DOCUMENT Guvernul contează pe terminarea la termen a doar 3 stadioane pentru CE 2020. Construcția nu a început, însă, la niciun stadion

DOCUMENT Guvernul contează pe terminarea la termen a doar 3 stadioane pentru CE 2020. Construcția nu a început, însă, la niciun stadion
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 feb 2019

Guvernul dă asigurări, într-un document oficial, că 3 din cele 4 stadioane promise forului internațional de fotbal vor putea fi terminate la termen pentru organizarea în Capitală a unor partide din cadrul Campionatului European de Fotbal din 2020. Prin urmare, stadioanele vor trebui finalizate într-n termen puțin mai mare de 1 an, deși la niciunul dintre acestea nu au început lucrările de construcție, ba mai mult, într-un caz, nici cele de demolare.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Pentru organizarea la București în anul 2020 a celor 3 partide din faza grupelor și a unui meci din optimile de finală din cadrul celei de-a 16-a ediții a Campionatului European de Fotbal, România și-a asumat, printre altele, realizarea a patru arene moderne și funcționale, care vor totaliza peste 70.000 locuri. Aceste patru proiect sunt ”Stadion Steaua București”, ”Consolidarea și Modernizarea Stadionului Giulești Valentin Stănescu”, "Centrul Sportiv de Excelență - Rugby” - Stadionul Național ”Arcul de Triumf", ”Stadion nou pentru Clubul Sportiv Dinamo București".

Un document oficial al Ministerului Dezvoltării, semnat chiar de actualul deținător interimar al portofoliului, ministrul Eugen Teodorovici, prezintă stadiul celor 4 proiecte, subliniind că încă din 2016 ”Compania Națională de investiții S.A. (CNI) a acceptat această provocare” și a început procedurile pentru promovarea și realizarea lor.

Stadiul lucărilor la Stadionul Steaua București

- Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici prin Hotărârea Guvernului nr. 85/07.03.2018.

- Au fost inițiate două proceduri de achiziție, una pentru demolare și una pentru proiectare și execuție.

- A fost semnat contractul de demolare în luna iunie 2018 și s-a emis ordinul de începere a serviciilor de proiectare în vederea obținerii autorizației de demolare.

- A fost obținută autorizația de demolare, lucrările de demolare fiind în curs de finalizare.

- Procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția stadionului a fost validată în data de 21.03.2018.

- În data de 19.07.2018 a fost semnat contractul de Proiectare și execuție lucrări.

- A fost întocmită documentația pentru obținerea Autorizație de Construire.

- De asemenea, au fost întocmite și depuse la instituțiile emitente, documentațiile necesare obținerii avizelor și acordurilor necesare emiterii Autorizației de Construire.

- În data de 07.01.2019 s-a primit avizul ISU și cel de protecție civilă, ultimele avize necesare emiterii autorizației de construire.

- Până la sfâșitul lunii ianuarie trebuia obținută autorizația de construire.

”Ținând cont de acest aspect și corelat cu faptul că lucrările de demolare sunt finalizate, apreciem că la începutul lunii februarie poate începe execuția lucrărilor de construire în condiții specifice sezonului rece”, arată documentul.

FOTO Cum vor arăta stadioanele Steaua, Rapid și Arcul de Triumf, renovate pentru Campionatul European. Stadionul Dinamo - în pericol să nu fie finalizat până în 2020 CITEȘTE ȘI FOTO Cum vor arăta stadioanele Steaua, Rapid și Arcul de Triumf, renovate pentru Campionatul European. Stadionul Dinamo - în pericol să nu fie finalizat până în 2020

Stadiul lucrărilor la Stadionul Giulești Valentin Stănescu

- Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici prin Hotărârea Guvernului nr. 208/13.04.2018.

- A fost semnat contractul de proiectare și execuțier în data de 01.11.2018.

- A fost demarată activitatea de proiectare și anume elaborarea Proiectului pentru obținerea Autorizatiei de Construire (P.A.C.), autorizatiei de desființare (P.A.D.) și întocmirea documentațiilor pentru obținerea avizelor și acordurilor necesare emiterii celor două autorizații .

- Având în vedere constrângerile impuse de locația amplasamentului au avut loc o serie de întâlniri în vederea identificării unor soluții în ceea ce privește organizarea de șantier pentru execuția lucrărilor și acces.

”Ținând cont de cele menționate mai sus, estimăm ca lucrările de desființare parțială a construcțiilor existente pe amplasament să înceapă la mijlocul lunii februarie a.c.”, indică sursa citată. 

În paralel cu execuția lucrărilor de desființare se va desfășura activitatea de obținere a tuturor avizelor necesare emiterii Autorizației de Construire și în final obținerea Autorizației de Construire astfel încât lucrările de construire să poată demara imediat ce sunt finalizate cele de desființare.

DOCUMENT Veste foarte bună pentru patronii de cluburi: Stadioanele și alte baze sportive vor putea fi scutite de impozit pe clădiri, indiferent de proprietar sau administrator CITEȘTE ȘI DOCUMENT Veste foarte bună pentru patronii de cluburi: Stadioanele și alte baze sportive vor putea fi scutite de impozit pe clădiri, indiferent de proprietar sau administrator

Stadiul lucrărilor la "Centrul Sportiv de Excelență - Rugby" Stadionul Național ”Arcul de Triumf”

- Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici prin Hotărârea Guvernului nr. 85/07.03.2018.

- A fost demarată procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția stadionului și a fost validată în data de 21.03.2018.

- A fost finalizată procedura de achiziție și s-a semnat contractul de proiectare și execuție în data de 25.07.2018.

- În luna august s-a emis ordinul de începere a serviciilor de proiectare.

- A fost elaborată documentația pentru obținerea autorizației de construire și documentațiile necesare obținerii acordurilor și avizelor necesare emiterii Autorizației de Construire. Se află în derulare procedura de obținere a avizelor și autorizației de construire.

- În paralel Ministerul Tineretului și Sportului și Federeția Română de Rugby desfășoară activități de eliberare a amplasamentului (desființarea construcțiilor existente și de deviere a unei conducte de apă care traversează amplasamentul).

”Ținând cont de cele menționate mai sus apreciem că lucrările de construire vor demara la începutul lunii martie a.c.”, arată autoritățile guvernamentale.

Erbașu a câștigat contractul pentru modernizarea stadionului Steaua. Și pentru noul stadion Dinamo au fost achiziționate studiile de fezabilitate CITEȘTE ȘI Erbașu a câștigat contractul pentru modernizarea stadionului Steaua. Și pentru noul stadion Dinamo au fost achiziționate studiile de fezabilitate

Stadiul lucrărilor de reabilitare și modernizare a Stadionului Dinamo

- A fost finalizată procedura de achiziție pentru întocmirea studiului de prefezabilitate și fezabilitate, a fost desemnat câștigătorul, și în data de 17.07.2018 s-a semnat contractul de proiectare.

- A fost elaborat studiul de prefezabilitate.

- Se așteaptă încă aprobarea PUZ-ului. Realizarea și supunerea acestuia spre aprobare cade în sarcina Ministerului Afacerilor Interne prin CS Dinamo.

- Ulterior studiul de prefezabilitate va fi supus avizării la nivelul consiliului tehnico-economic al Companiei Nationale de Investiții, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerului Finanțelor Publice. 

Noua mișcare a fraților Pavăl: Proprietarii Dedeman discută variante de construcție a unui stadion la standarde UEFA CITEȘTE ȘI Noua mișcare a fraților Pavăl: Proprietarii Dedeman discută variante de construcție a unui stadion la standarde UEFA

Toate stadioanele trebuie finalizate până pe 30 iunie 2018, conform termenelor oficiale, dar din documentul citat reiese că Guvernul nu garantează finalizarea în termen decât pentru 3 dintre cele 4 stadioane, respectiv pentru stadioanele ale căror lucrări sunt deja contractate. Cum pentru Dinamo nu au fost contractate lucrările, reiese că noua arena din Ștefan cel Mare va mai întârzia.

”Ținând cont de stadiul lucrărilor prezentat anterior, pentru stadioanele ale căror lucrări sunt deja contractate, estimăm finalizarea lucrărilor în perioada aprilie-mai, anul 2020”, arată documentul menționat.

DOCUMENT Guvernul contează pe terminarea la termen a doar 3 stadioane pentru CE 2020. Construcția nu a început, însă, la niciun stadion
 
EXCLUSIV Primăria a reziliat contractul prin care UTI asigura mentenanța Arenei Naționale. Compania arată că PMB i-a ofertat imediat angajații care se ocupau de stadion CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primăria a reziliat contractul prin care UTI asigura mentenanța Arenei Naționale. Compania arată că PMB i-a ofertat imediat angajații care se ocupau de stadion

La începutul acestui an, fostul fotbalist Gică Popescu, consilierul premierului pentru Euro-2020, a admis faptul că este posibil ca stadioanele Steaua, Rapid și Arcul de Triumf să nu fie finalizate complet până la Campionatul European de fotbal. Cu toate acestea, el spune că echipele se vor putea antrena pe aceste arene. "Mai mult ca sigur că nicunul nu va fi gata 100%", a adăugat însă fostul internațional.

"Vor fi gata... Se vor antrena și pe Ghencea, și pe Gulești și pe Arcul de Triumf. S-ar putea să nu fie gata hotelurile, pentru că fiecare stadion are înglobat câte un mini-hotel. S-ar putea ca respectivele camere să nu fie dotate. Dar se vor putea antrena (n.r. - echipele participante la Euro). Proiectul de la Ghencea a fost îmbunătățit și a fost schimbat aspectul. Sunt mai multe spații de închiriere, mai multe locuri de parcare în subteran, de la 150 la 300 sau 350. A fost modificat în bine. În perioada aceasta nu se putea lucra, nu poți pune betoane. Vor fi gata într-un an și jumătate.

Sunt de acord că lucrările au început târziu, foarte târziu. Dar acum totul este la turație maximă. Firmele respective sunt obligate să lucreze în două schimburi. Sunt stadioane de antrenament, nu sunt stadioane despre care UEFA să spună că dacă nu le ai nu organizezi. Eu cred că niciunul nu va fi gata 100%, vor 99, vor fi 98, 95, dar se vor putea antrena. Ceea ce este important. Eu am preluat conducerea acestui proiect anul trecut, în ianuarie și din 2018 suntem la turație maximă. Mie îmi pare rău că s-au pierdut patru ani, în care se puteau face lucruri... Acum trebuie să ne rugăm să ne lase timpul, pentru că prindem două ierni. La Dinamo trebuie terminat PUZ-ul", a declarat Popescu, la Digi Sport, preluat de news.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
stadioane
fotbal
ce 2020
constructii
stadiu
finalizare