EXCLUSIV Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor Steilmann, pregătește un proiect imobiliar în zona de influență a lui Ioannis Papalekas

EXCLUSIV Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor Steilmann, pregătește un proiect imobiliar în zona de influență a lui Ioannis Papalekas
scris 29 iul 2019

Omul de afaceri Romeo Pomponiu (66 de ani), proprietarul rețelei locale de magazine Steilmann, este în negocieri avansate pentru vânzarea sau dezvoltarea unui teren pe care a funcționat în trecut Întreprinderea de Calculatoare Electronice (I.C.E.) Felix, potrivit informațiilor Profit.ro. Lotul este chiar în spatele Globalworth Campus, noul sediu Amazon și unul dintre cele mai scumpe proiecte imobiliare dezvoltate de Ioannis Papalekas în zona metroului Pipera.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
 

FOTO SensoDays a dat start zilelor cu zâmbete alături de cinci fotografi CITEȘTE ȘI FOTO SensoDays a dat start zilelor cu zâmbete alături de cinci fotografi

Primăria Sectorului 2 este în etapa de aprobare a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) înaintat de Romeo Pomponiu, care propune realizarea unui turn de birouri cu 14 etaje și o înălțime maximă de 60 de metri pe un teren de circa 12.000 de metri pătrați, format din șapte loturi alăturate.

Unul dintre aceste loturi a aparținut fostei fabrici IPRS Băneasa SA. Acesta a fost cumpărat de Romeo Pomponiu de la AVAS, în 2006, la un preț de 3 milioane de dolari, dublu față de prețul de pornire al licitației. Restul loturilor au aparținut fostei fabrici ICE Felix, ale cărei active au fost înstrăinate în perioada 2006-2008, potrivit informațiilor transmise Profit.ro de Florian-Daniel Geantă, președintele Autorității de Administrare a Activelor Statului (AAAS).

Un lot de circa 30.000 de metri pătrați din fosta fabrică de calculatoare, amplasat chiar în spatele stației de metrou Pipera, a fost preluat de distribuitorul de medicamente Farmexim, controlat până recent de omul de afaceri Ovidiu Buluc (preluat în aprilie anul trecut de grupul german Phoenix), și vândut în vara anului 2014 companiei Globalworth, fondată de Ioannis Papalekas, la un preț de 14,3 milioane de euro.

EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro

Terenul lui Romeo Pomponiu este chiar în spatele celui achiziționat de Globalworth, companie care domină imobiliar această zonă și care este cel mai mare proprietar de spații pentru birouri din România.

„Nu ne-am hotărât încă dacă vindem sau intrăm într-un parteneriat de dezvoltare. Suntem în discuții avansate cu diverși agenți economici și urmează să decidem care este varianta optimă. Este și domnul Papalekas în discuție, pentru că este vecin. Așteptăm aprobarea PUD-ului, pentru că el este un element esențial în ecuația negocierii. Ulterior vom continua negocierile și sperăm să le finalizăm în septembrie-octombrie. Sunt deschise toate opțiunile: vânzare sau parteneriat“, a declarat, pentru Profit.ro, Romeo Pomponiu.Profilul de investitor al lui Romeo Pomponiu indică mai mult spre vânzarea terenului, în contextul în care, până acum, nu a dezvoltat alte proiecte imobiliare. În cazul unei eventuale vânzări, prețul terenului poate fi estimat la peste 5,7 milioane de euro, dacă luăm ca reper tranzacția dintre Globalworth și Farmexim.

Turnul de birouri propus de Pomponiu, cu o suprafață desfășurată de 32.600 de metri pătrați, este o replică a turnului aflat în dezvoltare în cadrul Globalworth Campus. Proiectul Globalworth are deja două imobile funcționale, evaluate la circa 120 milioane de euro – unde și-a deschis și Amazon primul sediu din București, și lucrează la finalizarea turnului cu 14 etaje din spate, evaluat la 25,5 milioane euro. După Globalworth Tower, acesta este cel mai scump proiect dezvoltat de Papalekas.

Globalworth, proprietarul clădirilor în care stau cu chirie majoritatea multinaționalelor, se îndatorează peste limita autoimpusă. Piața românească trece pe locul doi, deși are active mai valoroase CITEȘTE ȘI Globalworth, proprietarul clădirilor în care stau cu chirie majoritatea multinaționalelor, se îndatorează peste limita autoimpusă. Piața românească trece pe locul doi, deși are active mai valoroase

Romeo Pomponiu mai deține un teren valoros, de circa 5 hectare, chiar lângă fosta fabrică de pâine Pajura cumpărată recent de Portland Trust. Omul de afaceri așteaptă un Plan Urbanistic Zonal pentru acest teren din 2015 și propune construcția de spații comerciale, birouri și locuințe.

Romeo Pomponiu este cunoscut în mediul de afaceri ca proprietar al rețelei de magazine de îmbrăcăminte Steilmann, care înainte de criza economică din 2008 număra 70 de unități și avea o poziție dominantă în piață. Astăzi, lanțul de modă mai numără 38 de magazine. 

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
romeo pomponiu
steilmann
ioannis papalekas
globalworth
ice felix
fabrica de calculatoare