Oamenii de afaceri irlandezi Andrew Sheehy și Noel Tynan, asociați cu grupul RI Investment, sunt în discuții avansate cu un investitor român pentru vânzarea fostului sediu central al Alpha Bank, de pe Calea Dorobanților din București, într-o tranzacție estimată la circa 11 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Tranzacția vizează clădirea denumită Neocity Towers, dezvoltată în perioada 2001-2004, printre primele clădiri moderne de sticlă și oțel din centrul Bucureștiului, cu o suprafață de circa 8.700 de metri pătrați.
Imobilul de birouri de clasa B a fost dezvoltat de grupul Neocity, fondat și condus de omul de afaceri israelian Ehud Benshach, și a reprezentat primul exit realizat de Neocity pe piața românească.

Vânzarea turnurilor s-a realizat în 2005, când un grup de investitori irlandezi au plătit 17 milioane de dolari pentru clădirea care din 2002 găzduia și sediul central al Alpha Bank.
Clădirea rămasă acum goală, după ce Alpha Bank și-a mutat sediul central în clădirea Platinum Center și o parte din operațiuni în City Gate, a fost scoasă la vânzare de mai mulți ani, potrivit surselor Profit.ro.
Acum, sursele Profit.ro spun că Andrew Sheehy și Noel Tynan sunt în discuții avansate cu un investitor român pentru vânzarea clădirii la un preț în jurul a 11 milioane de euro.

Andrew Sheehy (fost donator al partidului politic irlandez Fine Gael) și Noel Tynan au fost asociați ai grupului RI Investment, care a cumpărat tot în 2005 și fostul sediu Xerox de pe strada Daniel Danielopolu 4-6 la un preț de 6,5 milioane euro, clădire de birouri pe care a vândut-o în 2016.

RI Investment a avut un parteneriat și cu firma irlandeză Caelum Development, controlată de frații David și Derek Sharkey, care în 2007 a cumpărat de la omul de afaceri român Eduard Ioan Dan Romalo terenul de 8,2 hectare pe care a funcționat în trecut baza sportivă Spartac din cartierul Titan la un preț de 53 milioane euro.
Planul investitorilor era să construiască împreună un centru comercial, care se dorea al treilea ca mărime din Europa, și a unui ansamblu rezidențial. Parteneriatul a căzut, iar pe acest teren a apărut, în cele din urmă, mall-ul Parklake, dezvoltat de portughezii de la Sonae Sierra.
Pe lângă Andrew Sheehy și Noel Tynan, asociați ai RI Investment au fost și Alan Torpey și Gerard Cosgrave, care au realizat o serie de investiții imobiliare pe piețele din Irlanda și Marea Britanie.

Reprezentantul local al grupului a fost Eduard Doandeș. El a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport din București, fiind licențiat în kinetoterapie și antrenor de arte marțiale.
După ce a locuit 11 ani în Irlanda și a realizat o serie de investiții imobiliare în Spania și Irlanda, el a decis să revină în Romania în 2004, în calitate de investitor.
Birourile, pe scădere
Cererea pentru spații de birouri pe piața din București s-a prăbușit cu 40% în primul trimestru din acest an, comparativ cu rezultatele anului anterior, însă estimările brokerilor de la Cushman & Wakefield Echinox arată o accelerare a cererii în a doua jumătate a anului, când o serie de tranzacții majore urmează a fi semnate.
Piața imobiliară din România a înregistrat un început de an pozitiv, cu un volum total al investițiilor de 169 milioane euro în primul trimestru al anului. Valoarea este mai mult decât dublă față de trimestrul anterior și aproape la același nivel cu perioada similară a anului trecut, semnalând o revenire susținută a interesului investitorilor pentru active locale.

Dacă ani la rând volumele tranzacționale ale pieței imobiliare comerciale erau susținute de sectorul birourilor, în primul trimestru din acest an, 66% din volumul total a fost generat de vânzări de proprietăți de retail, potrivit brokerilor CBRE.
CBRE estimează că volumul total al investițiilor ar putea depăși 1 miliard de euro până la finalul anului, în creștere cu aproximativ 35% față de 2024. Într-un sens mai larg, scăderea ratei dobânzii de referință a Băncii Centrale Europene, combinată cu un volum solid de tranzacții în lucru, susține această perspectivă de creștere. În acest context, experții CBRE consideră că este probabilă o comprimare a randamentelor pentru activele premium până la finalul anului, în special în sectoarele de birouri și retail, ceea ce se traduce printr-o scumpire a acestui tip de produse.