EXCLUSIV FOTO One United Properties cumpără de la Auchan hala Ford, prima fabrică de automobile din România

EXCLUSIV FOTO One United Properties cumpără de la Auchan hala Ford, prima fabrică de automobile din România

One Floreasca City. În față se poate vedea o parte din hala Ford

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 23 mar 2022

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de bancherii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, intenționează să cumpere hala Ford de la grupul francez de retail Auchan, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Hala urma să fie transformată într-un centru comercial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

One United Properties și Auchan România au plătit circa 25 de milioane de euro, în 2016, fondului grec de investiții Global Finance pentru achiziția terenului de 2,8 hectare din cartierul bucureștean Floreasca, ce aparținuse, în trecut, fabricii Automatica București. Acesta a fost cel mai scump teren vândut în 2016. Global Finance cumpărase lotul zece ani mai devreme pentru suma de 19,7 milioane de euro.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

Pe o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați din acest teren se află ruina halei Ford, prima fabrică de automobile din România care producea vehicule în număr mare și prima linie de montaj operațională a concernului american în Europa de Est. Auchan intenționa să restaureze și să modernizeze fosta hală Ford, devenită monument istoric, și să o transforme într-un spațiu de retail operat sub brandul Auchan, unde să fie expuse și modele de epocă ale mărcii Ford, unele produse chiar în perioada interbelică la București.

Planurile retailerului însă s-au modificat, iar sursele Profit.ro spun că One United Properties urmează să cumpere proprietatea francezilor și să înceapă renovarea. 

Contactați de Profit.ro, reprezentanții One United Properties nu au dorit să comenteze informația.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Restul terenului a fost ocupat de dezvoltatorul imobiliar cu ansamblul rezidențial One Mircea Eliade, care cuprinde 247 de apartamente exclusiviste dispuse în două turnuri a câte 15 etaje fiecare și unul de 20 de etaje, și cu imobilul de birouri One Tower. Cele două componente, plus hala Ford, fac parte din ansamblul imobiliar mixt One Floreasca City pentru dezvoltarea căruia s-a anunțat o investiție de 100 de milioane de euro.

În 1931, Theodor Davila, fiul dramaturgului Alexandru, autorul lui ”Vlaicu Vodă”, și nepotul lui Carol Davila, fondatorul sistemului sanitar modern, a devenit reprezentantul companiei Ford în România, iar, în 1 martie 1935, Ford România înainta Ministerului Industriei și Comerțului o propunere pentru construirea unei uzine de montaj în Calea Floreasca pentru automobile de lux. Societatea Ford Română cerea statului aplicarea avantajelor legii pentru încurajarea industriei; un acord încheiat pe 10 ani; un import anual de 2.500 de unități de piese detașate și posibilitatea de a crește dacă cererea pieței o presupunea; impozitarea pe piese detașate, nu pe produs finit, și altele.

Acțiunea de industrializare a României dintre anii 1922-1927 și cea începută în anul 1934 au transformat Bucureștiul într-un adevărat centru industrial și comercial. Ford era printre cele mai cunoscute fabrici din București în anii 1930-1940, nu numai pentru că îi „motorizase pe români“ sau datorită „fordismului“, ci și pentru „palatul de sticlă și beton“ care era uzina în sine.

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

În 1935, uzina Ford avea 250 de lucrători dintre care 5 maiștri specialiști străini, 5 tehnicieni români și un desenator tot român.

După 1948, în regimul comunist, fabrica a devenit Automatica, iar acum spațiul este în paragină.


One United Properties a raportat o cifră de afaceri record de 675 milioane lei în 2021, o creștere cu 54,37% față de rezultatele anului 2020. Compania a vândut, în această perioadă, 699 de apartamente, 926 de locuri de parcare și 69 de spații comerciale. One United a obținut un profit net de 506,40 milioane lei, aproape triplu comparativ cu cel de 176,93 milioane lei din anul anterior.

One United Properties a vândut anul trecut 7 dintre cele mai scumpe locuințe tranzacționate pe piața din București, inclusiv cea mai scumpă proprietate vândută în 2021, potrivit unui clasament realizat de Profit.ro. Cele mai mari zece tranzacții realizate numai de One United Properties în 2021 au însumat 34,12 milioane de euro, potrivit datelor transmise Profit.ro de către reprezentanții companiei.

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties estimează venituri de 1,52 miliarde de lei și un profit net de 548,7 milioane de lei în 2022.

EXCLUSIV FOTO Petre Niculae, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din București, se asociază cu Florin Ababe, proprietarul unei rețele de bijuterii, și pregătește cel mai mare ansamblu rezidențial din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Petre Niculae, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din București, se asociază cu Florin Ababe, proprietarul unei rețele de bijuterii, și pregătește cel mai mare ansamblu rezidențial din București

Pentru 2022, One United Properties estimează finalizarea următoarelor dezvoltări rezidențiale: One Verdi Park, One Modrogan, One Timpuri Noi și One Floreasca Vista. Veniturile din chirii sunt estimate să ajungă la 71,78 milioane de lei în 2022, ca urmare a ocupării integrale a One Tower, recepției One Cotroceni Park Faza 1 și închirierii acestuia, precum și a achiziției pachetului majoritar de acțiuni la Bucur Obor. Mai mult, compania estimează finalizarea fazei 2 a One Cotroceni Park înainte de sfârșitul anului.

One United Properties este a treia cea mai mare companie antreprenorială listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, precum și cel mai mare dezvoltator imobiliar listat pe piața de capital locală.

SURSA FOTO pentru colaj: 4tuning.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
one united properties
hala ford
auchan