ANPC anunță: bacterii și enterococi intestinali în gheața folosită de KFC la prepararea băuturilor răcoritoare

ANPC anunță: bacterii și enterococi intestinali în gheața folosită de KFC la prepararea băuturilor răcoritoare
scris 22 oct 2019

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au descoperit bacteria Clostridium, bacterii coliforme și enterococi intestinali în gheața produsă de KFC. Utilizarea aparatelor de producere a gheții în care au fost descoperite bacteriile a fost interzisă, a anunțat directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel. UPDATE Reprezentanții KFC au transmis seara o serie de precizări care pot fi citite mai jos.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

El a prezentat un film realizat în timpul unuia din controalele la KFC, în care era prezentată procedura prin care un pahar în care era introdusă gheața descoperită ulterior ca având bacterii era umplut cu Coca-Cola dintr-un dozator al KFC, scrie Agerpres.

Brandul La Cocoșatu’ se extinde cu un nou restaurant CITEȘTE ȘI Brandul La Cocoșatu’ se extinde cu un nou restaurant

Unul din restaurantele KFC în care gheața testată a ieșit pozitivă la testul pentru bacterii a fost cel din Vitan, a precizat Paul Anghel.

"La mall-ul din Vitan am prelevat gheață, am trimis-o la un laborator pentru a o verifica și am determinat anumite valori. N-aș vrea să mă refer la numărul total de germeni, care a fost iarăși destul de mare și a fost depășit, pentru că pot fi unități de focar patogene sau nepatogene, dar am găsit, la două probe, bacterii coliforme și enterococi intestinali. Am gândit să limităm răspândirea acestei gheți cu probleme, respectiva mașină de gheață a fost sigilată, operatorului economic KFC i-a fost adus la cunoștință că aceste analize au fost făcute și că au fost depistate bacterii coliforme și enterococi intestinali.

Analizele au fost repetate, este un laborator din București acreditat și autorizat RENAR, care a primit de la noi probe de la mai multe unități din București, în 5 dintre cele 7 unități verificate s-au găsit în continuare aceste probleme - bacterii coliforme, enterococi, Clostridium - lucruri care după părerea noastră sunt de neacceptat, motiv pentru care se vor încheia documente prin care li se vor opri acele mașini de gheață, astfel încât să nu se mai propage povestea cu infectarea mai departe.

Vom alerta și Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi (marți, n.r.), ca să verifice exact care sunt problemele acolo. De asemenea, s-a luat decizia opririi temporare a furnizării cu gheață pentru băuturile carbogazoase. Povestea a plecat de la determinarea unei cantități de gheață mult superioare unui băuturi carbogazoase", a explicat Paul Anghel.

UPDATE ora 19.45 Reprezentanții KFC România au transmis următorul punct de vedere:

"În decursul zilei de astăzi, 22.10.2019, am luat la cunoștință, din spațiul public, de rezultatele buletinelor de analiză apărute ca urmare a controlului efectuat de ANPC în restaurantele KFC.

Dorim să precizăm încă de la început că avem proceduri stricte de management și gestionare a gheții, incluzând inspecții zilnice, săptămânale și curățări periodice ale mașinilor de gheață. În plus, realizăm teste independente frecvente ale gheții în toate restaurantele noastre.

Cu privire la rezultate prezentate de ANPC în spațiul public, dorim să comunicăm că ne asumăm întreaga responsabilitate și le cerem scuze clienților noștri pentru neplăcerile care ar fi putut să apară.

În acest moment, am demarat o investigație internă, pentru a determina cauzele care au condus la această situație ce ne-a surprins în mod neplăcut.

Astfel, vă informăm că am decis oprirea tuturor mașinilor de gheață din toate restaurantele KFC din țară, până la finalizarea verificărilor interne. Pentru siguranța consumatorilor, ne luăm angajamentul că vom aplica măsuri stricte pentru a combate și a preveni astfel de situații în viitor.

Dorim să precizăm că, în cadrul restaurantelor KFC, există deja proceduri de bună practică bazate pe principiile HACCP, ce presupun un sistem riguros de analiză a riscurilor în punctele critice de control pe toate etapele lanțului alimentar. Avem un sistem de evaluare periodică la nivel de produse, furnizori și procese, pentru a ne asigura că toate standardele de calitate impuse prin lege sunt respectate".

viewscnt
Afla mai multe despre
protecția consumatorilor
kfc
gheata