ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul introduce programul Kurzarbeit. Ce firme se califică și ce procent din salariile angajaților va fi acoperit de la buget

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul introduce programul Kurzarbeit. Ce firme se califică și ce procent din salariile angajaților va fi acoperit de la buget
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 1 iul 2020

Programul de muncă redusă ”Kurzarbeit”, aplicat în Germania, va fi introdus și în România, după cum a anunțat anterior Profit.ro, sub titlul Program flexibil de muncă. Executivul a stabilit că va subvenționa 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus în cazul angajaților, iar companiile care pot beneficia de schemă sunt cele cu o scădere a cifrei de afaceri cu 10% față de luna similară a anului trecut, relevă planul de relansare a economiei, analizat de Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Documentul, cu investiții promise de 100 miliarde euro pe 10 ani, va fi prezentat astăzi oficial, în prezența președintelui Klaus Iohannis.

INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării” CITEȘTE ȘI INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării”

De ce este important: Conform programului de lucru aplicat în economia Germaniei și denumit ”Kurzarbeit”, adică ”muncă redusă”, angajații lucrează pe o anumită perioadă mai puțin sau chiar deloc. Angajatorul, împreună cu angajatul, decide procentul cu care scade timpul de lucru, iar angajatul primește proporțional salariul, care ar trebui scutit de taxe, și statul preia parțial diferența până la salariul întreg

Cum va fi relansată economia, puternic afectată după criza COVID-19, și ce se va întâmpla pe piața bancară, precum și cu fondurile de investiții și cele de pensii, bursa și societățile de asigurări va fi detaliat suplimentar de cei mai importanți jucători în domeniu la Videoconferința - 
Profit.ro Financial Forum 

„Finanțăm repornirea economiei“. Detalii pot fi aflate AICI

UPDATE ora 17.00 Măsura poate fi implementată pentru un termen minim de 3 luni până la 6 luni și se va aplica în cazul reducerii timpului de muncă pentru cel puțin 10% dintre angajații unei companii, se precizează în planul oficial difuzat de Guvern.

Anterior, Profit.ro a relatat că printre programele de sprijinire a economiei pe care Guvernul le ia în calcul pentru a le introduce în perioada următoare se numără și programul flexibil de muncă.

FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadare CITEȘTE ȘI FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadare

Conform planului de relansare economică stabilit acum,Guvernul va asigura plata unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puțin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior.

Finanțarea acestei măsuri va fi acoperită prin Programul SURE al Uniunii Europene.

Progrese în reglementarea recunoașterii faciale CITEȘTE ȘI Progrese în reglementarea recunoașterii faciale

Executivul va introduce însă și granturi pentru formarea profesională a angajaților. Aceștia vor beneficia de o subvenție stabilită în funcție de nivelul de calificare a programului de formare parcurs. Buget alocat acestei scheme de sprijin va fi de 150 milioane lei.

Schema de finanțare se adresează angajatorilor care investesc în formarea profesională a propriilor salariați. Aceștia beneficiază de o subvenție stabilită în funcție de nivelul de calificare a programului de formare parcurs, după cum urmează:

1. 1.000 lei pentru fiecare angajat care finali- zează programul de calificare de nivel 2.

2. 1.500 lei pentru fiecare angajat care finali- zează programul de calificare de nivel 3.

3. 2000 lei pentru fiecare angajat care finali- zează programul de calificare de nivel 4.

Plafonul de finananțări garantate de Guvern pentru IMM Invest - majorat la peste 20 miliarde lei CITEȘTE ȘI Plafonul de finananțări garantate de Guvern pentru IMM Invest - majorat la peste 20 miliarde lei

Conform planului Guvernului, va continua acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniștii a căror activitate este suspendată și a calculat, în acest scop, un impact bugetar de 850 milioane lei/lună.

De asemenea, pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea se acordă o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) pe o durată de 3 luni. Impactul calculat pentru această măsură este de 3,35 miliarde lei.

Schimbări pentru firme și antreprenori. Iohannis - obligat să promulge legea CITEȘTE ȘI Schimbări pentru firme și antreprenori. Iohannis - obligat să promulge legea

Anterior, premierul Orban a arătat că programul de muncă fliexbili/Kurzarbeit va fi o măsură pentru o perioadă limitată, în care are loc o perturbare majoră pe piață, așa cum este criza economică care a fost generată de pandemia de coronavirus.

”Aici va trebui să stabilim o perioadă de aplicare și va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism astfel încât, pe de o parte, să fie cat mai ușor de accesat, fără proceduri birocratice complicate, pe de altă parte să asigure criterii de acordarea ajutorului către companii și angajați foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat și, pe de altă parte, să reducă cat mai mult posibilitatea ca unii angajatori să poată să utilizeze această formă de protecție fără să aibă nevoie sau să o utilizeze ca o resursă suplimentară de venit în condițiile în care ei teoretic nu ar avea nevoie de această măsură”, a arătat prim-ministrul.

Mediul de afaceri, conform unui sondaj realizat de AHK România (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană), a solicitat încă de la începutul crizei provocate de coronavirus introducerea cadrului legal care să permită și în România modelul Kurzarbeit.

PSD, care deține majoritatea în Parlament, a inițiat un proiect de lege pentru acordarea unei indemnizaţii de scurtă durată, pe o perioadă de 12 luni de la ridicarea stării de urgență, salariaţilor cărora Ii se reduce programul normal de lucru.

Videoconferinta, transmisă în direct și la Profit TV, este organizată cu sprijinul: Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurari, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, Sif Banat-Crisana și Sif Muntenia.

viewscnt
Afla mai multe despre
munca
flexibil
redus
program
guvern
kurzarbeit
germania
economie