Legea care lăsa investitorii să întârzie începerea unei construcții până la 2 ani, iar autorizația rămânea valabilă chiar dacă lucrările nu erau terminate la timp a căzut

Legea care lăsa investitorii să întârzie începerea unei construcții până la 2 ani, iar autorizația rămânea valabilă chiar dacă lucrările nu erau terminate la timp a căzut
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 15 mai 2019

Investitorii imobiliari, publici și privați, ar fi putut întârzia până la doi ani începerea lucrărilor de construcție fără să piardă autorizația, iar documentul ar fi rămas valabil chiar și în situația nefinalizării construcției la timp, dacă o parte dintre modificările pregătite legii 50/1991 nu ar fi fost respinse ieri în Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deputații au respins principalele modificări pregătite legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, proiect respins anterior de Senat, și au trimis legea revizuită președintelui Iohannis pentru semnare.

Modificările aduse uneia dintre cele mai importante legi care guvernează sectorul construcțiilor vizau relaxarea considerabilă a cadrului actual, cu scopul deblocării „proiectelor de interes național care întâmpină dificultăți în derulare, precum și a proiectelor executate, dar nefinalizate și imposibilitatea terminării acestora din cauza dificultății în obținerea avizelor“, potrivit expunerii de motive a celor 12 deputați și senatori, autorii inițiativei legislative.

O prevedere care a trecut de filtrul deputaților este cea care obligă investitorii să înregistreze imobilele construite la Fisc în maxim 15 zile după ce au declarat că au finalizat lucrările și nu în maxim 15 zile de la expirarea termenului din autorizația de construire, cum este acum.

„Eu cum înregistrez clădirea dacă nu am recepția făcută? În 15 zile de la care anunți finalizarea lucrărilor vă garantez că nu puteți face nicio recepție în București. Eu anunț finalizarea lucrărilor la primărie, după care trebuie să plătesc o taxă la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Termenul în care ISC îmi dă dovada plății este de peste 30 de zile. Abia după aceea pot recepționa clădirea, pentru a o înregistra la Fisc. Vreau să văd și eu o clădire recepționată în 15 zile de la data anunțării primăriei că lucrările au fost finalizate“, a declarat Antoanela Comșa, președinta Asociației Investitorilor Imobiliari din România, pentru Profit.ro.

O altă modificare acceptată de deputați permite montarea de panouri fotovoltaice și/sau panouri solare pe acoperișul clădirilor fără a mai fi nevoie de autorizație de construire.

Comșa consideră că această prevedere ar putea pune în pericol viața oamenilor, deoarece panourile vor putea fi montate „după ureche“. Legea nu obligă la realizarea unui proiect sau a unei expertize înainte de a pune panourile. „Au fost date jos acoperișuri de mansardă la un vânt mai puternic, ce să ne așteptăm de la niște structuri improvizate pentru montarea panourilor solare“, explică ea.

ANL poate amenda investitorii imobiliari. Dezvoltatorii, obligați să-și înregistreze proiectele pentru a mai putea vinde locuințe. Reacția pieței este negativă CITEȘTE ȘI ANL poate amenda investitorii imobiliari. Dezvoltatorii, obligați să-și înregistreze proiectele pentru a mai putea vinde locuințe. Reacția pieței este negativă

În varianta inițială, legea permitea investitorilor privați, dar și statului, ca beneficiar al unor lucrări publice, să înceapă lucrările de construcție în cel mult 24 de luni de la data emiterii autorizației, perioadă prelungită cu un an față de legislația actuală. De asemenea, valabilitatea documentului  s-ar fi putut extinde până la maxim cinci ani de la data în care investitorul înștiința autoritățile că va începe lucrările, nu pe toată durata de execuție a lucrărilor, cum este în prezent.

Mai mult, nefinalizarea lucrărilor în termenele stabilite nu ar mai fi putut atrage după sine pierderea valabilității autorizației, ci doar neînceperea lucrărilor în termenele stabilite. Cu alte cuvinte, doar dacă lucrările nu erau începute la timp ar fi trebuit reluat procesul de autorizare, nu și în cazul în care construcția nu respecta termenul de finalizare stabilit inițial.

viewscnt
Afla mai multe despre
autorizatie de constructie
avize
legea 50/1991