Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, au intrat în afacerea Purcari Wineries

Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, au intrat în afacerea Purcari Wineries
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2020

Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, au intrat în afacerea Purcari Wineries, producătorul basarabean de vinuri.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Pavăl Holding, compania controlată de cei doi frați, deține la acest moment 5% din titlurile Purcari.

Cei doi antreprenori au reușit să facă din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, cu o cifră de afaceri de aproape 1,4 miliarde de euro pe an, iar acum își diversifică investițiile în sectorul imobiliar (achiziția The Bridge), construcții (Cemacon) și, mai nou, în industrie (Alro) și industria farma (Antibiotice Iași).

La acest moment, cei doi sunt în discuții pentru construcția unui stadion, iar recent au cumpărat o vilă-monument în centrul Bucureștiului, lângă palatul lui Gigi Becali.

Recent au primit avizul Consiliului Concurenței pentru a dezvolta, în parteneriat cu Element Industrial, companie înființată de Ionuț Dumitrescu și managerul Muler Onofrei, proiectul Eli Park 1, situat în zona Chitila-Buftea, din apropierea Capitalei.

Titlurile Purcari au făcut obiectul unor schimburi cu pachete mari. Americanii de la Horizon Capital și-au înstrăinat întreaga participație, de 22,69%, într-o ofertă accelerată, pentru ca apoi să reintre în acționariat prin intermediul unui alt vehicul financiar la începutul acestui an, când a cumpărat inclusiv un pachet de acțiuni de 5% de la acționarul principal, Victor Bostan. În operațiunea de piață din toamnă au mai intrat în acționariat suedezii de la East Capital, cehii de la Conseq și scoțienii de la Standard Life Aberdeen ultimii tranzacționând ulterior activ titlurile societății.

EXCLUSIV Borbely, Hidroelectrica, revenit din Marea Britanie: Compania poate fi listată până la Crăciun. Interes mare la Londra CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Borbely, Hidroelectrica, revenit din Marea Britanie: Compania poate fi listată până la Crăciun. Interes mare la Londra

Listată acum 2 ani, compania Purcari Wineries (WINE) și-a mărit veniturile în 2019 cu 18,42%, la 199,10 milioane lei, de la 168,12 milioane lei, în exercițiul financiar precedent. Costurile cu vânzările s-au majorat cu 13,15%, la 96,72 milioane lei, de la 85,48 milioane lei, iar cheltuielile pentru marketing și distribuție au urcat cu 37,92%, la 19,13 milioane lei, de la 13,87 milioane lei.

Profitul din exploatare a urcat cu 26,60%, la 59,11 milioane lei, de la 46,69 milioane lei. Rezultatul financiar a fost unul negativ, de 6,81 milioane lei, comparativ cu un câștig fiinanciar de 1,04 milioane lei în 2018. Aceasta a determinat o tendință mai atenuată la nivelul profitului net, care a crescut cu 8,07%, la 50,59 milioane lei, de la 46,81 milioane lei.

Activele totale ale Purcari erau la data de 31 decembrie 2019 de 355,70 milioane lei, în creștere cu 14,58% față de cele de 310,43 milioane lei, de la sfârșitul anului 2018. La 28 februarie 2019, grupul a finalizat achiziția activelor cramei Vismos în Moldova, inclusiv 263 hectare de viță de vie și o platformă de producere pentru vinificația primară, capabilă să proceseze până la 8.000 tone de struguri (echivalentul a circa 5,0 milioane litri de vin sau 6,7 milioane sticle). Tranzacția a fost structurată ca și achiziție de active, cu plata în două tranșe, 0,76 milioane euro fiind plătite la încheierea tranzacției și 1,49 milioane euro urmând a fi platite până în martie 2020.

În același interval de raportare, datoriile totale au crescut cu 12,90%, la 176,48 milioane lei, de la 156,31 milioane lei. În martie 2019, subsidiarele grupului au semnat contracte de credit noi în suma de 150 milioane lei moldovenești cu MAIB, cea mai mare bancă din Moldova, pentru a-și finanța investițiile capitale și pentru a susține creșterea vânzărilor cu capitalul de lucru necesar

viewscnt
Afla mai multe despre
purcari
bvb
bursa
horizon capital
victor bostan
conseq
east capital
standard life aberdeen