Comerțul en gros a crescut cu 4% în octombrie, susținut de afacerile cu mașini și produse agricole

Comerțul en gros a crescut cu 4% în octombrie, susținut de afacerile cu mașini și produse agricole
scris 14 dec 2016

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerț, a avansat în luna octombrie cu 4% față de aceeași lună din 2015, ritm încetinit semnificativ față de septembrie, creșterea fiind susținută în special de comerțul cu mașini și cu produse agricole, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

În septembrie, afacerile din comerțul cu ridicata au crescut cu 8,4% în ritm anual, după un avans de peste 15% în august, cel mai bun ritm din ultimii ani, scrie News.ro.

Cea mai mare creștere s-a înregistrat, în octombrie, în comerțul en gros cu mașini și echipamente, sector în care s-a înregistrat un avans cu 23,5% față de octombrie 2015.

De asemenea, afacerile cu produse agricole și animale vii au fost mai mari cu 23,4% față de aceeași perioadă din 2015, potrivit datelor INS.

Față de luna anterioară, comerțul en gros a scăzut în luna octombrie cu 7,2% pe serie brută și cu 1% în cifre ajustate în funcție de numărul de zile lucrătoare și variațiile sezoniere.

Cumulat pe primele zece luni ale acestui an, afacerile din comerțul cu ridicata au crescut față de aceeași perioadă a anului trecut cu 7,8%.

Statisticile nu includ comerțul dintre firme cu autovehicule și motociclete.

Dr. Oetker a achiziționat brandul “Morărița“ de la Panovia Prod CITEȘTE ȘI Dr. Oetker a achiziționat brandul “Morărița“ de la Panovia Prod

Comerțul cu ridicata este practicat în special de comercianții care cumpără produse în cantități mari, pe care le revând în cantități mai mici altor comercianți sau clienți finali.

Anul trecut, comerțul en gros a înregistrat un avans de 4,1% comparativ cu 2014, în special ca urmare a creșterii cu 17,4% din afacerile cu echipamente informatice și de telecomunicații.

viewscnt
Afla mai multe despre
comert en gros
ins