Calitatea apei

Calitatea apei
scris 23 iun 2017

Scandalurile mai mult sau mai puțin vizibile din ultima vreme ar fi trebuit să ne aducă în atenția la modul serios problema calității apei. Asta deoarece au existat destule situații în care stocuri importante de apă îmbuteliată au fost retrase de pe piață pentru că nu îndeplineau standardele de calitate. Au existat astfel de cazuri chiar și în rețeaua publică de alimentare cu apă. Totuși, este important să ținem cont de faptul că reglementările privind asigurarea calității apei în rețeaua publică sunt foarte stricte și implică un număr considerabil de instituții care verifică activitatea operatorilor. 

Oricât de puțin probabil ar fi ca apa din rețea să aibă probleme, în cazul în care acestea apar, este important să luăm câteva măsuri simple care să ne scutească de orice neplăceri. 

De fiecare dată când constatați o deteriorare a aspectului apei de la robinetul dumneavoastră vă recomandăm:

·         lăsați apa să curgă câteva secunde

·         informați-vă dacă apa nu a fost oprită pentru intervenții

·         verificați dacă și vecinii dumneavoastră au aceeași problemă.

Nu trebuie să permiteți intervenții ale persoanelor neautorizate la sistemul de alimentare cu apă și nici la rețeaua interioară.

Pentru atenuarea gustului de clor al apei, lăsați apa într-un recipient sau vas descoperit înainte de a o bea. Dacă se poate, chiar la frigider, dar nu mai mult de 24 de ore. Frigul va disipa gustul. Sau o puteți servi cu cuburi de gheață. De asemenea, câteva picături de lămâie sau o frunză de mentă vor face ca gustul de clor să dispară, iar noile arome pot fi chiar plăcute. Câteva cuvinte și despre clor. Contrar unor percepții destul de răspândite, prezența clorului în apă nu este un semn privind lipsa calității acesteia. Din contră, clorinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de dezinfecție a apei prin care operatorii se pot asigura că trimit în rețea apă sigură pentru băut. Există și niște limite foarte clare privind pragurile maxime și minime de concentrație a clorului în apă. Tocmai de aici provine mica problemă a mirosului și gustului de clor. Asta deoarece omul percepe prezența clorului în apă încă de la concentrații mult mai mici decât cele minime prevăzute de lege. Dar, cum am văzut, există soluții simple pentru rezolvarea acestei mici probleme. 

Un alt aspect important pe care trebuie să îl avem în vedere ține de urmărirea periodică a modului în care operatorii se asigură de calitatea apei livrate. Tocmai pentru a nu exista suspiciuni privind obiectivitatea analizelor și pentru a asigura un control asupra acestora, fiecare operator este obligat să facă propriile analize, dublate însă de analizele realizate de către autoritățile competente. De exemplu, în București există 56 de puncte de control stabilite de către Direcția de Sănătate Publică și Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice și 181 de puncte de control computerizate ale Apa Nova- Compania de Ape București. Rezultatele acestor analize sunt prezentate zilnic în presă, dar pot fi verificate și pe site-ul operatorului în cadrul unei secțiuni dedicate

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
apa nova
calitatea apei de la robinet
clor