Vot final în Parlament, după un articol Profit.ro: Statul nu va confisca banii dezvoltatorilor imobiliari

Vot final în Parlament, după un articol Profit.ro: Statul nu va confisca banii dezvoltatorilor imobiliari
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 10 apr 2019

Banii încasați de dezvoltatorii imobiliari pentru locuințele date în folosință înainte de recepția lucrărilor sau fără a fi legate la rețelele de utilități ar fi urmat să fie confiscați de stat, conform modificărilor pregătite la Legea privind calitatea în construcții, anunțate de Profit.ro. După ce experții au declarat pentru Profit.ro că practicile pe care această măsură vrea să le împiedice sunt o reacție la birocrație și ar putea favoriza dezvoltatorii străini, Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a renunțat miercuri definitiv la o astfel de prevedere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Proiectul stabilea că locuirea unui imobil înainte de semnarea procesului verbal de recepție a lucrărilor va constitui contravenție și va fi sancționată cu confiscarea sumelor care provin din promisiuni sau contracte de vânzare-cumpărare, închiriere sau orice alt formă de a încasa un drept de folosință.

Mai este important: O altă obligație apărută în proiectul de lege, ce trebuia respectată pe întreaga durată de existență a construcțiilor, este realizarea unor branșamente adecvate și definitive la rețelele de utilități: apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale și energie termică, după caz.

Modificarea legislativă, inițiată de mai mulți deputați PSD și PNL, prevede interzicerea locuirii înainte de semnarea recepției atât pentru construcțiile noi, cât și pentru cele reconstruite, consolidate, transformate, extinse sau desființate parțial.

Proiectul, susținut în Parlament atât de parlamentari de la Putere, cât și din Opoziție, a fost argumentat prin faptul că în ultima perioadă au fost mai multe incendii la imobile cu destinația de locuințe care nu aveau semnate procesele verbale de recepție la finalizarea lucărilor de construcții sau care nu aveau branșamente autorizate, adecvate și definitive. Aceste accidente s-au soldat cu victime și pagube materiale, iar vinovații morali - investitori, dezvoltatori sau proprietari - nu pot fi sancționați din cauza lacunelor legislative.

În urma reacțiilor apărute la Profit.ro, senatorii din comisiile de specialitate au eliminat din proiect atât prevederea privind asigurarea branșamentelor, cât și măsura confiscării sumelor încasate de dezvoltatori.

Proiectul, adoptat prin vot final, prevede însă că investitorii sunt persoane fizice sau juridice care finanțează și realizează investiții sau intervenții la construcțiile existente au obligația să permită utilizarea construcției ”numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții, atât în cazul investițiilor noi, cât și în cazul intervențiilor la construcțiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuției lucrărilor de construcții”.

Aceeași obligație este instituită pentru proprietarii construcțiilor.

După adoptarea cu aceste modificări în Camera Deputaților, forul decizional al Parlamentului în domeniu, proiectul va fi transmis spre promulgare președintelui Iohannis.

EXCLUSIV Guvernul va negocia autostrada Ploiești - Brașov cu constructorul celui mai mare pod din lume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul va negocia autostrada Ploiești - Brașov cu constructorul celui mai mare pod din lume

Reacțiile oamenilor de afaceri la proiect

Omul de afaceri Ahmet Buyukhanli, dezvoltatorul ansamblului rezidențial Cosmopolis din Ștefăneștii de Jos, spune pentru Profit.ro că nu este normal ca o locuință să fie predată cumpărătorilor înainte de a fi încheiat procesul verbal de recepție a lucrărilor. Totuși, legea actuală permite ca locuința să fie predată și în lipsa acestui document. Dezvoltatorul precizează că în asemenea situații nu poate fi vorba despre un contract de vânzare-cumpărare, care presupune automat prezența recepției, ci despre promisiuni de cumpărare, forme de chirie sau de plata a unor rate la dezvoltator. „Oamenii acceptă astfel de compromisuri pentru că locuințele dobândite în acest fel sunt ieftine și se gândesc că sunt ale lor și nu îi va scoate nimeni afară din casă“, spune Buyukhanli.

Șerban Țigănaș, fostul președinte al Ordinului Arhitecților din România și fondatorul biroului de arhitectură Dico și Țigănaș, proiectantul Cluj Arena, consideră necesară o astfel de inițiativă legislativă. „Șantierul trebuie să aibă același punct final cu începerea utilizării unei construcții, iar aceasta trebuie să coincidă cu schimbarea regimului fiscal și începerea impozitarii. A da în folosință construcții nerecepționate este o practică păguboasă pentru calitate, dar născută dintr-o reacție la o birocrație ineficientă“, spune Țigănaș.

Adio panouri solare și apă din fântână

Cezar Petre, președintele Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier, spune pentru Profit.ro că inițiativa deputaților nu își are locul în Legea privind calitatea în construcții, care vizează cu totul alte aspecte decât modul în care se conectează la utilități anumite imobile. El consideră că se pasează problema de la stat la privat, în condițiile în care autoritățile statului au obligația să asigure cu utilitățile necesare dezvoltatorii locuințelor.

„Investitorii nu se racordează la rețele fie că nu au unde, pentru că ele nu există, fie pentru că n-au fost dimensionate corespunzător. Investitorii vor să branșeze clădirile la curent electric sau rețeaua publică de gaze, dar, în condițiile în care toți furnizorii au trecut de la un monopol de stat la un monopol privat, orice interes de  investiție, de întreținere, modernizare sau extindere a rețelelor a dispărut. Ei vor să se branșeze, dar furnizorii de astfel de servicii nu le asigură acest lucru sau o fac în termen foarte lung“, este de părere Cezar Petre. Potrivit acestuia, ca să racordezi la gaz o casă din județul Ilfov durează 1 an, chiar dacă trece conducta prin fața locuinței.

El constată că forma inițială a proiectului pune investitorii în imposibilitatea de a utiliza soluțiile alternative, precum panourile solare sau apa scoasă direct din pământ, deoarece devine obligatorie racordarea la rețelele de utilități.

Reprezentantul diriginților de șantier prezice că adoptarea legii în forma inițială ar avea un efect dezastruos asupra pieței imobiliare.

„Toți privesc dezvoltatorii imobiliari ca pe niște șacali și se promovează în fals această idee. Acești dezvoltatori asigură locuințe ieftine, un fond construit nou și de calitate, plătesc impozite și asigură o bună parte a economiei naționale. Cu excepțiile de rigoare, evident. Promovarea acestei legi chiar dăunează interesului național și nu m-ar mira să conțină alte interese ascunse prin care micii dezvoltatori, în general români, să fie privați de dreptul de a construi, ca să rămână pe piață doar marile companii, ce exportă toți banii câștigați și care vor duce prețurile imobiliarelor cu mult mai sus decât sunt ele acum“, comentează Cezar Petre.

EXCLUSIV Fondatorii One United intră pe sectorul industrial printr-un proiect lângă Ploiești CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondatorii One United intră pe sectorul industrial printr-un proiect lângă Ploiești

Arhitectul Șerban Țigănaș se așteaptă ca, în cazul în care va fi adoptată, legea să aibă un efect parțial și că se va aplica în funcție de „cultura locului“. El spune că legea ar putea fi aplicată de administrațiile mai puternice, dar va fi ignorată acolo unde toleranța instituțiilor față de practicile cetățenilor este argument electoral.

La rândul său, Cezar Petre a acuzat faptul că proiectul a fost elaborat fără o consultare cu asociațiile profesionale și fără un studiu de impact. El constată, ironic, faptul că românilor li se propune să construiască în ritmul în care statul face autostrăzi, spitale și rețele de apă și canalizare.

Coaliția pentru Siguranța la Incendiu a Clădirilor a cerut, recent, autorităților aducerea la zi a legislației legate de protecția la incendiu a clădirilor, care nu s-a schimbat de aproape 20 de ani,  și mai multă atenție la respectarea regulilor deja existente, având în vedere că în România se produc anual peste 6.500 de incendii în locuințe.

 

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
confiscare
bani
masura
eliminare
senat
locuinte
receptie lucrari
racordare utilitati
legislatie
constructii