INFOGRAFIC Volumul tranzacțiilor imobiliare intră din nou pe creștere, în ciuda predicțiilor negative legate de impactul pandemiei

INFOGRAFIC Volumul tranzacțiilor imobiliare intră din nou pe creștere, în ciuda predicțiilor negative legate de impactul pandemiei
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 4 sep 2020

Numărul tranzacțiilor imobiliare a reintrat pe creștere, în luna august, cu 1,5%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 43.000 de tranzacții, după scăderea din luna anterioară, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a doua lună de creștere de la începutul pandemiei, după ce în iunie s-a înregistrat un salt surprinzător de 16,4%.

Urmărește-ne și pe Google News

Volumul de tranzacții din primele opt luni este într-o scădere nesemnificativă, de sub 1%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, recuperând decalajul de 4,5% apărut după primele cinci luni. În luna iulie s-au consemnat cele mai multe tranzacții imobiliare din acest an, adică în jur de 50.000. Spre comparație, vârful anului trecut a fost atins în octombrie, la fel ca și un an mai devreme.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna august 2020, în București – 7.799, Cluj –2.705 și Brașov – 2.605. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 163, Caraș Severin – 224 și Sălaj – 327.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, și a continuat în luna mai cu un minus de 27,8%. Surpriza a venit iunie, când numărul tranzacțiilor a crescut neașteptat de mult, cu 16,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 46.800 de contracte. În luna iulie, a reapărut o scădere ușoară, de 1,4%, dar la un număr record de tranzacții pentru acest an.

Topul județelelor cu cei mai mulți români care au vrut să își cumpere o locuință pe credit în pandemie. S-au cumpărat mai puține case, dar mai scumpe CITEȘTE ȘI Topul județelelor cu cei mai mulți români care au vrut să își cumpere o locuință pe credit în pandemie. S-au cumpărat mai puține case, dar mai scumpe

Evoluția din ultimele luni sfidează pronosticurile negative avansate de unii investitori imobiliari, care preconizau o scădere continuă a volumului de tranzacții pe fondul epidemiei de coronavirus. Mai mult, în București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață.

Totuși, autorizațiile de construire acordate pentru clădiri rezidențiale s-au ajustat cu 2,6% an/an la 4.114 unități în iulie, respectiv cu 10,5% an/an la 21.992 unități la șapte luni, conform Institutului Național de Statistică.

„Evoluția a fost puternic influențată de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent în perioada postbelică. Ne așteptăm la ameliorarea autorizațiilor de construire în trimestrele următoare, pe fondul intrării economiei în ciclul post-pandemie, menținerii costurilor reale de finanțare la un nivel redus/accesibil și continuării programelor de susținere a pieței imobiliare (Noua Casă)“, apreciază Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania. 

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii imobiliare
ancpi
locuinte
covid-19