Prețurile terenurilor arabile din România sunt mai mari decât în Franța sau Estonia. Cât costă în regiunile din țară

Prețurile terenurilor arabile din România sunt mai mari decât în Franța sau Estonia. Cât costă în regiunile din țară
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

România are prețuri destul de mari la terenurile arabile, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, dacă ne uităm la prețul mediu, care în țara noastră este de 8.051 euro/hecatar, vedem că în alte țări e mai mic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În Bulgaria este 7.303 euro, în Franța se situează la 6.130 euro, Estonia – 5.730 euro, Ungaria – 5.240 euro, Lituania – 5.021 euro, Slovacia – 4.790 euro, Letonia – 4.420 euro, Croația 3.700 euro, scrie Hotnews.ro.

Pornhub, Stripchat și Xvideos - obligate să respecte cele mai stricte norme privind serviciile digitale în UE CITEȘTE ȘI Pornhub, Stripchat și Xvideos - obligate să respecte cele mai stricte norme privind serviciile digitale în UE

De precizat că în cazul Franței se menționează faptul că este o diferență legată de definiția terenului arabil.

În România, terenul arabil este cel lucrat (arat sau cultivat) în mod regulat, în general în cadrul unui sistem de rotație a culturilor.

Potrivit datelor disponibile pentru 19 state membre ale UE în anul 2022, prețurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 3.700 euro în medie în Croația și un maxim de 233.230 euro în medie în Malta.

În ceea ce privește prețul mediu al pășunilor permanente în statele membre ale UE, în anul 2022, a variat de la un minim de 1.887 euro/ha în Bulgaria până la un maxim de 46.305 euro în Luxemburg, în timp ce în România prețul mediu a fost de 5671 euro/ha.

În ce zonă din România prețurile terenurilor arabile sunt mai mici

Utilizând metodologia convenită la nivel european, în România, în anul 2022, prețul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 39.704 lei/ha.

Cel mai scăzut preț mediu s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est, 34.743 lei/ha, în timp ce în Regiunea București-Ilfov s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 59.263 lei/ha.

În anul 2022, comparativ cu anul precedent, în România s-a înregistrat o creștere de aproximativ 6,1% a prețului mediu pentru terenul arabil, cea mai însemnată creștere fiind observată în Regiunea de Nord-Vest a României (+23,5%).

Prețurile terenurilor arabile din România sunt mai mari decât în Franța sau Estonia. Cât costă în regiunile din țară

Prețul mediu al pășunilor permanente a înregistrat o creștere de aproximativ 6% în anul 2022, față de anul anterior, pe total țară, cea mai importantă creștere fiind în Regiunea Nord-Est (+14,9%).

viewscnt
Afla mai multe despre
tren
pret
romania