EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, vinde un teren către Kaufland, tranzacție care dă startul etapei a doua a cartierului Metalurgiei Park

EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, vinde un teren către Kaufland, tranzacție care dă startul etapei a doua a cartierului Metalurgiei Park
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 3 iul 2020

Omul de afaceri Horia Culcescu (49 de ani) este în proces de vânzare a 4 hectare din fostele sere Berceni către retailerul Kaufland pentru 12,8 milioane de euro, tranzacție care poate fi definitivată în această vară și ar da startul dezvoltării fazei a doua a ansamblului rezidențial bucureștean Metalurgiei Park, care are deja 4.000 de apartamente, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Serele Berceni sunt deținute de firma Berser, controlată de omul de afaceri Horia Culcescu prin intermediul producătorului de conserve din legume și fructe Leader International. Acestea sunt amplasate la câteva sute de metri de mallul Grand Arena și separate în două loturi de Bulevardul Metalurgiei.

Circa jumătate din terenul de 50 de hectare pe care au funcționat serele din Berceni a fost deja cumpărat de o serie de dezvoltatori imobiliari români care au construit până acum 4.000 de apartamente și mai au în lucru alte 1.300 de unități. Din cealaltă jumătate, doar Lidl a cumpărat, cu 2,37 milioane de euro, un hectar și a deschis în 2017 un supermarket.

EXCLUSIV Jucători imobiliari spun că GTC, recent preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, se pregătește să iasă din România. Investitorul neagă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Jucători imobiliari spun că GTC, recent preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, se pregătește să iasă din România. Investitorul neagă

„A apărut un proces intentat de ONG-ul lui Nicușor Dan, care a atacat Planurile Urbanistice Zonale ale mai multor dezvoltatori, pe motiv că ar trebui să fie spații verzi, și care a blocat un an și jumătate dezvoltarea celei de-a doua etape a Metalurgiei Park Residence. Kaufland are semnat un antecontract de vânzare-cumpărare cu Berser pentru 4 hectare și în vară se așteaptă definitivarea contractului. Dezvoltarea Kaufland reprezintă pasul spre demararea etapei a doua de dezvoltare a Metalurgiei Park“, a declarat, pentru Profit.ro, Cătălin Grigore, proprietarul companiei de consultanță Sud Rezidențial și cel care a coordonat dezvoltatorii din Metalurgiei Park.


EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, vinde un teren către Kaufland, tranzacție care dă startul etapei a doua a cartierului Metalurgiei Park

Berser a obținut luna trecută un certificat de urbanism necesar promovării unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru construirea unui hipermarket lângă Lidl Metalurgiei.

Horia Culcescu intenționează să vândă întregul teren pentru Metalurgiei Park. De pe urma tranzacției, el ar putea obține peste 75 milioane de euro.

EXCLUSIV Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, iese din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, iese din România

Lângă etapa a doua a proiectului rezidențial, Primăria Sectorului 4 a anunțat că va construi un parc de aproape 3 hectare.


EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, vinde un teren către Kaufland, tranzacție care dă startul etapei a doua a cartierului Metalurgiei Park

Kaufland este în plină expansiune pe piața din Capitală. Primăria Municipiului București a aprobat, la finalul lunii mai, construcția a două hipermarketuri Kaufland pe terenuri deținute de omul de afaceri constănțean Mihai Lucian Palaz, un jucător cunoscut pe piața publicității stradale din România, pe Bulevardul Basarabia, nr. 250 și Drumul Găzarului, nr. 26B. De asemenea, un hipermarket Kaufland se pregătește și în locul fostei fabrici Sinatex din apropierea Halei Traian. Kaufland a inaugurat la începutul lunii mai al 14 magazin din București și al 130-lea din România, fiind cel mai mare retailer din țară după cifra de afaceri. A încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 11,87 miliarde lei (circa 2,27 miliarde euro), în creștere cu circa 9% față de anul precedent. Până în 2024, retailerul german vrea să ajungă la 160 de magazine în România, de la 132 în prezent.

Inginerul agronom Horia Culcescu deține 230 de hectare de sere și 1.200 de hectare de vie.  Culcescu a cumpărat de la stat, în anul 2000, firma Berser, care are în patrimoniu terenul pe care au funcționat serele Berceni. El este finul lui George Becali, care l-a împrumutat în trecut cu 18 milioane euro pentru a-și dezvolta afacerea, potrivit declarației de avere a patronului echipei de fotbal FCSB.

Alături de sora sa, Oana Belu, și cumnatul, Lucian Velciu, el se ocupă de afacerile demarate de tatăl lor, Marin Culcescu. Cei trei se află în spatele brandului Domeniile Ostrov, dar și a Hortifruct. Familia Culcescu a investit 15 milioane de euro într-un complex de sere încălzite pe un amplasament de 13 hectare, în Pipera. Domeniile Ostrov au circa 1.600 de hectare de teren, din care 1.200 de hectare sunt plantate cu viță-de-vie. Compania are o fabrică cu o capacitate de depozitare de 130.000 de hectolitri de vin pe an.

Culcescu a lansat și un sortiment de vin pentru echipa de fotbal Steaua.

Fabrica Leader International din Caracal exploatează terenuri agricole în Constanța, Teleorman, Olt și București.

EXCLUSIV Acționarii Electroconstrucția vând cel mai valoros teren al fabricii, din centrul Bucureștiului, după ce au scos firma din insolvență CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acționarii Electroconstrucția vând cel mai valoros teren al fabricii, din centrul Bucureștiului, după ce au scos firma din insolvență

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul tranzacțiilor imobiliare și-a continuat, în luna mai, scăderea abruptă începută în aprilie, de această dată fiind raportat un minus de 27,8%, comparativ cu luna mai a anului trecut, până la circa 32.000 de contracte, o urmare așteptată pe fondul restricțiilor impuse în timpul stării de urgență, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Volumul de tranzacții din primele cinci luni este în scădere și el, cu 4,5%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, în contextul în care primul trimestru din 2020 a adus cu 14,7% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
horia culcescu
berser
kaufland
metalurgiei park