Lucrătorii din construcții din Germania amenință cu greva națională pentru a obține salarii mai mari

 Lucrătorii din construcții din Germania amenință cu greva națională pentru a obține salarii mai mari
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2021

Lucrătorii din sectorul construcțiilor din Germania au anunțat că ar putea intra în grevă pentru a obține salarii mai mari și alte beneficii, crescând presiunile asupra angajatorilor să le îndeplinească o serie de solicitări mai vechi precum mai mulți bani pentru deplasările lungi până la șantier, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"O grevă națională în construcții este mai probabilă ca niciodată în ultimii 20 de ani", a declarat Robert Feiger, președintele sindicatului IG Bau, pentru cotidianul Sueddeutsche Zeitung, înaintea procedurii de arbitraj, scrie Agerpres.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Acest sindicat solicită o majorare salarială de 5,3% pentru cei aproximativ 900.000 de lucrători din construcții precum și o aliniere a tarifelor între estul și vestul Germaniei, la mai mult de trei decenii de la reunificarea țării. În primul rând, sindicatul vrea ca angajatorii să fie de acord să majoreze sumele destinate să acopere costurile cu deplasările zilnice ale muncitorilor la și de la șantierele care deseori se află la distanțe mari.

Această solicitare a devenit cel mai important obstacol în cursul negocierilor, deși a fost pe masa discuțiilor încă din 2018, a spus Feiger.

"Dacă angajatorii nu vor ceda, nu vor ajunge la un acord cu noi de această dată", a avertizat Feiger.

Procedura de arbitraj în acest conflict de muncă, care se derulează încă din luna mai, a început miercuri și este condusă de președintele Tribunalului Federal Social, Rainer Schlegel. Dacă acesta nu va găsi o soluție care să fie acceptată atât de angajați cât și de angajatori, Germania se va îndrepta spre prima sa grevă națională în sectorul construcțiilor de după 2002.

"Și, credeți-mă, noi știm cum să facem grevă", a spus Feiger.

Banca Centrală Europeană urmărește cu atenție evoluția inflației și a salariilor în zona euro și mai ales în Germania, prima economie a blocului comunitar. Pe ansamblu, salariile în Germania au crescut cu 5,5% în ritm anual în al doilea trimestru, depășind creșterea prețurilor cu 2,4% în aceeași perioadă, arată datele oficiale. Cu toate acestea, în al doilea semestru al acestui an economiștii se așteaptă ca ritmul de creștere a prețurilor să-l devanseze pe cel al salariilor, ceea ce va reduce puterea de cumpărare a consumatorilor.

Într-un alt conflict de muncă, cele 16 landuri din Germania și sindicatele vor începe vineri negocierile pentru majorarea salariilor pentru cei peste 2,3 milioane de lucrători din sectorul public. Sindicatele cer o majorare salarială de 5% pe o perioadă de 12 luni. Pentru a-i sprijini pe cei cu salarii mici, sindicatele cer o majorare salarială de cel puțin 150 de euro pe lună. În cazul lucrătorilor din sistemul public de sănătate, sindicatele cer o majorare salarială de cel puțin 300 de euro pe lună. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
constructii