EXCLUSIV Miliardarul David Fattal a finalizat achiziția Golden Tulip din centrul Bucureștiului, după ce renunțase din cauza COVID-19. Fost ospătar, astăzi proprietarul celui mai mare grup hotelier din Israel

EXCLUSIV Miliardarul David Fattal a finalizat achiziția Golden Tulip din centrul Bucureștiului, după ce renunțase din cauza COVID-19. Fost ospătar, astăzi proprietarul celui mai mare grup hotelier din Israel
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 16 mai 2022

Grupul hotelier Fattal, deținut de miliardarul israelian David Fattal (64 de ani), a finalizat achiziția hotelului de lux Golden Tulip din centrul Bucureștiului, după ce renunțase inițial la tranzacție din cauza crizei generate de COVID-19. Hotelul este administrat acum de Yoram Biton, managing director pe Europa Centrală al lanțului hotelier Leonardo, parte a grupului Fattal, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Investitorului imobiliar Atlas Estates, controlat de milionarul israelian Ron Izaki, a vândut hotelul Golden Tulip de pe Calea Victoriei la un preț net de 7,3 milioane de euro, care include și preluarea creditelor în derulare. Prețul agreat în ianuarie 2020 a fost de 7,7 milioane de euro, însă, cum a anunțat Profit.ro, pandemia a determinat retragerea grupului Fattal din tranzacție și pierderea avansului de 300.000 de euro. Totuși, cumpărătorul a revenit asupra deciziei și, în septembrie anul trecut, a mai plătit un alt avans, de 600.000 de euro.

Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară va fi anunțat la Conferința Profit.ro programată pentru 20 mai, la Hotelul JW Marriott București.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Alesonor, Brisk, Concelex, ELCO, Genesis Property, Impact, Meta Estate, Nhood, Nordis Group, Romanian Property Awards și SVN Romania, va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

Detalii AICI

Tranzacția a fost încheiată definitiv, acum, după transferul firmei care deține hotelul și numirea lui Yoram Biton în funcția de administrator, cu un mandat de 15 ani. Biton a fost numit în 2018 managing director pe Europa Centrală al lanțului hotelier Leonardo. De asemenea, grupul lui David Fattal și-a deschis încă din 2015 firma Leonardo Hotels Bucharest, prin intermediul căreia urma să facă achiziția hotelului.

Golden Tulip, hotel de patru stele cu 81 de camere, a fost închis în aprilie și mai 2020, iar gradul de ocupare pe parcusul anului a fost în acel an cu 76% sub nivelul din 2019. Ulterior, gradul de ocupare al hotelului a crescut de la 18%, cât era la sfârșitul anului 2020, până la 34%, la sfârșitul anului 2021. Foștii proprietari ai hotelului spun că indicatorul încă rămâne scăzut pe măsură ce economia se recuperează după impactul COVID-19. Încasările Golden Tulip Victoriei au fost de 7,4 milioane de euro în 2021, comparativ cu 6,6 milioane de euro, cât au fost un an mai devreme.

EXCLUSIV FOTO Adrian Stroilescu, manager al fondului american de investiții Highlander, și Alexandru Mănăilă, fost consultant pe Wall Street, lucrează la un proiect rezidențial de 30 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Adrian Stroilescu, manager al fondului american de investiții Highlander, și Alexandru Mănăilă, fost consultant pe Wall Street, lucrează la un proiect rezidențial de 30 milioane euro

În 2020, Atlas Estates a semnat o serie de anexe cu banca ce a finanțat Golden Tulip, pe baza cărora rambursările de credit programate pentru 2020 au fost suspendate până în 31 decembrie 2021. În plus, data scadentă a creditului a fost extinsă din iunie 2026 până în septembrie 2026.

Grupul Fattal a anunțat, recent, că a strâns 315 milioane de euro de la investitori instituționali din Israel cu scopul de a-și extinde portofoliul hotelier din Europa prin achiziția a 30 de unități de cazare în vestul Europei, în special Germania, Spania și Marea Britanie, dar ia în considerare și piețele din Polonia, Grecia și Portugalia. Reprezentanții grupului au transmis că văd o oportunitate de investiție post-pandemie și că gradul de ocupare și rezervările indică faptul că perioada de criză este, în mare parte, la final, iar războiul din Ucraina nu a influențat turismul în vestul Europei.

Grupul Fattal a devenit în 2009 cel mai mare lanț hotelier din Israel, după achiziția hotelurilor Azorim. Astăzi, gestionează 38 de hoteluri în Israel și operează peste 160 de hoteluri sub brandul Leonardo în Europa, în principal în Germania. În total, grupul hotelier administrează circa 43.000 de camere și are circa 12.000 de angajați la nivel internațional.

David Fattal și-a început cariera ca ospătar. A fost numit în 1984, la vârsta de 27 de ani, director general adjunct al prestigiosului hotel Dan Accadia din Herzliya, a devenit, în 1988, directorul general al Palatului Regelui Solomon din Eilat, iar 10 ani mai târziu, în 1998, și-a fondat afacerea de administrare hotelieră Fattal Hotels, preluând de asemenea prestigiosul hotel Meridien din Eilat.  La acest moment, David Fattal, alături de familia sa, este creditat de revista americană Forbes cu o avere de 1,2 miliarde de dolari. 

Cine este vânzătorul

Compania Atlas Estates mai deține o proprietate în București: terenul fostei fabrici de ulei Solaris din zona Electronicii, pe care a fost autorizată, recent, să construiască un ansamblu rezidențial cu 725 de apartamente. Dezvoltatorul a anunțat încă din 2008 că va construi aici un proiect imobiliar cu 1.200 de apartamente, o investiție care s-ar fi ridicat la 180 milioane de euro, însă planurile au fost amânate de criza financiară.

EXCLUSIV FOTO Coman Product, unul dintre cei mai importanți producători de alcool sanitar, analizează varianta construcției de locuințe în locul unei fabrici CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Coman Product, unul dintre cei mai importanți producători de alcool sanitar, analizează varianta construcției de locuințe în locul unei fabrici

Ivestitorul israelian mai deține, tot de dinainte de criza financiară din 2008, un teren de circa 10 hectare în Voluntari, destinat unei dezvoltări rezidențiale sau comerciale.

Atlas Estates a trecut în 2010 printr-un proces de preluare în urma căruia, controlul companiei a trecut la grupul Izaki, fondat și deținut de israelianul Ron Izaki. Tranzacția a evaluat compania la aproximativ 400 de milioane de dolari. În urma achiziției, compania a fost delistată de pe piața secundară a Bursei de la Londra și a rămas listată doar pe Bursa de Valori din Varșovia.

viewscnt
Afla mai multe despre
david fattal
godel tulip
atlas estates