În 2019 sunt anunțate 15 proiecte pe piața spațiilor de birouri

În 2019 sunt anunțate 15 proiecte pe piața spațiilor de birouri
scris 4 feb 2019

Firma de consultanță imobiliară CBRE a anunțat, luni, că, în 2019, sunt anunțate 15 proiecte pe piața spațiilor de birouri, cu o suprafață de peste 304.000 metri pătrați, în condițiile în care cererile de închiriere de anul trecut au însumat 325.000 metri pătrați.

În 2018, cererile de închiriere au însumat 325.000 metri pătrați, iar 81% dintre spațiile tranzacționate sunt situate în clădiri de birouri de clasă A. Stocul modern de spații de birouri a ajuns anul trecut la 2,91 milioane de metri pătrați, cu 144.000 metri pătrați livrați în 2018, în creștere cu 15% față de 2017, potrivit CBRE.

În prezent, 50% din suprafața totală care va fi finalizată în 2019 este deja închiriată, scrie News.ro

EXCLUSIV FOTO Nicolae Dumitru, proprietarul Niro, se alătură milionarilor din zona Expoziției cu un hotel de 45 milioane euro. Primele detalii despre investiție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Nicolae Dumitru, proprietarul Niro, se alătură milionarilor din zona Expoziției cu un hotel de 45 milioane euro. Primele detalii despre investiție

”Segmentul spațiilor de birouri va continua să se dezvolte accelerat și în 2019, iar 15 noi proiecte vor fi demarate în cursul acestui an. Cu toate acestea, piața resimte lipsa mai multor proiecte, nivelul cererii fiind în continuare peste oferta existentă. În acest moment, 50% din suprafața totală care va fi finalizată în 2019 este deja închiriată, ceea ce reprezintă un indicator clar al necesității livrării mai multor spații de birouri”, se arată în comunicat.

În partea de vest a Capitalei s-au înregistrat cele mai mai multe cereri de închiriere în 2018, cu 36% din totalul tranzacțiilor, potrivit companiei. Pe a doua poziție s-au situat zona centrală și zona de nord, ambele cu 17%, urmate de Pipera cu 14% și de CBD (zona Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulle), zonă care se apropie de limita superioară a spațiului disponibil pentru construirea de noi proiecte, cu 13%.

”Din punct de vedere al tipului de tranzacție, în 2018 contractele de pre-închiere au avut o pondere de 35%, renegocierile de 26%, urmate de relocări cu 20% și de cereri noi sau extinderi ale unor spații existente, cu 19%”, se arată în comunicat.

În 2019 sunt anunțate 15 proiecte care totalizează peste 304.000 metri pătrați, iar vestul capitalei rămâne campion detașat în topul celor mai active zone. Astfel, 48% dintre proiecte se găsesc în partea de vest a Bucureștiului, 24% în nord, 10% în zona CBD, 9% în zona centrală și 8% în Pipera, potrivit CBRE.

”În prezent, din stocul total de spații moderne de birouri, în partea de nord a capitalei și în Pipera se găsește cea mai mare parte, de altfel aceste zone au fost considerate pentru mulți ani tradiționale pentru amplasarea complexelor de birouri și unde s-a construit masiv. Însă tendința actuală este de creare a unor noi poli, cum este zona Timpuri Noi, situată în partea de centru-sud a capitalei. Proiectul Timpuri Noi Square localizat aici, și a cărui contribuție în dezvoltarea zonei este indiscutabilă, funcționează ca o ancoră, urmând să atragă din ce în ce mai multe investiții și noi chiriași la fel de spectaculoși ca cei aduși de CBRE Romania, dar să inspire și alți dezvoltatori care au sesizat potențialul zonei”, se arată în comunicat.

Un interes din ce în ce mai ridicat se manifestă și pentru zona Bulevardul Expoziției - Piața Presei Libere care va contiua să se extindă în mod organic și în 2019. Totalul de 2,91 milioane mp de spații de birouri existente în capitală sunt împărțiți astfel: 782.206 metri pătrați în partea de nord, 689.391 metri pătrați în Pipera, 489.095 în partea zona centrală, 432.089 metri pătrați în CBD, 412.013 mp în partea de vest.

”Cea mai mică suprafață se găsește în zona de est, unde au fost construiți până în acest moment 57.775 metri pătrați și în sudul capitalei, unde se află doar 47.780 metri pătrați de spații de birouri. Ambele zone au însă capacitatea de a se dezvolta în viitor”, se arată în comunicat.

Nevoia unor noi proiecte de clasă A rămâne ridicată în acest an, potrivit unui manager din cadrul CBRE Romania, Mihai Păduroiu.

“2018 a fost un an extrem de bun, iar conform analizelor noastre, în 2019 piața spațiilor de birouri va tura și mai mult motoarele. Cu toate acestea, nevoia unor noi proiecte de clasă A rămâne la cote ridicate, mai ales în contextul intrării unor noi jucători pe piață, așa cum se prefigurează. Timpul de așteptare pentru găsirea unor birouri de calitate și bine amplasate se situează între 12 și 24 de luni. Pentru ca această nișă să își continue creșterea și pentru ca România să ajungă la nivelul piețelor mari din regiune, cred că dezvoltatorii și companiile de consultanță trebuie să devină din ce în ce mai creativi și dispuși să investească în inovație”, a explicat Mihai Păduroiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii de birouri
cbre