EXCLUSIV Noii proprietari ai fabricii Sinatex din București pregătesc terenul pentru un nou Kaufland

EXCLUSIV Noii proprietari ai fabricii Sinatex din București pregătesc terenul pentru un nou Kaufland
scris 3 iun 2020

Proprietarii producătorului de veșminte preoțești Sinatex, care au prelut controlul fostei fabrici printr-o tranzacție de 7,4 milioane de euro, pregătesc actele pentru a construi în loc un hipermarket Kaufland, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

În primăvara anului trecut, compania Popa Nan Project a preluat 93,29% din acțiunile Sinatex, aflate la categoria AeRO a Bursei de Valori București, într-o tranzacție de 7,4 milioane de euro, în urma căreia au ieșit din acționariat Aurel Vlaicu și Rodica Stănescu, președintele, respectiv directorul general al firmei.

Firma Popa Nan Project este deținută de Radu Marius Ciorică, Dirk-Jente Lyckle Kuipers, Johan David Bies și Radu Gheorghe, potrivit datelor furnizate de termene.ro. Dirk-Jente Lyckle Kuipers deține, alături de familia Florescu, afacerea Primo Cezar din Brașov, unul dintre cei mai mari proprietari de bovine din România; și mai face parte dintr-un grup de investitori olandezi care deține centrul logistic Eurocooling din Colentina. Radu Gheorghe, fost consilier local la Galați, și Johan David Bies fac parte dintr-un grup acuzat de procurorii DIICOT că ar fi participat la deturnarea de licitații publice și pus sub control judiciar în prima parte a acestui an.

Cei patru investitori sunt în proces de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care prevede construcția unui hipermarket Kaufland în locul fostei fabrici Sinatex din apropierea celebrei Hale Traian din București.

Producția fabricii Sinatex, specializată în confecționarea veșmintelor pentru preoți și acoperăminte bisericești, a fost oprită în urmă cu doi ani, iar acum mai lucrează trei salariați care se ocupă de închirieri și cărora li s-a transmis că demolările vor începe spre sfârșitul acestui an pentru a face loc unui hipermarket Kaufland, potrivit unor surse apropiate companiei. Încă din vara anului trecut, proprietarii Sinatex au obținut avizele premergătoare demolării. Înainte de a fi oprită producția, fabrica se folosea de un sfert din spațiul disponibil, restul fiind destinat închirierii. Vânzările de țesături, care reprezentau obiectul principal de activitate al fabricii, au scăzut treptat până la 1,48% din cifra de afaceri a Sinatex în 2019, veniturile companiei fiind asigurate, aproape în totalitate, de închirierea spațiilor. Din cauza epidemiei de COVID-19 o parte din spațiile închiriate sunt închise.

FOTO Veronica Gușă de Drăgan, moștenitoarea Butan Gas, a doua cea mai bogată femeie din România, pregătește o nouă investiție pe piața locală CITEȘTE ȘI FOTO Veronica Gușă de Drăgan, moștenitoarea Butan Gas, a doua cea mai bogată femeie din România, pregătește o nouă investiție pe piața locală

În raportul financiar al Sinatex, aferent anului 2019, se precizează faptul că, „pentru exercițiul viitor societatea își propune valorificarea spațiilor și terenurile deținute, în funcție de condițiile de piața, prin vânzare“. Amplasamentul Sinatex din Popa Nan, nr. 82, dispune de un tren în suprafață de aproape 14.000 de metri pătrați, suprafața minimă pentru construcția unui Kaufland. Detaliile prezentate în PUZ prevăd construcția unui hipermarket cu o suprafață la sol de 6.000 de metri pătrați, cu două etaje.


Sinatex este moștenitoarea Întreprinderii Mătasea Populară. Fabrica a fost privatizată în 1999, iar, în 2001, SIF Moldova a vândut pachetul de acțiuni al Sinatex, acțiunile fiind împărțite între Aurel Vlaicu, Rodica Stănescu și acționari cu dețineri de sub 5%.

Kaufland este în plină expansiune pe piața din Capitală. Primăria Municipiului București a aprobat, la finalul lunii trecute, construcția a două hipermarketuri Kaufland pe terenuri deținute de omul de afaceri constănțean Mihai Lucian Palaz, un jucător cunoscut pe piața publicității stradale din România, pe Bulevardul Basarabia, nr. 250 și Drumul Găzarului, nr. 26B.

Kaufland a inaugurat la începutul lunii mai al 14 magazin din București și al 130-lea din România, fiind cel mai mare retailer din țară după cifra de afaceri. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sinatex
kaufland
radu marius ciorică
dirk-jente lyckle kuipers
johan david bies
radu gheorghe