Gabriela Firea: PMB alocă finanțare pentru „refacerea din rădăcini” a Cartierului Evreiesc din Capitală

Gabriela Firea: PMB alocă finanțare pentru „refacerea din rădăcini” a Cartierului Evreiesc din Capitală
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2018

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat, marți, la evenimentul „70 de ani într-un Centenar”, dedicat sărbătoririi a șapte decenii de la formarea statului Israel, că în bugetul de anul acesta al PMB a fost introdusă „o sumă necesară” pentru „refacerea din rădăcini a Cartierului Evreiesc din Capitală”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Suntem în anul Centenar al României. Acești o sută de ani înglobează și 70 de ani de la forndarea statului Israel. În 100 de ani, România a progresat și s-a modernizat. La progresul nostru au participat și foarte mulți evrei - minți luminate, strălucite, care au adus plus valoare în toate domeniile de activitate”, și-a început Firea discursul.

În sala Arcub, unde a avut loc evenimentul, au fost prezenți și studenți și elevi, cărora Gabriela Firea li s-a adresat cu îndemnul: „Să nu uităm niciodată prin ce au trecut evreii”. O datorie morală, după cum a spus ea, potrivit News.ro.

Fiecare contract nou pentru închirierea de spații de birouri în București a generat cel puțin 130 de locuri de muncă. Evoluție surprinzătoare a tranzacțiilor Central Business District CITEȘTE ȘI Fiecare contract nou pentru închirierea de spații de birouri în București a generat cel puțin 130 de locuri de muncă. Evoluție surprinzătoare a tranzacțiilor Central Business District

„Știm foarte bine și am învățat ce înseamnă oroarea, cu literă majusculă, ce înseamnă drama famiilor, neputința, ura de rasă, între oameni. Nu avem datoria să uităm și, cu fiecare moment, trebuie să avem un angajament în plus față de tineri că niciodată în istoria omenirii nu se va repeta un astfel de moment”.

Firea și-a amintit de anii copilăriei petrecuți în Bacău, unde cea mai bună prietenă a ei era „o micuță evreică, Felicia Abramivic”. „Am suferit foarte mult atunci când, cu familia sa, din motive pe care nu le înțelegeam la acea vârstă, a plecat din România. Una dintre cele mai bune prietene de suflet, acum, la maturitate, este scriitoarea Lucia Verona Salem”.

Ea le-a solicitat celor prezenți să promită că „ceea ce s-a întâmplat în anii Holocaustului nu se va mai întâmpla”.

Firea a precizat că, împreună cu Consiliul general, încearcă să îi răsplătească pe membrii comunității evreiești din București. „Clădirea de pe Lipscani în care se va amenaja Muzeul Holocaustului a fost transferată de la Primăria Capitalei către Institutul «Elie Wiesel», ne-ar face o mare bucurie ca Teatrul Evereiesc din București să fi fost deja consolidat și reabilitate, iar activitatea acestuia să fie susținută lună de lună de PMB, ca toate activitățile teatrelor din capitală”.

În bugetul de anul acesta al PMB a fost introdusă „o sumă necesară” pentru „refacerea din rădăcini a Cartierului Evreiesc din Capitală, întregind centrul Vechi al capitalei României” - un prim pas în această direcție, după 27 de ani de la Revoluție, după cum a precizat Firea, fără a da detalii.

La evenimentul care a avut loc la sediul Arcub au participat, între alții, Tamar Samash, ambasadoarea statului Israel în România, și Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriela firea
pmb
cartierul evreiesc