Tranzacție: Fondul de investiții Optimum Ventures, deținut de administratorul fondurilor Băncii Naționale a Ungariei, cumpără participația majoritară la GTC, unul dintre cei mai mari jucători din România

Tranzacție: Fondul de investiții Optimum Ventures, deținut de administratorul fondurilor Băncii Naționale a Ungariei, cumpără participația majoritară la GTC, unul dintre cei mai mari jucători din România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 8 apr 2020

Fondul de investiții Optimum Ventures Private Equity, deținut de Optima, administratorul fondurilor Băncii Naționale a Ungariei, cumpără participația majoritară, respectiv 61,49%, la dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre (GTC), controlat de gigantul american Lone Star, unul dintre cei mai mari jucători din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tranzacția se bazează la acest moment pe un acord condiționat semnat cu Lone Star.

Fondul Optimum Ventures, o entitate a grupului Optima Investment, este avansat ca un investitor ungar de lungă durată în active imobiliare de înaltă calitate, generatoare de venituri în Ungaria și în regiunea CEE. Optima a fost înființată în 2015 cu obiectivul de a gestiona fonduri ale fundațiilor Băncii Naționale a Ungariei.

Luna trecută, Profit.ro a anunțat că Globe Trade Centre a alocat pieței imobiliare românești o cotă importantă din bugetul său anual de investiții prin demararea complexului de birouri City Rose Park, un proiect al cărui cost este estimat la aproape 130 milioane de euro și care vine după o pauză de investiții locale de aproape un deceniu.

GTC, cu sediul în Polonia, deține teren pentru construcții în România cu o valoare totală de 14,8 milioane de euro, potrivit celui mai recent raport financiar al companiei. Printre acestea se numără și o bucată din terenul de 11 hectare pe care GTC a dezvoltat ansamblul Felicity din Băneasa.

Volumul tranzacțiilor imobiliare cu proprietăți comerciale (birouri, malluri, depozite, hoteluri) a depășit în 2019 borna de un miliard de euro, totalizând aproximativ 1,06 miliarde de euro, în creștere cu 7% față de nivelul înregistrat în 2018, arată datele brokerului CBRE Romania. Deși volumul atins anul trecut marchează un record al ultimilor cinci ani, el reprezintă abia 7% din volumul tranzacțiilor înregistrate în Europa Centrală și de Est.

GTC a fost preluată în 2013 de fondul american Lone Star, care a impus vânzarea tuturor activelor neperformante. Astfel, rețeaua de patru malluri Galleria din Arad, Piatra Neamț, Suceava și Buzău, plus două terenui destinate construcției de malluri Galleria în Bistrița și București au fost vândute cu circa 25 milioane euro, marcând pierderi de zeci de milioane de euro.

Sub noul acționariat american, GTC a anunțat anterior că se va concentra pe acumularea de clădiri de birouri. Până acum, compania a investit deja 51,5 milioane euro în această direcție. GTC a cumpărat clădirile de birouri Premium Plaza și Premium Point, din apropierea Pieței Victoriei, de la grupul bancar Volksbank, la un preț de 32 milioane euro. Achiziția a fost finanțată din surse proprii și refinanțată printr-un împrumut de 19 milioane euro de la Alpha Bank. Investitorul a mai cumpărat  și clădirea Cascade Office Building de la Adval Properties (administratorii averii imobiliare a lui Dinu Patriciu) pentru 9 milioane euro.

EXCLUSIV Tranzacție ce sparge borna, confirmată: Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, intră în România. Warren Buffett al Chinei cumpără Floreasca Park CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție ce sparge borna, confirmată: Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, intră în România. Warren Buffett al Chinei cumpără Floreasca Park

Totuși, principalul activ deținut de GTC în România rămâne complexul de birouri City Gate din Piața Presei Libere. Valoarea acestei proprietăți a fost stabilită la 142 milioane euro și este închiriată în proporție de 98%. Chiria medie practicată în cele două turnuri este de 18,8 euro/metru pătrat/lună.

Valoarea portofoliului de active deținut de GTC în România este de 205 milioane de euro și reprezintă 9% din portofoliul global. Cele 5 proprietăți funcționale ale companiei au o suprafață de 67.000 de metri pătrați.

GTC este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori din România. Compania a construit primele clădiri moderne de birouri din București, respectiv America House și Europe House, City Gate, mallurile Galleria Arad, Piatra Neamț, Suceva și Buzău, și ansamblurile rezidențiale Rose Garden și Felicity din București.

Lone Star Funds, care deține peste 61% din GTC, este o firmă internațională de private equity, specializată pe achiziția de companii și active „distressed“ și, de asemenea, pe achiziția de credite neperformante de la bănci. Compania cu sediul central în Dallas, Texas, a fost fondată în 1995 de John Grayken, care este și actualul președinte al companiei. Lone Star este organizată în 20 fonduri de private equity cu angajamente de capital agregate în valoare totală de aproximativ 85 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
globe trade centre
gtc
thomas kurzmann
city rose park