Volumul lucrărilor în construcții a crescut cu 10,4% în 2015

Volumul lucrărilor în construcții a crescut cu 10,4% în 2015
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2016

Volumul lucrărilor în construcții a crescut, în 2015, ca serie brută, cu 10,4% față de anul anterior, datorită lucrărilor de reparații capitale, lucrărilor de întreținere și reparații curente și lucrărilor de construcții noi, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit sursei citate, la nivelul lunii decembrie 2015, față de aceeași perioadă din anul anterior, a crescut atât ca serie brută (+14,2%), cât și ca serie ajustată (+8,8%).

Pe întreg anul 2015, volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total, ca serie brută, cu 10,4%, iar pe elemente de structură au avut loc creșteri astfel: lucrările de reparații capitale - cu 31,8%, lucrările de întreținere și reparații curente - cu 13,3%, și la lucrările de construcții noi - cu 5,2%.

De asemenea, pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 20% și la clădirile nerezidențiale cu 1,1%. În schimb, la clădirile rezidențiale volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 5,8%.

Vastint România are PUZ pentru un milion de metri pătrați construiți în Sisești CITEȘTE ȘI Vastint România are PUZ pentru un milion de metri pătrați construiți în Sisești

În ceea ce privește rezultatele consemnate în decembrie 2015, comparativ cu noiembrie, același an, volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută, cu 28,4%, creștere evidențiată astfel: lucrările de construcții noi cu 41,1%, lucrările de reparații capitale cu 29,5% și la lucrările de întreținere și reparații curente cu 1,5%. În funcție de obiectul de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 30,6%, la clădirile nerezidențiale cu 27,8% și la clădirile rezidențiale cu 14,1%.

Pe de altă parte, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, s-a înregistrat o creștere cu 5,9%, în decembrie 2015, după cum urmează: lucrările de construcții noi (+16,6%), lucrările de reparații capitale (+1,7%) și lucrările de întreținere și reparații curente (+1,2%). Pe obiecte de construcții, creșterile au avut loc astfel: construcțiile inginerești (+7,4%), clădirile rezidențiale (+3,5%) și la clădirile nerezidențiale (+3%).

Datele INS arată că, în decembrie 2015, comparativ cu decembrie 2014, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută cu 14,2%, iar pe elemente de structură au avut loc creșteri în lucrările de reparații capitale (+71,6%), lucrările de construcții noi (+6,6%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (+5,8%).

Conform statisticii, pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 41,2%, în timp ce scăderi au avut loc la clădirile rezidențiale și la clădirile nerezidențiale cu 23,8%, respectiv cu 16,2%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 8,8%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri astfel: lucrările de reparații capitale - cu 55,6% și la lucrările de întreținere și reparații curente - cu 4,2%. La polul opus s-au consemnat scăderi de 0,5% la lucrările de construcții noi.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 34,4%. La clădirile nerezidențiale și la clădirile rezidențiale, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 20,0%, respectiv cu 4,7%.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
ins