EXCLUSIV Dezvoltatorul Atenor, susținut de milionari din Belgia, poate atrage un nou investitor pe piața imobiliară românească, într-o tranzacție de 120 milioane euro

EXCLUSIV Dezvoltatorul Atenor, susținut de milionari din Belgia, poate atrage un nou investitor pe piața imobiliară românească, într-o tranzacție de 120 milioane euro

Proiectul @expo în construcție (stânga) și proiectul arhitectural (dreapta) SURSA FOTO: skyscrapercity.com

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 18 oct 2022

Dezvoltatorul imobiliar belgian Atenor, susținut de mai multe familii de milionari din Belgia, a inițiat discuții preliminare pentru vânzarea complexului de birouri @expo din București către un investitor european care nu este încă prezent pe piața imobiliară locală, într-o tranzacție ce poate fi evaluată la circa 120 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Anul trecut, Atenor a mai reușit să atragă pe piața imobiliară românească un alt nume nou. Fondul ungar de investiții Adventum a intrat în România prin achiziția complexului de birouri Hermes Business Campus de la Atenor, o tranzacție evaluată la 150 de milioane de euro, cea mai mare încheiată anul trecut.

EXCLUSIV Familia Popa și Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului Traian Lalescu, intră pe piața rezidențială în zona corporațiilor, pe un teren ce i-a aparținut lui George Becali CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Popa și Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului Traian Lalescu, intră pe piața rezidențială în zona corporațiilor, pe un teren ce i-a aparținut lui George Becali

@Expo este cel mai mare proiect pe care Atenor îl are acum în construcție în București, un complex format din 3 clădiri de birouri cu o suprafață închiriabilă de 54.700 de metri pătrați. Primele două imobile, cu o suprafață de circa 20.000 de metri pătrați, au fost livrate și au un grad de ocupare de 50%, spații închiriate pentru sediile Gameloft și ale diviziei mobile Telekom.

Proiectul este construit pe un teren cumpărat de Atenor în 2017 cu circa 10 milioane de euro de la Ro Naturstein, companie a familiei italiene Montipò.

„Fiind o companie listată la bursă, avem obligații față de acționarii noștri. Prima etapă din proiectul @expo este complet finalizată și ocupată în proporție de circa 50%. Pe o piață care funcționează normal, este o perioadă normală pentru vânzare, deoarece vrem să păstrăm o anumită viteză de rotație a capitalului.

Turnul care face parte din proiect va fi finalizat până la finalul anului. Suntem în discuții cu câțiva chiriași mari, dar nu cât să depășim pragul de 50% din suprafața turnului. Conform strategiei noastre generale sunt normale discuțiile despre un exit în această perioadă.

Pe parcursul verii am inițiat discuții cu un investitor european, care nu este încă prezent pe piața de birouri din București, dar care are alte tipuri de investiții în România. Sunt discuții în curs, care nu reprezintă eforturi concrete de vânzare și despre care nu aș putea spune că se vor concretiza pe termen scurt. Depinde de gradul de închiriere, de mediul financiar general.

EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Jan Van Geet, proprietarul VGP, încheie în România una dintre cele mai mari tranzacții cu teren ale anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Jan Van Geet, proprietarul VGP, încheie în România una dintre cele mai mari tranzacții cu teren ale anului

De regulă, tindem să vindem când proprietatea este finalizată fizic. Oricum, trebuie să finalizăm turnul, pentru că proiectul în întregul lui este mai interesant pentru majoritatea investitorilor, mai degrabă decât pentru o parte din ei. O altă problemă este că, în București, autoritățile locale au devenit cam ineficiente și lente. Chiar și recepția unei proprietăți, care ar trebui să fie un act administrativ rapid, poate dura mai mult și, prin urmare, asta face procesul de vânzare mult mai puțin probabil“, a declarat, într-un interviu pentry Profit.ro, Sven Lemmes, Executive Officer pentru România, Polonia și Germania în cadrul Atenor.


Potrivit acestuia, pe parcursul anului 2022, o serie de investitori imobiliari au devenit mai cumpătați cu plasamentele și o parte dintre aceștia au capital disponibil.

„Acest prim contact care a apărut pe parcursul verii nu a fost căutat de noi, ci a venit ca urmare a unei tranzacții ce urma să o facem cu acest investitor în altă țară“, menționează Lemmes.

Întrebat dacă este posibilă o vânzare pe faze, în sensul în care proiectul @expo nu este încă complet construit, managerul Atenor a spus că este puțin probabil să se întâmple asta, în contextul în care nu s-au mai realizat astfel de tranzacții în România.

Atenor este în negocieri avansate pentru achiziția a două terenuri în București care, dacă se vor încheia, i-ar asigura posibilitatea începerii unui nou proiect rezidențial în 2023. Belgienii urmează să finalizeze anul viitor două turnuri rezidențiale de sticlă, unul cu 12 și altul cu 25 de etaje, peste drum de mallul Promenada din București. Proiectul Up-site Bucharest va avea 270 de apartamente și se construiește pe un teren cumpărat de la compania cu acționariat spaniol Alia Nord cu peste 5 milioane de euro, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

EXCLUSIV Familia Popa și Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului Traian Lalescu, intră pe piața rezidențială în zona corporațiilor, pe un teren ce i-a aparținut lui George Becali CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Popa și Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului Traian Lalescu, intră pe piața rezidențială în zona corporațiilor, pe un teren ce i-a aparținut lui George Becali

„România este una dintre piețele noastre cele mai vechi. Am început în 2008. Nu există intenția de a opri activitățile din România. Prin urmare, cu @expo aproape de finalul construcției, iar Up-site cu finalizare în 2023 și în mare parte vândut, suntem foarte interesați să găsim un nou proiect.

Credem în piața rezidențială din București. Suntem avansați în negocieri pentru achiziția a două terenuri localizate în zone rezidențiale tradiționale din nordul și centrul Bucureștiului. Nu vom cumpăra doar de dragul cumpărării. Existența autorizărilor de construcție sunt un factor major în achizițiile noastre, prin urmare, dacă încheiem o tranzacție, vrem să începem construcția în 2023.

Va fi un proiect cu o dimensiune similară cu a Up-site, în jurul a 250 de apartamente, dedicat clasei medii superioare, formate din «middle management». Nu suntem echipați să facem dezvoltări de genul Cosmopolis“, concluzionează Sven Lemmes.


Planurile de extindere pe piața imobiliară ale companiei vizează cu precădere sectorul rezidențial, în detrimentul celui de birouri, pe care s-a concentrat până acum și care a devenit o variantă oportunistă. Chiar dacă proiectele rezidențiale pe care le urmărește în prezent sunt localizate în București, Atenor nu exclude extinderea pe piețe rezidențiale precum Cluj sau Timișoara și cu proiecte mai mici chiar și în Iași și Constanța. 

Valoarea portofoliului imobiliar deținut de Atenor în România a fost calculată la aproape 109 milioane euro la finalul primului semestru din acest an, echivalentul a 10% din întregul portofoliu al dezvoltatorului. Proiectele din sectorul rezidențial au o pondere de 41% în structura portofoliului companiei, cu un număr de 8.500 de apartamente.

Atenor este cotată la Bursa Euronext din Bruxelles. Cel mai mare acționar al companiei, cu o participație de 12,67% este 3D Investors, afacerea familiilor de milionari Donck și Desimpel. Familia lui Frank Donck ocupă locul 237 în topul celor mai bogați belgieni, realizat de publicația De Rijkste Belgen, cu o avere estimată la 92,5 milioane euro.

EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl își consolidează poziția imobiliară într-o zonă în plină dezvoltare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl își consolidează poziția imobiliară într-o zonă în plină dezvoltare

Soldul investițiilor străine directe realizate de belgieni în România era de peste 2,2 miliarde de euro la finalul anului 2020, potrivit datelor centralizate de Banca Națională a României.

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 2 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia antreprenorului Jan De Clerk – care deține Alinso Group, familia lui Luc Geuten – care controlează Mitiska, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, Jan Demeyere și Didier Balcaen – fondatorii Speedwell sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
atenor
@expo
up-site