Revenire puternică a autorizațiilor pentru construcția de locuințe în septembrie, cu un avans de 15,9%

Revenire puternică a autorizațiilor pentru construcția de locuințe în septembrie, cu un avans de 15,9%
scris 28 oct 2016

Numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a crescut în septembrie cu 15,9% față de aceeași lună din 2015, până la 4.061, după trei luni la rând de scădere, avansul fiind susținut de cererile mari din zonele dezvoltate - București-Ilfov și Transilvania, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Avansul din septembrie vine după trei luni la rând de scădere, culminând cu un declin de 16,7% în august, scrie News.ro.

Cumulat pe primele nouă luni, numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 1,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 30.047.

În luna septembrie, autorizațiile au fost eliberate pentru construcția a 7.080 de locuințe, față de 6.044 de locuințe pentru luna septembrie 2015.

Cele mai multe autorizații pentru construcția de locuințe, 753, s-au eliberat în septembrie în regiunea Bucurelști-Ilfov, cea mai dezvoltată din țară.

Belgianul Yves Weerts, fost pilot de raliuri, investește 33 milioane euro într-un turn de birouri în centrul Capitalei - Unirii View CITEȘTE ȘI Belgianul Yves Weerts, fost pilot de raliuri, investește 33 milioane euro într-un turn de birouri în centrul Capitalei - Unirii View

Pe următoarele locuri se clasează regiunile Nord-Est, care include șase județe din Moldova, cu 732 de autorizații eliberate în septembrie, și Nord Vest, care cuprinde șase județe din nordul Transilvaniei, inclusiv zona dinamică a Clujului (635).

”Distribuția în profil regional, în luna septembrie 2016 față de aceeași lună a anului precedent, evidențiază o creștere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în următoarele regiuni de dezvoltare: București‐Ilfov (+228  autorizații), Nord‐Vest (+159), Centru (+97), Nord‐Est (+75), Sud‐Vest Oltenia (+35) și Sud‐Muntenia (+10)”, se arată în comunicatul publicat de Statistică.

Cele mai multe autorizații pentru clădiri de locuințe s-au eliberat în localități rurale, cu 57,4% din total.

Comparativ cu luna august, numărul de autorizații de construire a crescut cu 2,3% în septembrie.

Anul trecut, autoritățile au eliberat 39.112 de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 3,8% față de anul precedent.

În 2015 s-a înregistrat prima creștere a autorizațiilor de construcție pentru clădiri de locuințe după 2008, când piața imobiliară a înregistrat un vârf, iar autoritățile au eliberat un număr record pentru România, de 61.092 de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale.

În perioada 2009-2014, autorizațiile de construcții pentru clădiri de locuințe, care includ atât locuințele unifamiliale, cât și blocurile de apartamente, au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuințe din partea populației.

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii