INFOGRAFIC Efectul tragediei din clubul Colectiv dispare. Volumul autorizațiilor de securitate la incendiu a scăzut cu peste 25% față de recordul din 2016

INFOGRAFIC Efectul tragediei din clubul Colectiv dispare. Volumul autorizațiilor de securitate la incendiu a scăzut cu peste 25% față de recordul din 2016
scris 12 mai 2019

Inspectoratele pentru situații de urgență din România au emis anul trecut 3.122 de autorizații de securitate la incendiu, un volum cu aproape 9% sub cel din 2017 și cu peste 25% mai mic comparativ cu vârful ultimului deceniu atins în 2016, anul de după incendiul din clubul Colectiv. Evoluția negativă vine în contextul în care în evidențele inspectoratelor apar peste 5.000 de clădiri care funcționează fără documentul de la pompieri.

Cei  282 de inspectori cu activități pe linia de control preventiv au realizat anul trecut circa 40.000 de controale, similar cu anul anterior, marcând al doilea cel mai prost rezultat din ultimii zece ani, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU)  la solicitarea Profit.ro. În urma acestor acțiuni, inspectorii au depistat circa 147.000 de deficiențe, iar 22.000 dintre acestea au fost înlăturate operativ.

Deși numărul amenzilor aplicate de inspectori în 2018 a fost similar cu cel din anul anterior, valoarea acestora aproape s-a dublat, până la 41,4 milioane de lei.

Important de subliniat este faptul că din cele 3.122 de autorizații de securitate la incendiu emise anul trecut, 433 au vizat construcțiile și spațiile cu destinația de învățământ și 46 construcții de îngrijire a sănătății. Trebuie precizat că majoritatea școlilor și spitalelor de stat din România funcționează fără autorizație.

Primăriile, obligate să vândă spațiile închiriate asociațiilor și fundațiilor. Aviz în Parlament pentru regulile de vânzare CITEȘTE ȘI Primăriile, obligate să vândă spațiile închiriate asociațiilor și fundațiilor. Aviz în Parlament pentru regulile de vânzare

Anul trecut, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a înregistrat aproape 28.500 de cereri pentru emiterea de avize și autorizații de securitate la incendiu. Doar una din trei cereri de autorizare a primit acceptul pompierilor. O privire la nivelul Inspectoratului București-Ilfov, cel mai solicitat din țară, arată o situație similară. Aici, mai puțin de jumătate din cererile înregistrate se soluționează cu un aviz sau autorizație.

Gradul de încărcare al celor 139 de inspectori care se ocupă de avizare și autorizare nu este de neglijat. Doar în luna martie a acestui an, s-a înregistrat o medie de 21 de solicitări pe fiecare inspector. Dacă ar fi răspuns tuturor cererilor de avizare și autorizare din 2018, inspectorii ar fi trebuit să rezolve aproape în fiecare zi lucrătoare câte un dosar pentru a da curs tuturor solicitărilor.

În continuare, în evidențele IGSU apar 3.458 de construcții sau spații de comerț care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, 1.400 de spații de primire turistică și 217 construcții sau spații pentru cultură neautorizate. Legea obligă atât operatorii economici, cât și instituțiile publice care funcționează fără acest act să afișeze la intrarea în clădiri un panou pe care să scrie cu litere de tipar de 2,5 cm, de culoare roșie, pe fundal alb: Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu. În lipsa panoului, proprietarii riscă amenzi cuprinse între 2.501 lei și 5.000 lei.

Primăriile primesc puteri suplimentare. Se dă liber la exproprieri CITEȘTE ȘI Primăriile primesc puteri suplimentare. Se dă liber la exproprieri

În fiecare zi, în Uniunea Europeană au loc 5.000 de incendii, 90% dintre ele în clădiri, potrivit datelor Coaliției pentru Siguranța la Incendiu a Clădirilor. 11 oameni își pierd viețile în aceste evenimente nefericite și alți 190 sunt răniți, conform Fire Safe Europe. Aproximativ 126 de miliarde de euro sunt pierdute anual în Europa din cauza focului, iar efectele asupra mediului înconjurător sunt dintre cele mai grave.

 
Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
colectiv
incendiu
autorizatii securitate la incendiu
igsu
pompieri