Parlamentarii mai încearcă o dată să condiționeze recepția unei locuințe de racordarea la utilități, după ce tocmai au eșuat cu același demers

Parlamentarii mai încearcă o dată să condiționeze recepția unei locuințe de racordarea la utilități, după ce tocmai au eșuat cu același demers
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 20 mai 2019

Construcțiile vor putea fi predate beneficiarilor doar după recepția lucrărilor de către primărie și după racordarea definitivă la rețelele de utilități publice dacă un nou proiect de modificare a Legii privind calitatea în construcții va fi adoptat. Parlamentarii au eșuat de curând într-un demers legislativ similar, în urma reacțiilor apărute pe Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La începutul acestei luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care permite utilizarea unei construcții numai după recepția la terminarea lucrărilor. Inițiativa a fost determinată de incendiile apărute la blocuri de locuințe care nu aveau recepția făcută și nu aveau branșamentele autorizate și funcționale.

În varianta inițială, Legea spunea că banii încasați de dezvoltatorii imobiliari pentru locuințele date în folosință înainte de recepția lucrărilor sau fără a fi legate la rețelele de utilități ar putea fi confiscați de stat, însă această prevedere a fost eliminată în urma unui articol al Profit.ro în care experții avertizau că aceste practici sunt o reacție la birocrație.

„Toată lumea s-a bucurat la modificarea Legii 10/1995 că, de acum, la recepție ai toate utilitățile. Nu este adevărat. Dezvoltatorul trebuie să demonstreze la recepție că utilitățile sunt funcționale și poate demonstra asta, pentru că electricitatea este pe organizare de șantier. Recepția pentru electricitate nu o face primăria, ci furnizorul, la fel și pentru gaze și apă. Legea permite vânzarea imobilului din momentul în care există recepția construcției, nu a utilităților. La noi problema este cu racordarea la energie electrică și canalizarea. Tot o să existe oameni care se vor confrunta cu probleme. Oamenii sunt păcăliți în continuare“, explică situația actuală Antoanela Comșa, președinta Asociației Investitorilor Imobiliari din România, pentru Profit.ro.

Legea care lăsa investitorii să întârzie începerea unei construcții până la 2 ani, iar autorizația rămânea valabilă chiar dacă lucrările nu erau terminate la timp a căzut CITEȘTE ȘI Legea care lăsa investitorii să întârzie începerea unei construcții până la 2 ani, iar autorizația rămânea valabilă chiar dacă lucrările nu erau terminate la timp a căzut

La o săptămână de la promulgarea legii, același inițiator, deputatul PNL Roman Florin-Claudiu, a depus în Senat o nouă variantă de modificare a Legii calității în construcții, care specifică faptul că predarea către proprietar a construcției se face numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții și punerea în funcțiune a branșamentelor autorizate, adecvate și definitive la rețelele de utilități publice ale infrastructurii edilitare, atât în cazul investițiilor noi, cât și în cazul intervențiilor la construcțiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuției lucrărilor.

Mai mult, utilizarea construcției este permisă doar după recepție și după ce toate branșamentele la utilități sunt puse în funcțiune.

Cezar Petre, președintele Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier, constata încă de la anteriorul proiect legislativ că inițiativa nu își are locul în Legea privind calitatea în construcții, care vizează cu totul alte aspecte decât modul în care se conectează la utilități anumite imobile. El consideră că se pasează problema de la stat la privat, în condițiile în care autoritățile statului au obligația să asigure cu utilitățile necesare dezvoltatorii locuințelor.

„Investitorii nu se racordează la rețele fie că nu au unde, pentru că ele nu există, fie pentru că n-au fost dimensionate corespunzător. Investitorii vor să branșeze clădirile la curent electric sau rețeaua publică de gaze, dar, în condițiile în care toți furnizorii au trecut de la un monopol de stat la un monopol privat, orice interes de  investiție, de întreținere, modernizare sau extindere a rețelelor a dispărut. Ei vor să se branșeze, dar furnizorii de astfel de servicii nu le asigură acest lucru sau o fac în termen foarte lung“, este de părere Cezar Petre. Potrivit acestuia, ca să racordezi la gaz o casă din județul Ilfov durează un an, chiar dacă trece conducta prin fața locuinței.

INFOGRAFIC Efectul tragediei din clubul Colectiv dispare. Volumul autorizațiilor de securitate la incendiu a scăzut cu peste 25% față de recordul din 2016 CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Efectul tragediei din clubul Colectiv dispare. Volumul autorizațiilor de securitate la incendiu a scăzut cu peste 25% față de recordul din 2016

El constată că investitorii sunt puși în imposibilitatea de a utiliza soluțiile alternative, precum panourile solare sau apa scoasă direct din pământ, deoarece devine obligatorie racordarea la rețelele de utilități.

Regulamentul privind recepția construcțiilor a mai fost schimbat și în toamna anului trecut. Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, autorii regulamentului, au constatat că membrii comisiei de recepție a construcțiilor, care nu erau specialiști în domeniul respectiv, își exprimau opiniile față de lucrările executate fără a avea competențe referitor la specificul lucrărilor executate. Pentru a evita ca un membru al comisiei să se pronunțe pe un domeniu pe care nu are competențe s-a modificat regulamentul în sensul în care fiecare membru trebuie să se exprime în limita competențelor sale. Chiar dacă este o modificare necesară, aceasta îngreunează și mai mult recepția construcțiilor, în special în orașele mici. Mai multe despre modificările aduse regulamentului puteți citi AICI.

Autorul noii inițiative mai are pe parcursul lgislativ un proiect care transformă Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) într-un organism cu rol de înregistrare și supraveghere al dezvoltărilor rezidențiale. Agenția va avea puterea să interzică funcționarea unui proiect, să ceară suspendarea conturilor bancare și să amendeze dezvoltatorii care încalcă legea. 

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
utilitati
receptie
bransament
racordare la utilitati
lege