FOTO Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni și două conace din Moldova, scoase la vânzare

FOTO Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni și două conace din Moldova, scoase la vânzare
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2019

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni din județul Iași, conacul Alexandrescu din județul Botoșani și conacul Dimachi-Arghiropol din județul Vaslui sunt scoase la vânzare prin Artmark.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni este unul dintre castelele cele mai reprezentative ale Moldovei. Are un preț de pornire de 500.000 de euro, iar valoarea sa este estimată la 1,5 - 1,9 milioane de euro, scrie News.ro.

Programul Prima Casă, ediția 2019, a fost lansat. LISTA băncilor care acordă credite CITEȘTE ȘI Programul Prima Casă, ediția 2019, a fost lansat. LISTA băncilor care acordă credite

Prima clădire din actualul ansamblu arhitectural a fost biserica, ridicată în anul 1669, în apropierea unei curți boierești, probabil dintre cele mai vechi din voievodat. După căsătoria Mariei Cantacuzino, în anul 1778, cu Constantin Ghica, moșia a intrat în posesia familiei Ghica-Deleni.

Lucrările de reamenajare efectuate de ei au dat ansamblului configurația actuală. Astfel, până în anul 1802, au fost executate lucrări de restaurare și extindere, a fost construit zidul de incintă din piatră, pentru ca la început de secol XX, castelul să fie reamenajat după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budești.

Conacul Alexandrescu din Guranda

Castelul posedă spații ample și luminoase - încăperi, saloane, holuri - dispuse la parter, etaj, și demisol. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, timp de doi ani, în castelul din Deleni au fost încartiruite trupe sovietice. După naționalizare, clădirea a găzduit căminul cultural din Deleni, devenind ulterior unitate medicală preventivă, destinație pe care o are și azi.

Conacul Alexandrescu din Guranda (comuna Durnești, județ Botoșani), construit în stil neoromânesc, are o istorie de peste un secol, fiind ridicat la comanda soților Mihai și Mathilde Alexandrescu. Mihai Alexandrescu a fost boier valah stabilit în Moldova la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Are un preț de pornire de 300.000 de euro și o valoare estimată la 500.000 - 750.000 de euro.

FOTO Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni și două conace din Moldova, scoase la vânzare

Construcția principală a fost finalizată în 1905, proiectul fiind semnat de un arhitect venețian. Imobilul a împrumutat din arhitectura tipică vremurilor, stilul neoromânesc fiind cel mai în vogă la cumpăna dintre secole. Cu toate acestea, clădirea este punctată de diverse motive decorative ce îi oferă un aspect aparte, monumental - folosirea cărămizii în decorarea ancadramentelor sau a cadrelor de lemn în punctarea micilor balconașe. Moștenitoarea conacului a fost unica fiică a soților Alexandrescu, Yvonne (1890-1974), care avea să intre în marea familie Cantacuzino, căsătorindu-se cu Ion Cantacuzino (1888-1954), împreună cu care a avut o fiică, Claudina.

După exproprierile din 1948, conacul a intrat în posesia statului comunist, care, din 1949, a instalat aici o unitate spitalicească. În anii 2000, conacul a reingtrat în proprietatea familiei, prin moștenitorii săi.

Conacul Dimachi-Arghiropol din Gugești (comuna Boțești, județul Vaslui) este scos la vânzare pornind de la 60.000 de euro, iar estimarea este făcută la 100.000 - 150.000 de euro.

FOTO Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni și două conace din Moldova, scoase la vânzare

Povestea clădirii a început în secolul al XVIII-lea, când marele vornic Nicolae Dimachi și soția lui, Pulcheria Miclescu, au construit o reședință de familie, dar și Biserica „Sfântul Nicolae”. Ulterior, o moștenitoare a familiei Dimachi s-a căsătorit cu un grec, Pericle Arghiropol, profesor universitar la Facultatea de Drept din Atena.

Pe vremea comunismului, conacul a funcționat ca sediul al CAP. Însă înainte de asta, în clădire a fost un liceu sătesc cu regim de internat, dar și o grădiniță. În momentul de față, clădirea se află într-o stare avansată de degradare.

viewscnt
Afla mai multe despre
castelul cantacuzino-ghica deleni
conace