Timbrul arhitecturii, eliminat în mod tacit. Guvernul încearcă virarea taxei pentru Ministerul Culturii

Timbrul arhitecturii, eliminat în mod tacit. Guvernul încearcă virarea taxei pentru Ministerul Culturii
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 4 dec 2018

Proiectul de lege care elimină din legislație timbrul arhitecturii, colectat de autoritățile locale la emiterea unei autorizații de construire și virat asociațiilor profesionale ale arhitecților, a fost aprobat în mod tacit de senatori, după ce comisia de specialitate a recomandat inițial aprobarea, iar ulterior respingerea proiectului. Cuantumul acestei taxe se situează la 0,5‰ (la mie) din valoarea unei investiții, indiferent de beneficiarul sau de destinația acesteia, iar Guvernul a propus parlamentarilor ca sumele să fie virate Ministerului Culturii.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia finală urmează să fie semnată de către deputați.

De ce este important: Firmele și cetățenii sunt obligați să achite această taxă atunci când solicită o autorizație de construire, fie că este vorba de un complex rezidențial de milioane de euro, fie că este vorba de un imobil de câteva zeci de mii de euro. Taxa de timbru se adaugă astfel la valoarea investiției și este achitată de către investitor sau proprietar odată cu taxa pentru autorizația de construcție.

De asemenea important: Timbrul arhitecturii este perceput pentru toate investițiile efectuate pe baza proiectelor elaborare de arhitecții sau de arhitecți conductori și pentru a căror realizare este necesară autorizație de construire. Autoritățile locale care eliberează autorizația sunt obligate să calculeze și să perceapă procentul de 0,5‰ (la mie) din valoarea investiției, pentru ca apoi să vireze sumele astfel colectate în conturile Ordinului Arhitecților din România (OAR) și Uniunii Arhitecților din România.

NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România, aflat într-un subiect controversat cu un raport-șoc, avansează venituri mai mari din chirii și un portofoliu substanțial CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România, aflat într-un subiect controversat cu un raport-șoc, avansează venituri mai mari din chirii și un portofoliu substanțial

Un proiect de lege elaborat de actuala putere propune eliminarea timbrului pe considerentul că autoritățile locale sunt obligate să asigure pe propria cheltuială colectarea taxei pentru o organizație non-profit privată, cum este Ordinul Arhitecților.

Comisia de Cultură din Senat a întocmit un raport de admitere a proiectului, dar proiectul nu a mai fost votat în plenul Senatului fiind retrimis, la finele lunii octombrie, comisiei pentru un raport suplimentar. Acest raport a fost de data aceasta negativ, cu recomandarea ca prooectul să fie respins, dar a venit prea târziu pentru a mai fi votat de plenul Senatului, termenul de adoptare tacită fiind depășit de săptămâna trecută.

Senatorii din comisia de specialitate nu au ținut însă cont de părerea Guvernului care a susținut proiectul, dar cu o modificare radicală, respectiv timbrul să existe în continuare, dar sumele colectate să nu mai fie transferate Ordinului Arhitecților din România și Uniunii Arhitecților din România, ci Ministerului Culturii.

Timbrul arhitecturii, eliminat în mod tacit. Guvernul încearcă virarea taxei pentru Ministerul Culturii

Acum proiectul va fi transmis în forma sa inițială, care prevede eliminarea din lege a timbrului, Camerei Deputaților, care va decide soarta proiectului.

ULTIMA ORĂ Datele a 500 de milioane de clienți ai hotelurilor Starwood, inclusiv Sheraton, brand prezent în România, au fost accesate ilegal. Acțiunile Marriott International, proprietarul Starwood, scad puternic CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datele a 500 de milioane de clienți ai hotelurilor Starwood, inclusiv Sheraton, brand prezent în România, au fost accesate ilegal. Acțiunile Marriott International, proprietarul Starwood, scad puternic

”Apreciem că nu este corect ca autoritățile locale să suporte din bugetele locale cheltuielile de colectare a sumelor aferente acestui timbru, iar un ONG să dispună în mod liber destinația acestora, inclusiv să-și asigure cheltuielile de funcționare”, arată inițiatorii proiectului.

Aceștia reclamă, prin urmare, și lipsa de transparență în utilizarea taxei, a cărei destinație nu este stabilită printr-un act normativ public, ci prin regulamentul Ordinului.

”Considerăm că nu este corect ca această organizație de drept privat să fie finanțată și din fonduri publice, iar autoritățile locale să colecteze aceste venituri în numele și pentru Ordinul Arhitecților din România. De asemenea, nu se știe dacă o instituție abilitată a statului a verficat modul de cheltuire a acestor fonduri, destinația menționată aprobată de această organizație fiind generală, fără a fi obligați să respecte o destinație specială, este la latitudinea conducerii acestui ONG”, mai arată autorii legii.

Potrivit calculelor acestora, veniturile încasate de Inspectoratul de Stat în Conctrucții prin colectarea a 0,5% (la sută) din valoarea investiției au fost în 2017 de peste 180 milioane lei, ceea ce ar înseamna ca veniturile Ordinului Arhitecților din timbru au fost de circa 18 milioane lei.

Efectul incendiilor recente din blocuri: Interdicții și obligații pentru dezvoltatori și proprietari de locuințe. Astăzi, nu pot fi sancționați din cauza lacunelor legislative CITEȘTE ȘI Efectul incendiilor recente din blocuri: Interdicții și obligații pentru dezvoltatori și proprietari de locuințe. Astăzi, nu pot fi sancționați din cauza lacunelor legislative

În urma prezentării inițiativei de către Profit.ro, Ordinul Arhitecților din România (OAR) a inițiat campania ”Susținem Timbrul de Arhitectură” prin care invită beneficiarii acestui timbru la un demers comun de susținere a taxei.

Prin campania inițiată, OAR arată că autorii proiectului de lege au adus organizației acuzații nefondate în privința modului în care organizația utilizează timbrul de arhitectură, subliniind că sumele colectate astfel sunt mult mai mici decât cele estimate și sunt folosite conform legii.

Conform evidențelor OAR, veniturile încasate de organizație pe 4 ani, respectiv 2014-2018, au fost de aproape 21 milioane lei, acestea fiind variabile deoarece unitățile plătitoare sunt obligate să vireze sumele respective în funcție de opțiunea titularilor de drepturi de autor ori, după caz, a moștenitorilor acestora cu privire la organizația beneficiară, respectiv in cazul timbrului arhitecturii, OAR sau UAR.

viewscnt
Afla mai multe despre
timbru
arhitectura
taxa
eliminare
proiect
lege
putere
ordin
administratie
locala