Guvernul va actualiza programul Prima Casă în funcție de creșterea prețurilor în construcții

Guvernul va actualiza programul Prima Casă în funcție de creșterea prețurilor în construcții
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 1 iul 2020

Guvernul va actualiza plafonul de garanții pentru Prima Casă ținând cont de creșterea prețului la metrul pătrat construit, a promis prim-ministrul Ludovic Orban.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: La începutul lunii aprilie, președintele Iohannis a promulgat un proiect de lege care transformă Prima Casă în programul social „O familie, o casă“, în cadrul căruia vor mai putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag.

Decizie: Locuitorii de la parterul blocurilor au mai puține restricții la închiderea balcoanelor și se pot extinde CITEȘTE ȘI Decizie: Locuitorii de la parterul blocurilor au mai puține restricții la închiderea balcoanelor și se pot extinde

Acum, premierul Orban a arătat că trebuie clarificată ”situația în programul Prima Casă după adoptarea legii”, fiind nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul de derulare a programului.

În acest context, Orban i-a solicitat ministrului Fonanțelor, Florin Cîțu, actualizarea plafonului de garanții în funcție de creșterea prețurilor în construcții. 

”Trebuie să țineți cont și de faptul că față de momentul în care s-a dat cota de TVA redusă la 5%, metrul păstrat construit era 750-800, între timp metrul pătrat construit a crescut semnificativ și să utilizăm un plafon care să țină cont de realitatea de pe piața imobiliară de astăzi”, a solicitat Ludovic Orban.

Ministrul Finanțelor a răspuns că programul ”trebuie modernizat” și adus la ”condițiile de standard de astăzi”.

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei – investiții de câte 8 miliarde lei în canalizări și reabilitări termice, 1 miliard euro pentru gaze, precum și alte proiecte energetice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei – investiții de câte 8 miliarde lei în canalizări și reabilitări termice, 1 miliard euro pentru gaze, precum și alte proiecte energetice

Profit.ro a relatat că circa 3.600 de români au obținut, în primul trimestru al acestui an, garanții în valoare de aproximativ 59 milioane de euro pentru a-și cumpăra prima casă, în contextul în care programul de creditare susținut de guvern a demarat abia spre finalul lunii februarie.

Plafonul de garantare aprobat pentru anul 2020 este în valoare de 2 miliarde lei din care s-a consumat până acum un procent de circa 14,35%, în condițiile în care, în acest an, garanțiile au fost puse la dispoziția băncilor spre finalul lunii februarie. Cele 3.600 de solicitări analizate de fond în primul trimestru reprezintă o creștere cu 27% față de aceeași perioadă a anului anterior, cu mențiunea că în 2019 alocarea plafonului  de garanții a fost făcută mai târziu, în prima parte a lunii martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
pret
actualizare
plafon
guvern
constructii