EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, devin favoriți în cursa pentru proprietățile CA Immo din România, cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară locală, semnalată în premieră de Profit.ro. Pot urca pe locul 2 în topul marilor proprietari de birouri

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, devin favoriți în cursa pentru proprietățile CA Immo din România, cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară locală, semnalată în premieră de Profit.ro. Pot urca pe locul 2 în topul marilor proprietari de birouri

Cea mai valoroasă proprietate românească a CA Immo este Orhideea Towers, care este amplasată chiar lângă complexul The Bridge deținut de frații Pavăl.

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 29 iul 2022

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, intră ca favoriți în cursa pentru cumpărarea întregului portofoliu de proprietăți deținut de investitorul imobiliar austriac CA Immo în România, o tranzacție, semnalată în premieră de Profit.ro, cu o valoare potențială de peste 400 de milioane de euro, cea mai mare consemnată vreodată pe piața imobiliară locală. CA Immo urmează să selecteze una dintre cele 5 oferte primite, spun surse din piața imobiliară pentru Profit.ro.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Dacă se concretizează tranzacția, frații Pavăl vor urca de pe locul 5 direct pe locul 2 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România, după Globalworth și depășind competitori precum AFI Europe, Immofinanz și Liviu Tudor. De altfel, prin această condensare de portofolii, antreprenorul Liviu Tudor a revenit pe poziția a cincea în top, după ce anul trecut și-a pierdut locul în favoarea fraților Pavăl. (Pentru o imagine mai clară a ierarhiei, urmăriți infograficul interactiv de la finalul articolului)

GTC, preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, a vândut clădirea de birouri Cascade, din centrul Capitalei, către familia Mudura, care a adus în România ouăle Kinder CITEȘTE ȘI GTC, preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, a vândut clădirea de birouri Cascade, din centrul Capitalei, către familia Mudura, care a adus în România ouăle Kinder

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Dedeman nu au dorit să facă niciun comentariu pe acest subiect.

CA Immo a decis să iasă de pe piața imobiliară din România, care are o cotă de 8% din portofoliul său global, evaluat la 5,1 miliarde de euro, mișcare anunțată în premieră de Profit.ro. Portofoliul românesc al CA Immo este evaluat la 394,1 milioane de euro, are o suprafață închiriabilă de 164.557 de metri pătrați și generează din chirii 29,4 milioane de euro anual. Gradul de ocupare al clădirilor de birouri deținute de austrieci în România este de aproape 90%, iar randamentul investițional (yield-ul) este de 7,5%, conform ultimului raport financiar al companiei.

Tranzacția are șanse să devină cea mai mare realizată vreodată pe piața imobiliară românească, după vârful atins de vânzarea portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe la un preț de peste 300 de milioane de euro.

Topul tranzacțiilor cu terenuri agricole. Borcea – Nețoiu, familia lui Paul Stănescu, președintele CJ Mehedinți și \ CITEȘTE ȘI Topul tranzacțiilor cu terenuri agricole. Borcea – Nețoiu, familia lui Paul Stănescu, președintele CJ Mehedinți și "baronul agriculturii" din Olt au rulat sute de mii de euro. Unul dintre cele mai scumpe terenuri vândute în ultimii ani în România

CA Immo are 7 proiecte de birouri în București și anume: River Place, Opera Center 1 și 2, Europehouse, Bucharest Business Park, Orhideea Towers și Campus 6.1. Suprafața cumulată a acestor proiecte îi asigură investitorului austriac locul 4 în piață, după Immofinanz. Majoritatea clădirilor de birouri ale companiei sunt foarte vechi. Opera Center are 20 de ani, Europe House 17 ani, iar Băneasa Business Park 14 ani.

La începutul anului trecut, CA Immo s-a retras de pe piața din Slovacia, prin vânzarea a două clădiri de birouri.

Din al treilea trimestru al anului 2018, CA Immo are ca principal acționar investitorul american Starwood Capital, care are în proprietate circa 85.000 de locuințe în Statele Unite ale Americii. O subsidiară a grupului american de investiții a achiziționat 26% din acțiunile CA Immo de la Immofinanz la un preț de circa 757,9 milioane euro. Acum americanii au ajuns la o participație de 57%. 

DECIZIE Majorarea impozitului la clădirile nerezidențiale - posibilă doar cu informarea proprietarilor privind actualizarea valorii clădirilor, la fiecare 5 ani CITEȘTE ȘI DECIZIE Majorarea impozitului la clădirile nerezidențiale - posibilă doar cu informarea proprietarilor privind actualizarea valorii clădirilor, la fiecare 5 ani

Intrarea americanilor în firmă a venit după ce Immofinanz, deținătorul pachetului vizat de acțiuni CA Immo, a anunțat că suspendă discuțiile de fuziune cu rivalul său CA Immo și că ia în considerare vânzarea pachetului de acțiuni. În 2016, Immofinanz a plătit 604 milioane euro pentru acțiunile CA Immo. După rambursarea unor credite de 250 milioane euro, asociate acestei investiții, Immofinanz a rămas cu 507,9 milioane euro.

CA Immo a devenit un jucător redutabil pe piața românească în 2010, când a fuzionat cu rivalul său Europolis, într-o tranzacție de 272 de milioane de euro, ambele companii fiind prezente în România din 2003.

Evoluția holdingului Pavăl

După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume. Astfel, a plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, cea mai mare tranzacție din istoria pieței imobiliare românești, alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca și 50 de milioane de euro pe complexul de birouri Dacia One din București. În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară.

EXCLUSIV Transilvania Construcții își crește cu circa 40% portofoliul de parcuri logistice prin achiziția a 4 proprietăți ale SIF Banat - Crișana. Una dintre cele mai importante tranzacții imobiliare din sectorul industrial din acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transilvania Construcții își crește cu circa 40% portofoliul de parcuri logistice prin achiziția a 4 proprietăți ale SIF Banat - Crișana. Una dintre cele mai importante tranzacții imobiliare din sectorul industrial din acest an

Frații Pavăl și-au extins investițiile și în construcții (Cemacon), în industrie (Alro), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services) și farmacii (Farmacia Tei și Bebe Tei).

Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa, una dintre cele mai mari suprafețe de teren destinat construcțiilor tranzacționată în ultimii ani în România. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.

Proprietarii Dedeman lucrează și la dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt multianual, primul de acest fel pentru ei, amplasat în nordul orașului Bacău, pe malul râului Bistrița. De asemenea, aceștia lucrează la consolidarea, restaurarea și refuncționalizarea casei negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, care va fi folosită ca sediu pentru companiile holdingului Pavăl.

Dedeman a atins în 2021 o cifră de afaceri de puțin peste 10 miliarde lei, de la circa 9 miliarde lei în anul precedent, având un profit net de 1,6 miliarde lei (1,4 miliarde lei în 2020). Retailerul a ajuns în acel an la 11.948 angajați (de la 11.374 angajați în 2020).

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fratii paval
dedeman
ca immo