EXCLUSIV Lidl a vândut, cu scopul închirierii, 9 proiecte de magazine în România către un magnat imobiliar britanic, cu legături strânse cu Familia Regală

EXCLUSIV Lidl a vândut, cu scopul închirierii, 9 proiecte de magazine în România către un magnat imobiliar britanic, cu legături strânse cu Familia Regală
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 23 mai 2024

Retailerul german Lidl, liderul pieței de retail alimentar din România, a vândut consorțiului format din Square 7 și M Core opt sau nouă proiecte de magazine de pe piața locală, cu scopul închirierii lor după construire, și a încheiat astfel de parteneriate și cu alți investitori imobiliari, ca parte a planului său de diversificare a modalităților de expansiune locală, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro a anunțat anterior că Lidl a ieșit pe piață cu pachete de proprietăți formate din peste 20 de terenuri amplasate în mai multe localități din România, pe care sunt autorizate sau în curs de autorizare construcția de magazine Lidl. Valoarea de piață a pachetelor depășește 20 de milioane de euro și au fost oferite la vânzare la un randament (yield) de dezvoltare de circa 7%, considerat destul de ridicat în contextul în care grupul M Core a plătit 219 milioane euro, echivalentul unui yield de 9%, pe cele 25 de parcuri de retail din România cumpărate de la investitorul belgian Mitiska REIM, potrivit surselor Profit.ro.

EXCLUSIV O nouă tranzacție majoră. AFI, la un pas de achiziția clădirii Bancorex. Posibilă vânzare în pierdere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O nouă tranzacție majoră. AFI, la un pas de achiziția clădirii Bancorex. Posibilă vânzare în pierdere

M Core este unul dintre cei mai mari deținători de proprietăți comerciale din Marea Britanie, cu un portofoliu combinat de active evaluat la peste 6 miliarde de euro.

Acum, surse Profit.ro spun că Lidl a vândut un pachet cu 8 sau 9 din proprietățile sale noului joint-venture Square 7 part of M Core, format în aprilie cu scopul gestionării expansiunii pe plan local a grupului M Core, al cărui principal acționar este magnatul imobiliar britanic Caspar MacDonald-Hall, cu legături strânse cu Familia Regală.

EXCLUSIV FOTO - RC Europe, deținut de doi foști directori ai Lidl, revine pe piață după ce și-a „curățat“ portofoliul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO - RC Europe, deținut de doi foști directori ai Lidl, revine pe piață după ce și-a „curățat“ portofoliul

„Vă confirmăm că am demarat colaborarea cu mai mulți parteneri în vederea dezvoltării mai multor spații comerciale ce vor fi în viitor magazine Lidl și că suntem în negocieri și cu alți investitori.

Strategia noastră de expansiune rămâne în continuare concentrată pe identificarea și cumpărarea terenurilor cu potențial, dar adaugă ca măsuri complementare închirierea de spații. De aceea, pe lângă demersurile proprii de a identifica și achiziționa terenuri potrivite pentru un nou magazin Lidl, căutăm parteneri care să ne propună terenuri pentru construcția unui nou magazin închiriat ulterior de Lidl la cheie“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Lidl.

EXCLUSIV O nouă tranzacție majoră. AFI, la un pas de achiziția clădirii Bancorex. Posibilă vânzare în pierdere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O nouă tranzacție majoră. AFI, la un pas de achiziția clădirii Bancorex. Posibilă vânzare în pierdere

Lidl a abordat mai mulți dezvoltatori cu aceste pachete de proprietăți, contrar practicii obișnuite a retailerului. De regulă, dezvoltatorii imobiliari abordează Lidl cu propunerea construirii unui parc de retail care să cuprindă și un magazin Lidl.

Majoritatea covârșitoare a celor peste 350 de magazine Lidl din România sunt în proprietate și dezvoltate de echipe interne ale retailerului, care are propria divizie imobiliară.

PREMIERĂ Jumbo pregătește deschiderea Jumbo Mall, cu primul său magazin dintr-un mall românesc, după tranzacția anunțată de Profit.ro. Plan de extindere agresivă în România CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Jumbo pregătește deschiderea Jumbo Mall, cu primul său magazin dintr-un mall românesc, după tranzacția anunțată de Profit.ro. Plan de extindere agresivă în România

Noua direcție urmărită de Lidl prin această abordare este aceea de a-și diversifica strategia de expansiune locală, concentrată aproape exclusiv pe deținerea în proprietate a magazinelor dezvoltatate.

„În anul financiar 2024, râmânem consecvenți obiectivului de a investi în economia românească și vom continua, în mod accelerat, investițiile pe piața locală, investiții care se traduc și în extinderea și optimizarea rețelei de magazine. În acest sens, în următorii ani, ne propunem o expansiune accelerată a rețelei Lidl și o acoperire teritorială din ce în ce mai mare care să ne permită să ajungem și mai aproape de clienții noștri sau de potențialii clienți.

FOTO Milionarul gălățean Andrei Lișinschi lansează un nou proiect imobiliar în București CITEȘTE ȘI FOTO Milionarul gălățean Andrei Lișinschi lansează un nou proiect imobiliar în București

Strategia noastră de expansiune rămâne în continuare concentrată pe identificarea și cumpărarea terenurilor cu potențial, dar adaugă ca măsuri complementare închirierea de spații. De aceea, avem mai multe terenuri disponibile pe care vom dezvolta magazine Lidl singuri sau împreună cu un dezvoltator imobiliar, dar nu vindem niciun magazin Lidl deschis și funcțional din portofoliul nostru. În același timp, explorăm activ noi oportunități de dezvoltare cu parteneri care sa identifice sau să ne propună terenuri optime pentru construcția și deschiderea unui nou magazin închiriat de Lidl la cheie.

Totodată,  rămânem fideli angajamentul nostru de a respecta cele mai înalte standarde de sustenabilitate în construcții, la baza acțiunilor noastre stând mereu eficiența și demersurile de dezvoltare durabilă“, au declarat, la începutul acestui an, reprezentanții Lidl.

EXCLUSIV FOTO O apropiată a familiei lui Dan Voiculescu a cumpărat de la stat terenul și ruina fostei fabrici de conserve Buftea, prima de acest fel din țară, înființată de prințul Barbu Știrbey CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO O apropiată a familiei lui Dan Voiculescu a cumpărat de la stat terenul și ruina fostei fabrici de conserve Buftea, prima de acest fel din țară, înființată de prințul Barbu Știrbey

Profit.ro a anunțat 10 proiecte de magazine la care lucrează Lidl doar la nivelul Bucureștiului, aflate în diferite stadii de avizare a construcției. Unul pe o parte din fosta fabrică de pâine Vel Pitar din Berceni, altul pe o parte din fosta platformă Helitube din Colentina, altul pe o parte din fosta fabrică Filan din Pantelimon, unul în locul spitalului și căminelor evreiești din cartierul Tei, altul în locul centrului de montaj al instalațiilor GPL din zona Progresul, printr-un contract de superficie cu bulgarii de la AGR Autogas Group. Unul în cartierul Vatra Luminoasă, pe un teren cumpărat de la grupul financiar Rockefeller; încă unul pe o bucată din fosta fabrică Energomontaj de lângă CET Sud; unul în parcul de retail planificat de proprietarii Auto Cobălcescu lângă Dedeman Ghencea și altul pe strada Codrii Neamțului, lângă complexul rezidențial Edenia Titan din Sectorul 3. Un alt magazin va fi ridicat pe o parte din terenul fostei platforme IMGB, pe care Lidl se pregătește să îl cumpere de la Lion Capital.

Rețeaua de magazine Lidl a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri netă de peste 18,5 miliarde de lei și un profit net de aproximativ 1 miliard de lei, rezultat cu care a rămas în fața rețelei Kaufland, pe care a detronat-o în 2020 din fruntea ierarhiei retailerilor locali.

EXCLUSIV FOTO Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, intră pe sectorul logistic și în România. Tranzacție cu un dezvoltator susținut de mai mulți milionari belgieni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, intră pe sectorul logistic și în România. Tranzacție cu un dezvoltator susținut de mai mulți milionari belgieni

Lidl are aproximativ 376.000 de angajați, dintre care peste 12.000 în România, unde retailerul german are deschise peste 350 de magazine și 6 centre logistice. Lidl și Kaufland fac parte din grupul Schwarz, cel mai mare grup de retail alimentar din Europa și al patrulea cel mai mare retailer din lume după cifra de afaceri. Grupul Schwarz este controlat de miliardarul Dieter Schwarz (84 de ani), cel mai bogat german, cu o avere estimată la 38 de miliarde de dolari de revista americană Forbes.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
lidl
m core
square 7