Guvernul va actualiza programul Prima Casă în funcție de creșterea prețurilor în construcții

Guvernul va actualiza programul Prima Casă în funcție de creșterea prețurilor în construcții
scris 1 iul 2020

Guvernul va actualiza plafonul de garanții pentru Prima Casă ținând cont de creșterea prețului la metrul pătrat construit, a promis prim-ministrul Ludovic Orban.

De ce este important: La începutul lunii aprilie, președintele Iohannis a promulgat un proiect de lege care transformă Prima Casă în programul social „O familie, o casă“, în cadrul căruia vor mai putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag.

Decizie: Locuitorii de la parterul blocurilor au mai puține restricții la închiderea balcoanelor și se pot extinde CITEȘTE ȘI Decizie: Locuitorii de la parterul blocurilor au mai puține restricții la închiderea balcoanelor și se pot extinde

Acum, premierul Orban a arătat că trebuie clarificată ”situația în programul Prima Casă după adoptarea legii”, fiind nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul de derulare a programului.

În acest context, Orban i-a solicitat ministrului Fonanțelor, Florin Cîțu, actualizarea plafonului de garanții în funcție de creșterea prețurilor în construcții. 

”Trebuie să țineți cont și de faptul că față de momentul în care s-a dat cota de TVA redusă la 5%, metrul păstrat construit era 750-800, între timp metrul pătrat construit a crescut semnificativ și să utilizăm un plafon care să țină cont de realitatea de pe piața imobiliară de astăzi”, a solicitat Ludovic Orban.

Ministrul Finanțelor a răspuns că programul ”trebuie modernizat” și adus la ”condițiile de standard de astăzi”.

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei – investiții de câte 8 miliarde lei în canalizări și reabilitări termice, 1 miliard euro pentru gaze, precum și alte proiecte energetice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei – investiții de câte 8 miliarde lei în canalizări și reabilitări termice, 1 miliard euro pentru gaze, precum și alte proiecte energetice

Profit.ro a relatat că circa 3.600 de români au obținut, în primul trimestru al acestui an, garanții în valoare de aproximativ 59 milioane de euro pentru a-și cumpăra prima casă, în contextul în care programul de creditare susținut de guvern a demarat abia spre finalul lunii februarie.

Plafonul de garantare aprobat pentru anul 2020 este în valoare de 2 miliarde lei din care s-a consumat până acum un procent de circa 14,35%, în condițiile în care, în acest an, garanțiile au fost puse la dispoziția băncilor spre finalul lunii februarie. Cele 3.600 de solicitări analizate de fond în primul trimestru reprezintă o creștere cu 27% față de aceeași perioadă a anului anterior, cu mențiunea că în 2019 alocarea plafonului  de garanții a fost făcută mai târziu, în prima parte a lunii martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
pret
actualizare
plafon
guvern
constructii