INFOGRAFIC Românii cumpără locuințe într-un ritm mai accelerat față de anul trecut, în ciuda pandemiei

INFOGRAFIC Românii cumpără locuințe într-un ritm mai accelerat față de anul trecut, în ciuda pandemiei
scris 7 oct 2020

Numărul tranzacțiilor imobiliare a continuat să crească, în luna septembrie, cu 2,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 48.000 de tranzacții, după ce luna anterioră a reintrat pe creștere, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a treia lună de creștere de la începutul pandemiei, după ce în iunie s-a înregistrat un salt surprinzător de 16,4%.

Volumul de tranzacții din primele nouă luni este aproape identic cu cel din aceeași perioadă a anului trecut, recuperând decalajul de 4,5% apărut după primele cinci luni. În luna iulie s-au consemnat cele mai multe tranzacții imobiliare din acest an, adică în jur de 50.000. Spre comparație, vârful anului trecut a fost atins în octombrie, la fel ca și un an mai devreme.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna septembrie 2020, în București – 8.886, Ilfov – 3.354 și Cluj – 2.726. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 87, Caraș Severin – 197 și Vaslui – 324. Trebuie precizat că volumele cuprind toate tipurile de tranzacții imobiliare, însă ponderea majoritară o au vânzările de locuințe.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, și a continuat în luna mai cu un minus de 27,8%. Surpriza a venit iunie, când numărul tranzacțiilor a crescut neașteptat de mult, cu 16,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 46.800 de contracte. În luna iulie, a reapărut o scădere ușoară, de 1,4%, dar la un număr record de tranzacții pentru acest an. În august, tranzacțiile au reintrat pe creștere, avansând cu un procent de 1,5%, comparativ cu luna corespondentă din 2019.

Prețurile apartamentelor s-au menținut relativ stabile în Capitală în luna septembrie. Majorări au avut loc în Cluj-Napoca, Brașov și Constanța CITEȘTE ȘI Prețurile apartamentelor s-au menținut relativ stabile în Capitală în luna septembrie. Majorări au avut loc în Cluj-Napoca, Brașov și Constanța

Evoluția din ultimele luni sfidează pronosticurile negative avansate de unii investitori imobiliari, care preconizau o scădere continuă a volumului de tranzacții pe fondul epidemiei de coronavirus. Mai mult, în București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață.

De asemenea, volumul autorizațiilor de construire acordate pentru locuințe a consemnat în august cel mai bun ritm din decembrie 2019 încoace, evoluție care confirmă depășirea punctului critic al șocului indus de incidența crizei sanitare și poziționarea la începutul ciclului post-pandemie. Autorizațiile de construire clădiri rezidențiale s-au majorat cu 15% an/an (cel mai bun ritm din decembrie) la 4.331 unități în august (maximul din iulie 2018), conform datelor comunicate de Institutul Național de Statistică.

„Apreciem că redinamizarea autorizațiilor de construire în luna august a fost determinată de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, precum și de continuarea programului de susținere a pieței imobiliare (Noua Casă) și de politica de venituri relaxată. Pentru noul ciclu prognozăm o creștere cu un ritm ridicat pentru construcțiile rezidențiale, pe fondul consecințelor incidenței crizei sanitare (inclusiv persistența costurilor reale de finanțare la un nivel accesibil pe termen mediu) și continuării procesului de convergență a economiei interne spre nivelul mediu din Zona Euro (inclusiv din perspectiva calității vieții)“, arată Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania. 

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii imobiliare
ancpi
locuinte