Volumul lucrărilor de construcții a crescut

Volumul lucrărilor de construcții a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2020

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 22,3%, în primele cinci luni ale anului, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 23,7%, față de aceeași perioadă din 2019, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS).

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

”În luna mai 2020, volumul lucrărilor de construcții a crescut față de luna precedentă, ca serie brută, cu 7,9%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitatea scăzut cu 2,2%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 11,7%, respectiv cu 14,3%. În perioada 1 ianuarie-31 mai 2020, față de perioada 1 ianuarie-31 mai 2019, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 22,3%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 23,7%”, informează INS.

În luna mai, comparativ cu aprilie, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 7,9%, creștere evidențiată la lucrările de întreținere și reparații curente (+8,8%), lucrările de construcții noi (+7,9%) și la lucrările de reparații capitale (+6,1%). Pe obiecte de construcții, seria brută indică majorări astfel: construcțiile inginerești (+9,1%), clădirile nerezidențiale (+7,8%) și la clădirile rezidențiale (+5,4%). Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a scăzut cu 2,2%, scădere evidențiată la lucrările de reparații capitale (-8,1%), lucrările de construcții noi (-2,3%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (-1,4%), scrie News.ro.

EXCLUSIV Radu Enache, unul dintre cei mai mari hotelieri din România, proprietarul Continental, pregătește investiții de 40 milioane euro. Lanțul renunță la peste 500 de angajați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Radu Enache, unul dintre cei mai mari hotelieri din România, proprietarul Continental, pregătește investiții de 40 milioane euro. Lanțul renunță la peste 500 de angajați

Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate arată creșteri ale volumului clădirilor nerezidențiale și clădirilor rezidențiale cu 1,9%, respectiv cu 1,6%, dar și o reducere avolumului lucrărilor de construcții inginerești cu 5,9%.

În luna mai 2020 comparativ cu mai 2019, volumul total al lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 11,7%. Pe elemente de structură au fost înregistrate creșteri la volumul lucrărilor de reparații capitale (+58,7%) și al celor de întreținere și reparații curente (+39,1%). Lucrările de construcții noi au scăzut cu 1,5%.

Pe obiecte de construcții, seria brută evidențiază creșteri ale volumului lucrărilor de construcții inginerești (+26,4%) și clădirilor rezidențiale (+12,0%).

Volumul lucrărilor de construcții la clădirile nerezidențiale a scăzut cu 6,7%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 14,3%.

Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri astfel: lucrările de reparații capitale (+62,5%), lucrările de întreținere și reparații curente (+39,7%) și la lucrările de construcții noi (+2,6%). Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică creșteri ale volumului lucrărilor de construcții inginerești (+32,6%) și clădirilor rezidențiale (+13,0%). Volumul lucrărilor de construcții la clădirile nerezidențiale a scăzut cu 3,9%.

În primele cinci luni, comparativ cu perioada similară din 2019, volumul total al lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 22,3%. Pe elemente de structură au avut loc creșteri la lucrările de reparații capitale (+58,5%), lucrările de întreținere și reparații curente (+58,1%) și la construcțiile noi (+9,1%).

Pe obiecte de construcții, ca serie brută, au avut loc creșteri astfel: lucrările de construcții inginerești (+39,7%), clădirile rezidențiale (+19,2%) și la clădirile nerezidențiale (+4%).

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total allucrărilor de construcții a crescut cu 23,7%, creștere reflectată în volumul lucrărilor de întreținere și reparații curente (+63,6%), al lucrărilor de reparații capitale (+50,2%) și al lucrărilor de construcții noi (+11,2%).

Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate evidențiază creșterea volumului construcțiilor inginerești (+39,4%), clădirilor rezidențiale (+19,8%) și al clădirilor nerezidențiale (+8,4%).

”Informațiile din acest comunicat de presă (mai 2020) surprind impactul crizei Covid-19 și al măsurilor luate de autorități ca urmare a decretării stării de urgență pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 și a stării de alertă începând cu 17 mai 2020. Institutul Național de Statistică înțelege greutățile cu care se confruntă respondenții noștri în această perioadă și suntem constienți că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informațiilor statistice, vom putea monitoriza și informa toți utilizatorii noștri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei și societății noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenților noștri la cercetările statistice derulate de Institutul Național de Statistică și înțelegem dificultățile cu care se confruntă toți furnizorii de date statistice”, precizează INS.

Indicii de volum în construcții se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcții pe elemente de structură și pe obiecte de construcții. Indicii de volum în construcții sunt calculați pe total ramură construcții (secțiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcții noi, reparații capitale și lucrări de intreținere și reparații curente) și pe obiecte de construcții (clădiri rezidențiale, clădiri nerezidențiale și construcții inginerești). Indicii lucrărilor de construcții pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcții.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
constructii