EXCLUSIV FOTO Sorin Crețeanu, unul dintre cei mai discreți investitori imobiliari din România, cumpără fosta fabrică de șampanie Zarea. Plan amplu de dezvoltări

EXCLUSIV FOTO Sorin Crețeanu, unul dintre cei mai discreți investitori imobiliari din România, cumpără fosta fabrică de șampanie Zarea. Plan amplu de dezvoltări

Quartier du Nord este cel mai mare proiect în dezvoltare al lui Sorin Crețeanu

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 18 mai 2023

Omul de afaceri Sorin Crețeanu, unul dintre cei mai discreți investitori imobiliari din România, este în curs de achiziție a fostei fabrici de băuturi Zarea, lipită de Parcul Bazilescu din nordul Bucureștiului, în locul căreia intenționează să construiască un ansamblu rezidențial cu 342 de apartamente, parte dintr-un plan amplu de dezvoltări care depășesc 1.700 de apartamente, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Crețeanu a revenit în 2020 pe piața imobiliară printr-un proiect exclusivist în zona Pădurii Băneasa și un altul în locul fabricii de parfumuri Maison Mignot-Boucher din zona Parcului Carol. Anterior a fost implicat în dezvoltarea proiectelor Ten Blocks din Militari, cu 420 de apartamente, și Băneasa Rezidențial, unde a fost partener cu Gabriel Popoviciu și Radu Dimofte.

EXCLUSIV Jucătorul profesionist de poker Mikalai Vaskaboinikau a cumpărat One Herăstrău Office CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Jucătorul profesionist de poker Mikalai Vaskaboinikau a cumpărat One Herăstrău Office

Omul de afaceri a semnat acum un antecontract de vânzare-cumpărare cu producătorul și distribuitorul de băuturi alcoolice Karom Drinks pentru terenul de circa 13.000 de metri pătrați și construcțiile în care a funcționat fabrica de șampanie Zarea, din Bucureștii Noi.

Karom Drinks a mai vândut o bucată din terenul fostei fabrici Zarea retailerului german Lidl, care a și deschis aici un magazin. Și compania de construcții Bog’Art, fondată de omul de afaceri Raul Doicescu, semnase un antecontract pentru a cumpăra terenul fostei fabrici, însă a renunțat la achiziție în 2020, potrivit surselor Profit.ro.

EXCLUSIV Grupul Supernova, cel mai mare proprietar de hipermarketuri Cora din România: Dacă va fi un transfer de la Cora la Carrefour, acesta se va face în toate centrele noastre. Continuă planul de expansiune CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul Supernova, cel mai mare proprietar de hipermarketuri Cora din România: Dacă va fi un transfer de la Cora la Carrefour, acesta se va face în toate centrele noastre. Continuă planul de expansiune

Crețeanu, prin grupul Comnord, pregătește deja construcția unui ansamblu denumit Parc Bazilescu Residence, cu 342 de apartamente, pe care îl promovează ca fiind singurul complex rezidențial de unde cobori din bloc direct în parc.


Contactat de Profit.ro pentru detalii, Sorin Crețeanu nu a răspuns până la publicarea acestui articol.

Cel mai mare proiect la care lucrează grupul lui Sorin Crețeanu în prezent este Quartier du Nord din cartierul de afaceri Pipera, o zonă care a atras o serie de investitori de calibu precum Gabriel Popiviciu și One United  Properties și unde se află în construcție peste 3.000 de apartamente premium.

Prima etapă a acestui cartier urmează să aibă 614 apartamente, iar etapa a doua 178 de apartamente exclusiviste.

EXCLUSIV Producătorul texan de film Daniel Cocanougher, care a dus Dragon Ball Z în SUA, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția a jumătate din centrele Family Market dezvoltate de Iulian Dascălu în Iași CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul texan de film Daniel Cocanougher, care a dus Dragon Ball Z în SUA, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția a jumătate din centrele Family Market dezvoltate de Iulian Dascălu în Iași

Recent, omul de afaceri l-a atras în proiect și pe Constantin Dinescu, partenerul antreprenorului Lucian Butnaru în afacerea Zebra Terminals, care asigură dezvoltarea națională a rețelei de terminale pentru platforma de plăți SelfPay. Dinescu a mai fost consilier al directorului general al Metrorex, membru al consiliului de administrație al Electrica și consilier personal al ministrului coordonator al Secretariatului General al Guvernului Petru Șerban Mihăilescu.

Sorin Crețeanu și Constantin Dinescu mai colaborează și în afacerea Panel Steel, un partner al grupului italian Isopan, lider mondial în producția de panouri metalice și termoizolante.

Crețeanu și Dinescu sunt implicați și în proiectul Jardins du Nord din zona Jandarmeriei, de peste drum de ansamblul Stejarii al lui Ion Țiriac. Ei au finalizat aici un prim bloc cu 39 de apartamente de lux și mai au planificată construcția a alte două identice. Faza a doua a proiectului este programată să înceapă în 2023 și să fie finalizată la finalul anului 2024.


În luna martie, grupul Comnord a început să construiască și ansamblul The Suburb din Buftea, o investiție de peste 35 de milioane de euro în 19 blocuri cu 491 de apartamente ce se desfășoară pe un teren de 4,7 hectare.

EXCLUSIV FOTO Familia Cihan, care amenajează muzeul dedicat președintelui turc Erdogan, intră pe piața rezidențială premium din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Cihan, care amenajează muzeul dedicat președintelui turc Erdogan, intră pe piața rezidențială premium din România

Pentru viitor, investitorul pregătește și construcția unui bloc turn pe un teren de la Poșta Română amplasat pe strada Matei Millo din centrul Bucureștiului. Clădirea va avea la parter spații comerciale, la primele etaje birouri, iar apartamentele de la etajele superioare vor fi premium.


Tot în stadiu de plan este și un proiect mic cu 8 apartamente de lux pe care Crețeanu vrea să în construiască pe Bulevardul Aviatorilor nr. 58.

Cea mai mare afacere deținută de Sorin Crețeanu este producătorul și distribuitorul de oțel-beton Procema, a cărui afaceri s-au majorat în 2021 cu peste 33%, până la aproape 100 de milioane de euro. În urmă cu patru ani, Crețeanu a delistat de pe bursă compania sa de construcții Comnord, proces care a evaluat firma la 21 milioane de euro, însă de atunci afacerile constructorului s-au prăbușit. În paralel, s-a înființat constructorul CNO Techno Construct, care va realiza și proiectul din Fabrica de Glucoză și care a raporat în 2020 afaceri de 17,7 milioane de euro, însă în 2021, veniturile companiei au scăzut la doar 5,7 milioane euro.

Sorin Crețeanu a fost și vicepreședinte al clubului de fotbal Rapid, în perioada în care finanțator era George Copos.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ JLL, cel mai mare jucător de pe piața locală și unul dintre cei mai mari la nivel global, vinde operațiunile din România. Va lucra printr-un parteneriat cu un fond american UPDATE Confirmare oficială CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ JLL, cel mai mare jucător de pe piața locală și unul dintre cei mai mari la nivel global, vinde operațiunile din România. Va lucra printr-un parteneriat cu un fond american UPDATE Confirmare oficială

Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.

Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
sorin creteanu
zarea
parc bazilescu