EXCLUSIV Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu a preluat controlul Electromontaj și vrea să construiască proiecte imobiliare industrial-logistice pe terenurile firmei. „Ne dorim dublarea cifrei de afaceri.“

EXCLUSIV Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu a preluat controlul Electromontaj și vrea să construiască proiecte imobiliare industrial-logistice pe terenurile firmei. „Ne dorim dublarea cifrei de afaceri.“
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 7 sep 2020

Omul de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana, a devenit acționar majoritar, indirect, al companiei Electromontaj, cel mai mare constructor de rețele electrice de înaltă tensiune din România, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Planul său este să valorifice potențialul imobiliar al firmei, demers prin care intră pe segmentul industrial-logistic al pieței imobiliare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna iunie, H4L Development, compania de dezvoltare imobiliară a lui de Dragoș Bîlteanu, a cumpărat pachetul majoritar, de 51%, din acțiunile Electromontaj. Compania avea peste 1.000 de acționari care dețineau circa 210.000 de acțiuni. În Adunarea Generală a Acționarilor din august, transferul către H4L Development a fost contestat, însă fără rezultat.

„Dorim să facem unități pentru dezvoltarea de producție, toate activele (mai puțin cel din strada Poterași, București) sunt terenuri care se pretează doar pentru construirea unor unități de producție-logistică. Compania Electromontaj are un potențial extraordinar de creștere pe construcția de linii de înaltă tensiune și de stații de transformare, atât în România, cât și pe piețele din Asia, Africa, Europa, UAE, piețe unde Electromontaj este deja prezentă de peste 20 de ani. Pe un termen lung, de până la 5 ani, ne dorim dublarea cifrei de afaceri. De asemenea, studiem dezvoltarea companiei și pe alte nișe de producție, cât și pentru lucrări de infrastructură rutieră pe partea de terasamente drumuri“, a declarat, pentru Profit.ro, Liviu Ioneanu, Co-CEO al H4L Development.

Anul trecut, Electromontaj a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 50 de milioane de euro, nivel ușor sub cel din 2018, și un profit net de numai 85.000 de euro, în scădere cu peste 95%, comparativ cu rezultatul anului anterior, potrivit termene.ro. O dublare a cifrei de afaceri presupune depășirea pragului de 100 de milioane de euro.

EXCLUSIV Turcii de la Synergy, constructorii centrului medical Enayati, intră pe piața imobiliară cu un parc de retail și locuințe premium, alături de omul care gestionează al doilea mare mall din Turcia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Turcii de la Synergy, constructorii centrului medical Enayati, intră pe piața imobiliară cu un parc de retail și locuințe premium, alături de omul care gestionează al doilea mare mall din Turcia

La începutul acestui an, Profit.ro a anunțat, în exclusivitate, intrarea pe piața imobiliară a Electromontaj cu intenția de a dezvolta sau vinde un teren pe care a funcționat baza companiei din centrul Bucureștiului, de pe strada Poterași.

Luna trecut, compania a primit autorizația necesară desființării clădirilor unde au funcționat depozite și birouri pentru personalul TESA în apropierea Pieței Unirii, pe un teren de 2.800 de metri pătrați.

Surse apropiate companiei au declarat pentru Profit.ro că noii acționari au eliminat opțiunea vânzării terenului și că proiectul va continua, dar sub altă formă. Liviu Ioneanu spune că încă nu a fost luată o decizie cu privire la acest activ al companiei.

Varianta construcției, propusă de foștii acționari, presupunea ridicarea unui bloc cu cinci etaje, care va cuprinde un număr de 120 de locuințe pentru angajații firmei.


Alături de „regii asfaltului“


Planul lui Bîlteanu de a intra cu Electromontaj și pe segmentul lucrărilor de infrastructură este deja realitate, compania făcând parte, alături de firmele lui Dorinel Umbrărescu, din consorțiul câștigător al licitației pentru construcția unui tronson de 30 de kilometri din Autostrada Transilvania, potrivit unor surse oficiale citate de economica.net.

Electromontaj este unul dintre principalii parteneri ai Transelectrica. La finalul anului trecut, Electromontaj a câștigat un contract de 287 milioane de lei pentru realizarea unei linii electrice de 160 de kilometri pentru Transelectrica, unul dintre marile proiecte ale companiei.

EXCLUSIV Nemții de la GLL ies la cumpărături după ce tocmai au încasat peste 100 milioane de euro pe cea mai scumpă proprietate a lor din România. Vizează birouri similare cu Victoria Center CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nemții de la GLL ies la cumpărături după ce tocmai au încasat peste 100 milioane de euro pe cea mai scumpă proprietate a lor din România. Vizează birouri similare cu Victoria Center

Dragoș Bîlteanu are o experiență îndelungată pe piața imobiliară, însă, cu precădere, pe segmentele rezidențial și birouri. Odată cu achiziția Electromontaj, omul de afaceri accesează și segmentul industrial-logistic, care a fost cel mai dinamic de la începutul pandemiei.

Planuri pentru peste 4.000 de apartamente

La sfârșitul anului trecut, Dragoș Bîlteanu a cumpărat de la fondul arab de investiții Emirates International Investment Company (EIIC) un teren de 4,5 hectare în Pipera pentru a construi un cartier cu 1.600 de apartamente, informație prezentată exclusiv de Profit.ro.

Bîlteanu este cunoscut pe piața imobiliară, în principal, prin afacerile realizate alături de investitorul grec Ioannis Papalekas. El a contribuit la achiziția și dezvoltarea proiectului Upground Estate din Pipera și a Tower Center International din centrul Bucureștiului.

După o pauză lungă, Bîlteanu s-a reactivat în 2017, când, prin intermediul firmei sale H4L Development, a cumpărat fosta fabică de saltele Victoria din cartierul Militari, unde intenționează să dezvolte peste 1.700 de apartamente, acum fiind în etapa de obținere a autorizațiilor necesare. Dezvoltatorul se laudă cu proiecte de 750 milioane de euro realizate în ultimii 15 ani pe sectoarele rezidențial, comercial și birouri.

EXCLUSIV Gălățeanul Dobrin Mitriță intră pe piața imobiliară prin achiziția unui teren de la o firmă implicată în dosarul fraudelor bancare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gălățeanul Dobrin Mitriță intră pe piața imobiliară prin achiziția unui teren de la o firmă implicată în dosarul fraudelor bancare

Omul de afaceri mai deține un teren de circa 13.000 de metri pătrați, amplasat în zona mallului Băneasa Shopping City, unde are planificată tot dezvoltarea unui ansamblu rezidențial.

La începutul anului trecut, Bîlteanu a obținut un drept de superficie asupra terenului de circa 22.000 de metri pătrați ce a aparținut fabricii Alumil din cartierul Rahova. Terenul, format din două loturi, a fost tranzacționat în 2018 cu 4 milioane de euro, cumpărător fiind firma Finrom BDC. Acesta este amplasat lângă un magazin Lidl, care s-a construit anul trecut în locul morii Vel Pitar, și lângă Vulcan Value Centre.

Documentația realizată pentru acest proiect propune realizarea unui ansamblu cu locuințe colective, servicii, comerț și birouri cu o suprafață desfășurată de peste 100.000 de metri pătrați. Cele zece blocuri cu 11 și 12 etaje propuse pot găzuit peste 1.000 de apartamente, conform estimărilor Profit.ro.

Bîlteanu a mai cumpărat și terenul fostei fabrici Vinalcool din centrul Brașovului. În acest caz, vrea să construiască unui bloc cu 60 de apartamente.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a reintrat pe scădere, în luna iulie, cu 1,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 50.000 de tranzacții, după creșterea suprinzătoare din  luna anterioară, care venise după două luni consecutive de scăderi abrupte cauzate de restricțiile impuse de COVID-19, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
dragos bilteanu
electromontaj
h4l development
sif banat-crisana