Prețurile apartamentelor urcă. Brașov și București - cele mai mari creșteri

Prețurile apartamentelor urcă. Brașov și București - cele mai mari creșteri
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2021

Prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie general ascendentă și în luna mai. Astfel, suma medie solicitată, la nivel național, de vânzătorii de apartamente noi și vechi s-a majorat cu 0,7% luna trecută, ajungând la un nivel de 1.406 euro pe metru pătrat util, față de 1.396 de euro pe metru pătrat util la finele lunii aprilie.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Evoluții pozitive au avut loc în cinci dintre cele șase mari orașe monitorizate constant, însă în Brașov și în București au fost consemnate cele mai semnificative majorări de preț. În aceste două centre regionale, curba abruptă de creștere a fost susținută în mod preponderent de segmentul rezidențial nou, putând fi explicată prin suplimentarea stocului locativ existent spre vânzare cu proprietăți aflate în construcție sau recent finalizate, conform imobiliare.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

București

Pe parcursul lunii mai, apartamentele disponibile spre vânzare în cel mai mare oraș al țării au înregistrat un avans general de 3,8%, de la o medie de 1.430 de euro pe metru pătrat util, până la 1.484 de euro pe metru pătrat. Pretențiile vânzătorilor s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate, însă într-o măsură sensibil diferită: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9%, de la 1.402 euro pe metru pătrat, la 1.415 euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite au înregistrat o creștere de 6,6%, de la 1.448 la 1.543 de euro pe metru pătrat.

Brașov
În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele relevă, per ansamblu, un avans de 4,5% al prețurilor apartamentelor în luna mai, de la un nivel de 1.302 euro pe metru pătrat util, la 1.360 de euro pe metru pătrat. În momentul de față, o unitate locativă în  bloc vechi poate fi achiziționată, în medie, cu 1.284 de euro pe metru pătrat, anume cu 2,5% mai mult decât luna trecută, când ar fi costat 1.253 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, o locuință nou-construită din Brașov are acum o valoare medie de listare de 1.474 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 7% față de aprilie, de la 1.378 de euro pe metru pătrat. 

Cluj-Napoca
În orașul de pe Someș, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat ușor, respectiv cu 0,4% în luna mai, acestea ajungând, în momentul de față, la o medie de 1.910  euro pe metru pătrat util, comparativ cu 1.903 euro pe metru pătrat la finele lui aprilie. În capitala Transilvaniei, prețurile au avut o evoluție diferită pe cele două segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,5%, de la 1.870 la 1.898 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile din ansamblurile noi au consemnat un recul de 0,8% (de la 1.937 la 1.921 de euro pe metru pătrat.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Constanța
În orașul de la malul mării, apartamentele disponibile spre vânzare au înregistrat, per ansamblu, un avans de 0,6% al valorii medii de listare, ajungând la 1.298 de euro pe metru pătrat util la finele lunii mai, față de 1.290 de euro pe metru pătrat, în aprilie. Și aici, prețurile au cunoscut evoluții divergente pe cele două segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au apreciat cu 2,2%, de la 1.281 la 1.309 euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au depreciat cu 1,8%, de la 1.307 la 1.283 de euro pe metru pătrat.

Iași
În orașul din nord-estul țării, Indicele a înregistrat, la nivelul întregii piețe, un recul de 0,3% în luna mai, de la o medie de 1.085 de euro pe metru pătrat util, la 1.082 de euro pe metru pătrat. În ultimele 31 de zile, prețurile locuințelor din blocurile vechi s-au diminuat cu 1,5%, de la 1.122 la 1.105 euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc un avans de 0,9%, o asemenea unitate locativă ajungând să coste 1.068 de euro pe metru pătrat, față de 1.058 de euro pe metru pătrat la finele lunii anterioare.

Timișoara
În orașul de pe Bega, suma medie solicitată pentru un apartament s-a majorat cu 0,8% în cea de-a treia lună de primăvară, de la 1.324 la 1.335 de euro pe metru pătrat util, evoluții pozitive fiind consemnate pe ambele segmente de piață analizate. Apartamentele vechi disponibile spre vânzare pe piața timișoreană s-au apreciat cu 0,9% în ultimele 31 de zile, de la 1.323 la 1.335 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 0,5%, de la 1.328 la 1.335 de euro pe metru pătrat util.

viewscnt
Afla mai multe despre
apartamente
imobiliare