Cîțu reia avertismentul că închide restaurantele, cluburile, magazinele și alte firme care nu respectă măsurile anti-Covid. "Deja văd că nu mai purtăm mască..."

Cîțu reia avertismentul că închide restaurantele, cluburile, magazinele și alte firme care nu respectă măsurile anti-Covid. "Deja văd că nu mai purtăm mască..."
scris 3 mar 2021

Premierul Cîțu a reluat avertismentul că Guvernul va suspenda activitatea restaurantelor, cafenelelor, magazinelor, cinematografelor sau cluburilor care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a Covid-19 impuse de autorități. Florin Cîțu susține că a depus la Parlament un astfel de amendament și că, dacă nu va fi acceptat de Legislativ, unde chiar coaliția de guvernare deține majoritatea, va promova o astfel de măsură în Guvern.

De ce este important: Luna trecută, premierul anunțase că Guvernul va elabora, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, un act normativ pentru suspendarea activității firmelor, pe o durată determinată, de cel puțin 2 săptămâni, în cazul în care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a pandemiei. 

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Avertismentul premierului venea după ce, la finele lunii ianuarie, teatrele, cinematografele, restaurantele, barurile, cafenelele și sălile de jocuri de noroc din București au fost redeschise la 30% din capacitate.

În același timp, banii pentru HoReCa promiși de Executiv vor întârzia și mai mult. Guvernul a schimbat recent schema de ajutor, cu noi condiții și costuri pentru firme, verificate de ANAF, dar cu termene amânate pentru autorități.

ULTIMA ORĂ Retailerul german Lidl se retrage de pe piața serviciilor turistice din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Retailerul german Lidl se retrage de pe piața serviciilor turistice din România

Întrebat acum, dacă va da curs solicitărilor HoReCa de majora, de la 3 la mie la 4 la mie, pragul de infectări în Capitală pentru care se impune închiderea restaurantelor, premierul Cîțu a arătat că nu are o astfel de intenție.

Mai mult, șeful Executivului a afirmat că deschiderea sau închiderea restaurantelor este consecința modului în care cetățenii respectă măsurile anti-Covid.

”Atunci când am relaxat condițiile am spus foarte clar că depinde de doar de noi să rămânem cu numărul de persoane infectate scăzut sub 3 la mie. Am văzut că foarte mulți dintre cetățeni s-au relaxat, nu se mai poartă mască în spațiul public și acum plătim prețul acestei relaxări premature. Dacă vrem să rămână deschise și restaurante, și alte activități economice, trebuie să păstrăm exact aceste condiții: în spațiul public să purtăm mască, distanțare socială, dezinfectant (...) Atât timp cât nu respectăm aceste minime condiții pe care le avem, nu putem să vorbim de alte măsuri. Trebuie întâi să respectăm ceea ce avem, iar apoi vor veni și alte măsuri”, a spus prim-ministrul.

El a arătat că au fost foarte multe cazuri în care poliția a amendat un club, de exemplu, pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid, dar, la câteva zile, același club avea aceeași problemă.

Măsurile de închidere a restaurantelor aruncă pe pierdere KFC în România CITEȘTE ȘI Măsurile de închidere a restaurantelor aruncă pe pierdere KFC în România

În ceea ce privește proiectul de suspendare a activității agenților economici care încalcă aceste reguli, premierul Cîțu spune că depus un amendament în acest sens în Parlament, dar ”din păcate, parlamentarii din Parlamentul României nu au aprobat acest amendament”.

”Dacă nu va trece amendamentul acolo, vom veni cu o decizie în Guvern”, a avertizat Cîțu. 

”Le cer tuturor colegilor mei, dacă vor să să respectăm și să avem în România o rată infectării reduse, să meargă pe această variantă. Dacă nu, vom veni cu ea în Guvern”, a adăugat Florin Cîțu.

viewscnt
Afla mai multe despre
retsurante
suspendare
temporar
activitate
amenzi
guvern
citu