China - cea mai gravă cădere a prețurilor din ultimii 14 ani

China - cea mai gravă cădere a prețurilor din ultimii 14 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2024

Prețurile din China au continuat să scadă în luna ianuarie, când au înregistrat cea mai gravă cădere din ultimii 14 ani, potrivit datelor oficiale publicate joi, într-un moment în care Guvernul de la Beijing încearcă să relanseze consumul gospodăriilor, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această deflație cu care se confruntă gigantul asiatic este la polul opus față de situația din principalele economii ale lumii, în special cele occidentale, care se luptă cu o inflație ridicată și o scădere a puterii de cumpărare a locuitorilor lor, scrie Agerpres.

BRD Société Générale, profit în creștere cu aproape un sfert în 2023 CITEȘTE ȘI BRD Société Générale, profit în creștere cu aproape un sfert în 2023

Biroul național de statistică din China (BNS) a informat joi că indicele prețurilor de consum a scăzut în luna ianuarie cu 0,8% în ritm anual, cel mai grav declin înregistrat după 2009, în plină criză financiară mondială. Potrivit BNS, această scădere se explică, în parte, prin "baza de comparație ridicată" de la începutul lui 2023.

Anul trecut, Anul Nou chinezesc, principala reuniune anuală a familiilor din China și un moment de consum intens, a fost sărbătorit în luna ianuarie. Anul acesta, sărbătoarea cade în luna februarie, ceea ce influențează comparația de la un an la altul.

China a intrat în deflație în luna iulie 2023, pentru prima dată după 2021. După o ușoară revenire în luna august, prețurile au scăzut constant începând din luna septembrie.

"Principala frână asupra inflației rămân prețurile la alimente, care în luna ianuarie au scăzut cu 5,9% în ritm anual, adică cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată", subliniază Lynn Song, economist specializat pe China la banca ING. "Cu toate acestea, cifrele nu arată că China este blocată într-o spirală deflaționistă", a adăugat economistul, menționând faptul că indicele prețurilor de consum a crescut în luna ianuarie cu 0,3% comparativ cu luna decembrie.

Cea mai mare fabrică de lapte din Dâmbovița vrea să își reia producția mult mai devreme CITEȘTE ȘI Cea mai mare fabrică de lapte din Dâmbovița vrea să își reia producția mult mai devreme

Chiar dacă, la prima vedere, scăderea prețurilor pare o veste bună pentru puterea de cumpărare, deflația este o amenințare pentru economie deoarece consumatorii au tendința de a amâna achizițiile în speranța unor noi scăderi de prețuri. Din lipsă de cerere, companiile sunt la rândul lor constrânse să își reducă producția și acceptă noi reduceri de prețuri pentru a scăpa de stocurile nevândute. Această situație, care afectează rentabilitatea companiilor, le determină să înghețe angajările și chiar să recurgă la concedieri. Economiștii vorbesc în această situație de o spirală nefastă deoarece acest fenomen este o frână suplimentară la adresa consumului.

Pe ansamblul anului 2023, inflația în China a crescut cu 0,2% în medie, departe de ritmurile înregistrate în principalele economii ale lumii, cum este Franța, unde inflația a atins 4,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
preturi