EXCLUSIV FOTO Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor locale Steilmann, vrea locuințe în loc de birouri în proiectul pregătit în spatele metroului Pipera, după o înțelegere cu One United Properties

EXCLUSIV FOTO Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor locale Steilmann, vrea locuințe în loc de birouri în proiectul pregătit în spatele metroului Pipera, după o înțelegere cu One United Properties

Amplasamentul proprietății lui Romeo Pomponiu

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 8 mai 2024

Omul de afaceri Romeo Pomponiu (71 de ani), proprietarul rețelei locale de magazine Steilmann, vrea să includă, în principal, locuințe în proiectul dedicat anterior exclusiv birourilor, pe care îl pregătește de câțiva ani pe o parte din fosta Întreprindere de Calculatoare Electronice (I.C.E.) Felix, din spatele metroului Pipera, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Decizia de a miza pe rezidențial vine după ce a ajuns la un acord cu One United Properties pentru a vinde un alt teren pe care îl deține în cartierul bucureștean Pajura, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pomponiu a obținut un prim document care permite schimbarea funcționalității proiectului pe care îl are în avizare de mai mulți ani, pe un teren de circa 12.000 de metri pătrați din zona de afaceri Pipera.

EXCLUSIV SURPRIZĂ Hagag anulează brusc achiziția celebrului hotel Rex din Mamaia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SURPRIZĂ Hagag anulează brusc achiziția celebrului hotel Rex din Mamaia

Noul plan al antreprenorului vizează construirea unui imobil de locuințe colective cu servicii complementare, precum sală de activități sportive, parcaje la sol și subteran, birouri, servicii comerciale și alimentație publică cu o înălțime de 14 etaje.

Omul de afaceri a obținut încă din 2020 autorizație pentru desființarea halelor existente pe teren, însă nu a început demersurile de demolare până acum.

Planul anterior al acestuia, prezentat în premieră de Profit.ro, propunea doar construirea unui turn de birouri cu 14 etaje. La acel moment, Romeo Pomponiu a declarat, pentru Profit.ro, că este în discuții avansate cu diverși investitori și că urmează să decidă dacă vinde proiectul sau intră într-un parteneriat de dezvoltare. Printre investitorii în discuție era și Globalworth, care a dezvoltat în vecinătate complexul Globalworth Campus, sediul Amazon și unul dintre cele mai scumpe proiecte imobiliare dezvoltate Globalworth în cartierul de afaceri Pipera.


Contactat de Profit.ro pentru detalii despre noul plan, Romeo Pomponiu nu a răspuns până la publicarea acestui articol.

FOTO Un nou mall a fost deschis în România CITEȘTE ȘI FOTO Un nou mall a fost deschis în România

Schimbarea proiectului cu accent pe rezidențial vine după ce, anul trecut, Pomponiu a ajuns la un acord cu One United Properties, dezvoltator concentrat pe sectorul rezidențial, pentru vânzarea unui teren de circa 5 hectare pe care acesta îl are lângă fosta fabrică de pâine Pajura din Sectorul 1. One United Properties ar urma să intre în posesia proprietății abia după obținerea autorizațiilor de construire, spun sursele Profit.ro, care mai menționează că s-ar putea ca Pomponiu să negocieze și vânzarea terenului din Pipera cu One United Properties.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții One United Properties nu au dorit să comenteze informația.

EXCLUSIV SURPRIZĂ Hagag anulează brusc achiziția celebrului hotel Rex din Mamaia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SURPRIZĂ Hagag anulează brusc achiziția celebrului hotel Rex din Mamaia

O parte din terenul din Pipera a aparținut fostei fabrici IPRS Băneasa SA. El a fost cumpărat de Romeo Pomponiu de la AVAS, în 2006, la un preț de 3 milioane de dolari, dublu față de prețul de pornire al licitației. Restul proprietății a aparținut fostei fabrici ICE Felix, ale cărei active au fost înstrăinate în perioada 2006-2008, potrivit informațiilor transmise anterior către Profit.ro de Florian-Daniel Geantă, președintele AAAS.

Un lot de circa 30.000 de metri pătrați din fosta fabrică de calculatoare, amplasat chiar în spatele stației de metrou Pipera, a fost preluat de distribuitorul de medicamente Farmexim, controlat de omul de afaceri Ovidiu Buluc, și vândut în vara anului 2014 companiei Globalworth, fondată de Ioannis Papalekas, la un preț de 14,3 milioane de euro.

Terenul lui Romeo Pomponiu este chiar în spatele celui achiziționat de Globalworth, companie care domină imobiliar această zonă și care este cel mai mare proprietar de spații pentru birouri din România.

Profilul de investitor al lui Romeo Pomponiu indică mai mult spre vânzarea terenului, în contextul în care, până acum, nu a dezvoltat alte proiecte imobiliare.

EXCLUSIV VIDEO&FOTO Fondatorul Albalact pregătește deschiderea unui hotel de 5 stele, cu SPA și centru de evenimente, o investiție de 20 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO&FOTO Fondatorul Albalact pregătește deschiderea unui hotel de 5 stele, cu SPA și centru de evenimente, o investiție de 20 milioane euro

Romeo Pomponiu este cunoscut în mediul de afaceri ca proprietar al rețelei de magazine de îmbrăcăminte Steilmann. Rețeaua de magazine Steilmann România, unul dintre primii jucători care au pătruns pe piața locală după 1989, adus atunci de retailerul german Steilmann, a ieșit în 2023 din insolvență și a revenit fără datorii în circuitul economic, după parcurgerea unui program de reorganizare care a presupus inclusiv restrângerea drastică a numărului de unități, arată datele Profit.ro.

Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai celebre exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari.

De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, Rocar, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus și fabrica de bere Grivița.

EXCLUSIV SURPRIZĂ Rețeaua românească de birouri de proximitate Nooka Space, vândută unui investitor din Africa de Sud. Act care indica perspectiva insolvenței/lichidării CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SURPRIZĂ Rețeaua românească de birouri de proximitate Nooka Space, vândută unui investitor din Africa de Sud. Act care indica perspectiva insolvenței/lichidării

Aproximativ 17.500 de case și apartamente ar putea fi livrate de către investitori în acest  an în București și împrejurimi, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere de 16,5% a ofertei noi, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania.

Puțin peste 21.000 de noi locuințe au fost livrate în București și Ilfov în 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022.

Zonele din nordul a Bucureștiului vor atrage și în 2024 cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate, cu o cotă de aproape 40% din oferta nouă, acesta fiind al treilea an consecutiv în care nordul orașului este cel mai important pol de dezvoltare rezidențială din București, într-un context de creștere a veniturilor și implicit a ofertei care țintește segmentul middle market.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
romeo pomponiu
steilmann
one united properties