ANPC nu renunță - Continuă controalele la benzinăriile rusești Lukoil. "O parte a opiniei publice naște idei năstrușnice legate de controalele noastre."

ANPC nu renunță - Continuă controalele la benzinăriile rusești Lukoil. "O parte a opiniei publice naște idei năstrușnice legate de controalele noastre."
scris 2 mar 2022

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au continuat controalele la 55 de benzinării Lukoil și magazinele aferente acestora din 22 de județe, fiind aplicate 56 de amenzi contravenționale în valoare totală de aproximativ 600.000 lei și 29 de avertismente.

De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare totală de peste 16.000 lei, iar pentru 12 puncte de lucru comisarii au decis oprirea temporară a prestării serviciului și încetarea practicilor comerciale incorecte, scrie Agerpres.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Precedenta acțiune a fost luni, generând inclusiv discuții legate de faptul că verificările ANPC sunt pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia.

"Iată că operațiunile noastre continuă în aceeași variantă fermă cu care v-am obișnuit în ultima perioadă! Trist este că o parte a opiniei publice naște idei năstrușnice legate de controalele noastre. Ne gândim la toate aspectele fie că vorbim de salariați, fie că vorbim de orice alte consecințe economice privind operatorii economici. Dar cel mai mult ne interesează consumatorii - cetățeni români cu drepturi europene! Dacă atunci când am declanșat evaluarea activității marilor lanțuri de magazine, opinia publică era solidară cu acțiunile noastre, nu înțeleg ce s-a întâmplat de atunci și până acum, mai ales că, fiecare dintre cei vizați are lucrători din România. Pare că pentru unii ar trebui ca respectarea legii să fie facultativă. Atitudinea unora dintre cei verificați mi se pare total nepotrivită, în raport cu lipsa de curățenie, cu produsele expirate și cu celelalte abateri depistate de colegii noștri și asumate de cei sancționați. Fac apel la bun simț, la corectitudine pentru cetățenii români și, mai ales, la respectarea unor reguli elementare din partea operatorilor economici. Până atunci, vom continua să aplicăm sancțiuni și vom desfășura activități de control ferme, unitare și cu impact major la nivelul întregii țări!", a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Cele mai importante deficiențe depistate de echipele de control au fost:comercializarea unor produse în afara datei durabilității minimale, deficiențe de informare pe etichetele de produs sau ale raioanelor, referitor la elementele de identificare-caracterizare ale mărfurilor sau la data durabilității minimale sau la prețul unitar, produse congelate cu aglomerări de gheață vizibile și vitrine frig neigienizate și murdare, pline de praf, mizerie și insecte moarte.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

De asemenea, comisarii au mai constatat nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare indicat de producător, comercializarea de butelii deteriorate, lovite, înfundate, ruginite, prezentând coroziuni, nerespectarea condițiilor tehnice pentru desfacerea produselor, utilizarea unor spații de depozitare neigienizate și lipsa prețurilor unor produse alimentare.

Nu în ultimul rând au fost depistate practici comerciale înșelătoare, respectiv utilizarea unor sintagme comerciale de promovare, care nu pot fi probate cu documente sau care se dovedesc a fi neadevărate comparând prețurile din magazin (exemplu "preț special" etc.) sau neconcordanța prețului de la raft cu cel de la casa de marcat și nerespectarea regimului legal al promoțiilor.

Controalele ANPC au fost efectuate marți la benzinăriile Lukoil din județele Neamț, Argeș, Buzău, Gorj, Olt, Maramureș, Brăila, Sibiu, Covasna, Mureș, Prahova, Giurgiu, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Cluj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Vrancea și Galați.

Luni, comisarii ANPC au dat 104 amenzi contravenționale în valoare de 1,4 milioane de lei operatorilor economici care dețin benzinăriile Lukoil și Gazprom, precum și lanțul de magazine Berezka.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
amenzi
lukoil