Comerțul electronic transfrontalier: Acord între Parlamentul European și Consiliu privind normele referitoare la contractele digitale în UE

Comerțul electronic transfrontalier: Acord între Parlamentul European și Consiliu privind normele referitoare la contractele digitale în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2019

Parlamentul European și Consiliul au ajuns, marți, la un acord provizoriu cu privire la propunerile Comisiei Europene vizând vânzările online de bunuri și furnizarea de conținut și servicii digitale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Propunerile introduc un cadru mai armonizat de norme de drept contractual al UE privind contractele dintre întreprinderi și consumatori de furnizare de conținut digital și servicii digitale, în special norme privind măsurile reparatorii de care dispun consumatorii.

Alături de regulamentul de eliminare a geoblocării nejustificate, care a intrat în vigoare în decembrie 2018, noul acord privind normele referitoare la contractele digitale reprezintă cea mai recentă realizare în contextul Strategiei privind piața unică digitală, aducând beneficii concrete pentru cetățeni și întreprinderi, arată Comisia într-un comunicat.

ExpertSender, companie poloneză de servicii de automatizare a proceselor de marketing pentru industria de eCommerce, intră în România CITEȘTE ȘI ExpertSender, companie poloneză de servicii de automatizare a proceselor de marketing pentru industria de eCommerce, intră în România

“Consumatorii din UE vor fi mai bine protejați. De exemplu, atunci când conținutul digital, cum ar fi muzica sau software-ul, este defect, consumatorii vor putea fi despăgubiți. De asemenea, vor avea la dispoziție mai mult timp pentru a demonstra că un produs cumpărat online prezenta un defect în momentul achiziției. Iar atunci când un produs se dovedește a fi defect, peste tot în UE se vor aplica aceleași mijloace de despăgubire, cum ar fi, de exemplu, o reducere de preț sau rambursarea. Cât despre întreprinderi, acestea vor beneficia de o mai mare siguranță juridică și de o concurență loială”, au declarat vicepreședintele Comisiei, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală și Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen.

La 9 decembrie 2015, Comisia a adoptat două propuneri: una referitoare la furnizarea de conținut digital (de exemplu, muzică în streaming) și una privind vânzarea de bunuri online (de exemplu, cumpărarea de haine pe internet). În 2017, domeniul de aplicare al acesteia din urmă a fost extins și la vânzările offline.

Cele două propuneri au vizat abordarea principalelor obstacole aflate în calea comerțului electronic transfrontalier în UE: fragmentarea juridică a legislației în materie de contracte de consum, care îngreunează desfășurarea de activități transfrontaliere de către IMM-uri și încrederea scăzută a consumatorilor cu privire la achizițiile online din altă țară.

Textele propunerilor urmează să fie adoptate în mod formal de Parlamentul European și de Consiliul UE. În urma aprobării, directivele vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE și vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzari online
contracte digitale
comisia europeana
propuneri
acord
continut digital
comert transfrontalier