CEO-ul Gregory’s explică grecilor surprinși de ce a revenit în România: "Când am plecat, TVA era 24%, iar în Grecia era 9%. Acum se merge în direcție inversă"

CEO-ul Gregory’s explică grecilor surprinși de ce a revenit în România: "Când am plecat, TVA era 24%, iar în Grecia era 9%. Acum se merge în direcție inversă"
scris 6 iul 2018

„Când am plecat din România, TVA era 24%, iar în Grecia era 9%. Acum se merge în direcție inversă“, este explicația avansată de CEO-ul lanțului grec de restaurante tip fast-food Gregory’s, Vlassis Georgatos, în presa elenă, surprinsă de revenirea acestuia în România la doar 9 luni după ce și-a lichidat oficial toate centrele de pe piața românească, revenire anunțată de Profit.ro din luna martie și confirmată oficial în această săptămână.

El i-a mai asigurat pe greci că România este prima stație în strategia sa de a extinde lanțul în Europa de Est.

În România, TVA a fost redusă în ultimii 3 ani de la 24% la 20% și, din ianuarie 2017, la 19%, în timp ce, în Grecia, nivelul standard a urcat de la 23% la 24%.

Profit.ro a relatat anterior că retragerea din România a lanțului grec a fost argumentată prin criza financiară din 2008, care, cumulată cu scăderea salariilor și creșterea TVA în acea perioadă, a afectat puternic business-ul Gregory’s în România, grecii începând din acel moment să închidă restaurantele neperformante, fără să își mai poată reveni în afaceri. Acum, însă, foarte rapid, grecii au revenit în România, confirmând informațiile anunțate de Profit.ro din luna martie.

Confirmare: Un nou lanț de cafenele intră astăzi în România CITEȘTE ȘI Confirmare: Un nou lanț de cafenele intră astăzi în România

Până la sfârșitul acestui an, Gregory’s și-a planificat să deschidă 3 restaurante proprii pe plan local, iar în următorii 5 ani să deschidă 80 de noi restaurante la nivel național, inclusiv în franciză.

În octombrie 2016, Profit.ro anunța că lanțul Gregory’s continuă să își lichideze activele și nu mai are niciun restaurant deschis pe piața locală, argumentând că au pierdut lupta pe piața fast-food din România din cauza crizei. Grecii nu au transmis însă oficial, la acel moment, care le este perspectiva pentru piața românească.

În toamna anului trecut, grecii au decis să ceară Registrului Comerțului să înregistreze dizolvarea, lichidarea și radierea companiei de pe piața românească, angajând și un lichidator.

Numele de România a și fost scos - odată cu cel al Albaniei - de pe site-ul companiei grecești ca țări în care deține restaurante.

După nici 2 ani, miliardarul Warren Buffett a desființat abrupt prima sa afacere directă în România CITEȘTE ȘI După nici 2 ani, miliardarul Warren Buffett a desființat abrupt prima sa afacere directă în România

Grecii de la Gregory’s au intrat în România în 2000, când au înființat o subsidiară, o unitate de producție și o rețea de restaurante cu afaceri anuale de 3 - 3,5 milioane euro.

În 2009, compania anunța reluarea planurilor de extindere, dar un an mai târziu a început un proces de reorganizare în urma căruia a închis restaurant după restaurant, iar pe unele le-a cedat în franciză. Cel mai longeviv fast-food Gregory’s a fost cel din strada Batiștei din București, închis ultimul, în 2016.

Conform datelor contabile, cifra de afaceri a Gregory’s România a scăzut de la 3,2 milioane lei în 2011 la 32.411 lei în 2016. Anul 2016 a fost însă singurul prezentat cu profit, de 562.000 lei.

Datoriile totale nu depășeau 216.000 lei, nefiind restanțe bugetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
gregory’s
fast-food
greci
retail
magazine