Interviu cu Mariana Garștea, CEO Sixense România. Final de 2021: lecții și tendințe în industria de construcții și real estate

Interviu cu Mariana Garștea, CEO Sixense România. Final de 2021: lecții și tendințe în industria de construcții și real estate
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 20 dec 2021

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Dacă tragem linie, cum a arătat industria de construcții la finalul acestui an? Ce s-a schimbat, ce-a fost bine și unde e loc de îmbunătățiri pe viitor? Ce concluzii putem trage și încotro ne îndreptăm?

Am stat de vorbă cu Mariana Garștea, CEO Sixense România, care face o analiză a tuturor acestor subiecte, în interviul de mai jos. Misiunea companiei pe care o conduce este să optimizeze și să prelungească durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale utile în procesele de asset, risk și project management.

Iată perspectiva Marianei despre cum arată preocupările industriei de construcții și real estate, la final de 2021.

Uitându-ne retrospectiv la cum a fost anul 2021, ce ne puteți spune despre unde anume s-a poziționat subiectul sănătății structurale în mintea și pe agenda dezvoltatorilor și a investitorilor? 

În cazul dezvoltatorilor mari, cu un renume solid în piață, sănătatea structurală este deja o preocupare importantă, luată în calcul încă din etapele incipiente ale proiectelor. Ne bucurăm să sesizăm asta, uitându-ne la toate proiectele în care am fost implicați și noi în acest an, tocmai în acest context.

Ar fi nedrept însă să generalizez. Există încă o mare parte a pieței care încă nu accesează aceste servicii, care ia decizii în continuare doar pe criteriul „costului cel mai mic”, care ajunge să lucreze cu jucători ce doar bifează sau mimează activitatea de monitorizare structurală și geotehnică. Iar asta se reflectă în costuri mult mai mari pe termen lung și în numeroase probleme în exploatare.

Cred că este nevoie în continuare de informare, de înțelegerea tuturor beneficiilor pe care le ai când te uiți la tot ciclul de viață al unui asset, de adoptarea mentalității care să pună pe primul loc durabilitatea și calitatea. Cu siguranță suntem cu un mare pas în față versus anii trecuți, însă cred că este mult spațiu de îmbunătățire, conștientizare și ridicare a standardelor față de raportarea la subiectul și domeniul sănătății structurale.

Trei lecții pe care credeți că le-a deprins industria de construcții din anul care trece. A fost pandemia un factor care a avut o contribuție la aceste lecții?

Mă uit la cele două fețe ale acestor lecții. Pe de o parte, sunt foarte multe lecții și schimbări pozitive: de la reducerea costurilor generale până la adaptarea la mediul de lucru la distanță, de la un focus mai mare pe sănătatea și siguranța personalului până la îmbunătățirea productivității și a obiectivelor de durabilitate.

Pe de altă parte, industria s-a confruntat și cu o fluctuație crescută a businessului, întârzieri în ce privește plata și producția de construcție, dificultăți referitoare la munca de acasă și chiar pierderea locurilor de muncă pe alocuri.

Dacă mă raportez la imaginea de ansamblu, aș spune că ne uităm la lecții importante legate de necesitatea de a îmbunătăți managementul proiectelor de construcții, de crearea unui mediu de lucru virtual eficient (cu ajutorul tehnologiei și al soluțiilor digitale disponibile pentru a umări remote anumite activități din cadrul unui proiect, pentru a eficientiza colaborarea, pentru a automatiza anumite operațiuni etc.), de concentrarea asupra sănătății și siguranței personalului.

Care sunt, după părerea dvs., principalele tendințe pe care le vedeți în industrie anul viitor? De ce?

În strânsă legătură cu ce spuneam mai sus, tendințele sunt deja evidente mai ales dacă ne uităm la ce se întâmplă pe plan european și global.

Standardele de calitate cresc, așteptările utilizatorilor finali sunt și ele din ce în ce mai ridicate, presiunea pe bugete continuă să existe, iar problematica pe care o generează activitatea din industria de construcții vine la pachet cu multe alte subiecte la fel de importante: sustenabilitatea, reziliența, rezistența în fața unui mediu exterior din ce în ce mai imprevizibil etc.

În tot acest context, devine evident că ne uităm la tendințe cum ar fi: 1) transformarea digitală – și tot ceea ce presupune integrarea de noi tehnologii în procesul de construcții; 2) focusul pus și pe etapa de exploatare (nu doar pe cea de execuție) – cu urmărirea pe termen lung a proiectului, cu scenarii de intervenție, cu o abordare proactivă, cu eficientizarea întregului proces de mentenanță și întreținere; 3) sustenabilitatea – este foarte clar că e nevoie să prioritizăm durabilitatea și rezistența în timp a fiecărui proiect, precum și calitatea materialelor folosite, reducând astfel amprenta de carbon și afectarea negativă a mediului înconjurător.

Expertiza și soluțiile pe care le oferim la Sixense România au în vedere chiar aceste subiecte. Am fost conștienți de la început că suntem cumva „înaintea valului” încă de când ne-am început activitatea aici, însă cred că ne apropiem deja de un context în care România nu mai poate rămâne în urmă. Dimpotrivă, chiar este mult de recuperat pe plan național, pentru a ne adapta în sfârșit la tendințele și obligațiile deja impuse la nivel european.

Ce schimbări vă așteptați să vedeți în 2022 în industria de construcții & real estate?

Îmi doresc, în primul rând, să văd că adoptăm o mentalitate mai agilă și că există o deschidere mai mare față de tendințele pe care le-am enumerat mai sus – și în ce privește proiectele de infrastructură. Aici vorbim despre proiecte complexe, care ar beneficia extraordinar de mult de pe urma noilor tehnologii și a unor procese mult mai inteligente de execuție și exploatare.

Apoi, cred că ne îndreptăm cu toții spre o industrie a construcțiilor mai conectată, în care toți actorii reușesc să colaboreze mai bine și mai eficient, în care există acces la date transparente în baza cărora se iau decizii și se fac predicții, în care ciclul nu se mai rupe de la jumătate, între etapa de execuție și cea de exploatare. Toate acestea sunt schimbări pentru care noi milităm și care cred că ar aduce mult bine în piesajul local.

Nu în ultimul rând, mi-aș dori ca aceste subiecte să nu mai pară nici de domeniul SF, nici să nu mai fie o excepție sau să pară un moft, ci să devină o normalitate, o conversație pe care cu toții să o avem și care să ducă la profesionalizarea și creșterea generală a industriei.

Un material Investing in Property

viewscnt
Afla mai multe despre
mariana garștea
sixense românia