INTERVIU Tudor Cartianu, CEO Delta Studio: Trendul actual în materie de amenajări tinde spre stilul minimalist, cu materiale cât mai apropiate de natură, atât ca proces de fabricație, cât și cromatică

INTERVIU Tudor Cartianu, CEO Delta Studio: Trendul actual în materie de amenajări tinde spre stilul minimalist, cu materiale cât mai apropiate de natură, atât ca proces de fabricație, cât și cromatică
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 11 aug 2021

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Sunteți lideri pe segmentul de amenajări interioare pe piața din România. În prezent, din ce în ce mai multe persoane aleg să apeleze la specialiști în amenajare. Care este trendul în materie de amenajări în momentul de față?

De-a lungul timpului, relația oamenilor cu spațiul în care trăiesc s-a schimbat și a evoluat constant. Locuințele ne definesc și devin o parte din identitatea și personalitatea noastră, motiv pentru care este de înțeles dorința de a face din spațiul locuirii un loc cât mai confortabil. Deși amprenta personală este esențială, în ultimii ani, consumatorii din România au realizat cât de importantă este consilierea specialiștilor în amenajarea interioară. Dacă la început ”designul de interior” se adresa persoanelor (segmentului de populație) cu venituri mari, în 2021, proiectele de amenajare interioară au devenit  o componentă normală, accesibilă și celor cu venituri medii.

Trendul actual în materie de amenajări tinde spre stilul minimalist, cu materiale cât mai apropiate de natură, atât ca proces de fabricație, cât și cromatică. Sustenabilitatea a atins cu succes și acest domeniu, iar furnizorii vin cu propuneri extrem de bine conturate pentru fiecare tip de locuință. Cromatica materialelor folosite oferă o complementaritate confortabilă. În designul actual s-a renunțat la folosirea materialelor și cromaticii care încarcă vizual decorul, optându-se pentru elemente care oferă atât un confort necesar vieții active în care trăim, cât și spațiul de relaxare de acasă.

În materie de amenajări, trendul actual este strâns legat de piața de real estate. În ultimul an, aceste două domenii au funcționat foarte bine, datorită schimbării nevoii clienților. Din cauza perioadei pe care o traversăm, am început cu toții să simțim o nevoie de redecorare sau chiar de schimbare a locuinței, fapt care a motivat constructorii să creeze ansambluri rezidențiale, care să întrunească dorințele beneficiarilor: cartiere de case în zonele limitrofe orașelor mari sau ansambluri rezidențiale cu terase spațioase și camere mai mari. Toate acestea, completate cu serviciile de design și amenajări interioare, sunt menite să ofere un concept complet.

INTERVIU Tudor Cartianu, CEO Delta Studio: Trendul actual în materie de amenajări tinde spre stilul minimalist, cu materiale cât mai apropiate de natură, atât ca proces de fabricație, cât și cromatică

Oferiți soluții complete de amenajare. Sunt costurile micșorate dacă se optează pentru un pachet complet, de la consultanță la execuție? 

Cu siguranță, dacă apelezi la o companie care oferă soluții complete de amenajare, costurile sunt mai mici. Noi, la Delta Studio, creăm pachete optimizate după bugetul fiecărui client, astfel încât acesta să beneficieze și de consultanța unui arhitect, dar și de produsele potrivite nevoilor lui, pentru fiecare încăpere din casă. Dacă un client, în loc să vină la noi, ar opta să meargă prin magazinele de specialitate, să caute un arhitect de interior (sau nu…) și să aleagă produsele nepotrivite stilului de viață, probabil că la început ar fi mulțumit de alegeri. Atât timp cât casa este nou-amenajată, produsele sunt noi, există acea încântare de început. Apoi, nepotrivirile încep să iasă la suprafață și inevitabil, observi că ceva nu funcționează cum trebuie sau obiectele nu se potrivesc între ele, sau poate ”mai trebuia ceva”… Dacă optăm, de la început, pentru sfatul unui specialist în domeniu, putem scuti timp și bani, iar proiectul ar putea ieși așa cum ne imaginam. Doar că mai bine.

Direcția în care ne îndreptăm, la Delta Studio, este de a integra toate componentele proiectului de amenajare. Prin automatizarea și eficientizarea proceselor de lucru reușim să maximizăm rezultatele proiectului și să optimizăm bugetul de investiție. Deja având departamentul propriu de arhitectură care lucrează în strictă legătură cu consilierii de vânzare, oferim soluții concrete și proiecte personalizate, susținute de o ofertă diversificată de produse. Oferind managementul proiectării, de la concept și până la livrarea de produse și chiar și urmărire de șantier, integrând toate etapele, oferim atât confort clientului preluând responsabilitatea coordonării, cât și eficientizarea costurilor și a timpului.  

Ați avut situații în care clientul a încercat amenajarea pe cont propriu și nefiind mulțumit de rezultat, a apelat la serviciile Delta?

 

Cu siguranță au existat câteva situații în care clienții au încercat o amenajare pe cont propriu. Cei mai multi se inspiră de pe Pinterest sau alte rețele sociale. Când însă trebuie să găsească produsele respective, începe bătaia de cap. Și-au plănuit amenajarea și au stabilit din timp ce modificări să facă  însă, după câteva luni, au realizat că stilul nu li se potrivește, sau produsele nu sunt compatibile. Echipa noastră de arhitecți  ajută clienții să optimizeze spațiul astfel încât să se obțină o amenajare adaptată nevoilor și bugetului lor.

INTERVIU Tudor Cartianu, CEO Delta Studio: Trendul actual în materie de amenajări tinde spre stilul minimalist, cu materiale cât mai apropiate de natură, atât ca proces de fabricație, cât și cromatică

Esteticul devine la fel de important precum aspectul practic al locuinței. Cu cât cresc șansele de a vinde sau închiria o proprietate care are un design armonios?   

Răspunsul este destul de evident. Și acum, o să vorbim strict pe cazul trecutului apropiat. Încă de anul trecut, sectorul de real estate a început să crească în ciuda pandemiei, oamenii investind atât în locuințe noi, situate la bloc, cât și în case construite în afara orașelor mari. Majoritatea jucătorilor din sectorul construcțiilor colaborează cu companii de design de interior, pentru a oferi un apartament/o casă ”la cheie”. Delta Studio a furnizează materiale pentru aproximativ 60% din ansamblurile rezidențiale din București și nu numai. Există mai multe variante de pachete disponibile pentru potențialii clienți, din care aceștia pot alege, astfel ei economisind timp si bani. Dezvoltatorii pun la dispoziția clientului final un pachet standard, însă majoritatea clienților , optează pentru un upgrade, inspiranți fiind de ambientele prezentate în showroom-urile Delta Studio.  Revenind la șansele de închiriere ale unei locuințe, acestea depind foarte mult de factori precum zona amplasării imobilului, anul construcției, facilitățile oferite și nu în ultimul rând, de design si calitatea produselor din amenajare. Din estimările noastre, un apartament/casă ar fi cu 30% mai atractiv/ă dacă designul ar fi curat, armonios, cu piese calitative și bineînțeles, în acord cu cerințele și tendințele actuale. Cererea de design de interior specializat a crescut foarte mult în ultimii ani, datorită faptului că un proiect complet, poate schimba radical percepția produsului final obținut, maximizând semnificativ rezultatele obținute. Estimările noastre sunt că un plus de investiție în design se întoarce multiplicat de 2-3 ca profit către cel care investește, fie el pesoană particular sau operator business.

Care sunt elementele de design care aduc cu siguranță un plus stilistic încăperii?

Depinde foarte mult de încăperea despre care vorbim. Dacă vorbim despre amenajarea unei băi, atunci, în mod clar, obiectele sanitare trebuie să fie de calitate înaltă, cu materiale și design realizate prin tehnologii actuale. Gresia și faianța trebuie să fie în armonie cu obiectele sanitare, iar accesoriile trebuie să completeze cele de mai sus. Pe lângă variantele clasice, putem opta pentru (spre exemplu) un tapet rezistent la umiditate sau un perete de accent, cu mozaic. Sala de baie permite folosirea creativității la potențial maxim, indiferent de spațiul disponibil. O cadă sau un lavoar freestanding aduc cu siguranță un plus de eleganță, iar bateriile pot crea un accent inedit prin textură sau prin sistemele moderne freestanding sau încastrate.

 

Dacă vorbim despre un dormitor, acesta este, prin definiție, un refugiu și un spațiu de relaxare. Așadar, este recomandat să se utilizeze elemente practice, de bun gust, aeriste, cu o cromatică neutră. Toate acestea vor contribui la senzația de liniște pe care orice dormitor ar trebui să o aibă.

INTERVIU Tudor Cartianu, CEO Delta Studio: Trendul actual în materie de amenajări tinde spre stilul minimalist, cu materiale cât mai apropiate de natură, atât ca proces de fabricație, cât și cromatică

Dacă vorbim despre un living, acesta este spațiul în care primim invitații și în care ne petrecem o foarte mare parte a timpului. In living spațiul și confortul sunt potențate de alegerea materialelor materialelor folosite pentru mobilier și decorațiuni. Finisarea suprafețelor poate schimba semnificativ percepția spațiului. Pentru pardoseli recomandăm parchetul ceramic, care păstrează căldura și vibrația lemnului și oferă durabilitate, iar pentru pereți tapetul decorativ sau placările cu lastre ce redau venatura marmurei, spre exemplu, pot crea scenografii surprinzătoate.

Referitor la bucătării, avem foarte multe variante, însă toate depind de tipul încăperii și de stilul ales pentru întreaga amenajare: dacă este bucătărie cu amenajare în formă de L, dacă este în stil clasic sau modern, depinde de dimensiunea încaperii. Pentru fiecare dintre acestea, stilul de amenajare este diferit, cu mobilier care este recomandat a fi realizat pe comandă pentru un design personalizat, cu elemente practice și o utilitate care să vină în ajutorul beneficiarilor. Ca element de efect, o insulă de bucătărie/bar tratată cu finisaje speciale poate crea un accent binevenit și o legătură funcțională și estetică între living și spațiul de preparare a mâncării.

 

În 2020-2021, cei mai mulți beneficiari au optat pentru culori neutre, liniștite, care să confere confortul necesar unui spațiu despre care știau că le va servi mult timp, atât drept birou cât și casă. Au optat pentru tonuri de lemn și materiale premium, care să să aducă plus-valoare spațiilor. Texturile de lemn, marmură, piatră transpuse în decorul plăcilor ceramice s-au răspândit în forță, ca parte din dorințele consumatorilor. Problema generală este lipsa timpului, motiv pentru care, la Delta Studio am creat proiectele Ready-to-Buy, realizate conform celor mai noi tendințe, de către arhitecți de interior abili și cu experiență. Prin proiectul Ready to Buy, ne propunem să aducem imaginile inspiraționale, cu un design savuros, la un nou nivel, în care acestea pot fi comandate și livrate imediat către client, pentru a fi puse în operă. Calitatea produselor și consistența conceptului sunt garantate de Delta Studio printr-o ofertă de soluții de design care se bazează atât pe o selecție atentă a produselor din portofoliu, cât și pe profesionalismul arhitecților interni.

Un material Investing in Property

viewscnt
Afla mai multe despre
tudor cartianu
delta studios