Cuptoare cu microunde vs cuptoare convenționale: ce diferențe există și pe care să îl cumperi

Cuptoare cu microunde vs cuptoare convenționale: ce diferențe există și pe care să îl cumperi
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 12 mai 2022

Când vine vorba de gătirea alimentelor, există două opțiuni principale: cuptoare cu microunde și cuptoare convenționale. Multe bucătării le au pe ambele, dar nu toate. Dacă te gândești la opțiunile tale culinare, este important să înțelegi diferența dintre cele două aparate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ambele aparate utile au punctele lor forte și slabe, așa că poate fi confuz să încerci să alegi între ele. Pentru a ajuta la clarificarea lucrurilor, am subliniat următoarele:

Care este diferența dintre un  cuptor microunde și un cuptor convențional?

Care este mai bun pentru diferite feluri de mâncare?

Se poate folosi cuptorul cu microunde ca cuptor convențional?

Diferența dintre cuptoare cu microunde și cuptoare?

Cea mai mare diferență dintre cuptoarele cu microunde și cuptoarele convenționale este modul în care acestea încălzesc alimentele. Microundele folosesc unde electromagnetice super-rapide („micundele”) pentru a vibra apa din alimente. Pe de altă parte, cuptoarele convenționale funcționează prin generarea directă a căldurii. Bobinele de încălzire ale cuptorului se încălzesc și încălzesc aerul cuptorului. Această căldură ambientală este apoi absorbită de alimente până când se potrivește cu temperatura aerului. Metalul poate fi pus într-un cuptor convențional fără griji, în timp ce într-un cuptor microunde nu.

Care e mai bun?

Din cauza diferenței dintre metodele de gătit, un cuptor microunde și un cuptor convențional au puteri diferite. În funcție de ceea ce ai nevoie, poți obține rezultate mai bune cu unul sau altul. Uneori este doar o chestiune de gust.

Reîncălzire. Când vine vorba de reîncălzire, cuptorul cu microunde este aproape întotdeauna cea mai bună opțiune. Dacă reîncălzești mâncarea, știi că este deja gătită. Nu trebuie să îți faci griji în privința cărnii crude sau a bolilor transmise de alimente. Tot ce ai nevoie este ca mâncarea să fie fierbinte. Cuptoarele cu microunde pot face asta și o fac rapid. Cuptoarele convenționale pot reîncălzi și alimentele, desigur. Dacă încerci să reîncălzești o oală întreagă, un cuptor convențional este mai eficient. Totuși, nu va fi rapid. în concluzie, cuptoarele cu microunde reîncălzesc porții individuale mai rapid și mai eficient, în timp ce cuptoarele pot gestiona porții mari.

Mâncăruri mari. Mâncărurile mari sunt locul în care cuptoarele convenționale excelează. În multe cuptoare cu microunde nu pot încăpea vase mari pentru început. În plus, gătitul la microunde este ineficient atunci când vine vorba de vase mari și solide. Cuptoarele convenționale gătesc lucrurile fără puncte reci sau să fie nevoie de amestecare. Dacă gătești mai mult de câteva porții, cuptorul cu microunde va începe să se lupte. În concluzie, mâncărurile mari sunt cel mai bine gătite în cuptor.

Mâncăruri mici. Dacă gătești pentru una sau două persoane, cuptorul cu microunde este prietenul tău. Porțiile mai mici sunt ușor de gătit bine în cuptorul cu microunde. Multe feluri de mâncare mai mici sunt chiar concepute pentru a fi gătite în cuptorul cu microunde. Așadar, atâta timp cât nu încerci să gătești carne crudă, mâncărurile mici sunt cel mai bine gătite în cuptorul cu microunde.

Calitate

Când vine vorba de calitate, cuptoarele convenționale câștigă de obicei. Cuptoarele cu microunde doar încălzesc mâncarea – nu fac altceva.

Cuptoarele convenționale previn, de asemenea, punctele reci prin încălzirea uniformă a alimentelor. Cuptoarele cu microunde pot lăsa interiorul alimentelor rece dacă nu reușești să o amesteci. Dacă ești în căutarea mâncărurilor de calitate la restaurant, vei avea o experiență mai bună folosind un cuptor convențional. Așadar, este mai probabil ca alimentele să fie de calitate superioară atunci când sunt făcute în cuptor convențional, mai ales dacă se bazează pe caramelizare sau rumenire.

Poate fi folosit un cuptor cu microunde ca cuptor?

Un cuptor microunde poate înlocui uneori cuptoarele, în funcție de circumstanțe. Trucul este să alegi alimente care funcționează bine la cuptor microunde.

De exemplu, nu ar trebui să încerci niciodată să gătești carne crudă în cuptorul cu microunde. Aceasta este o situație în care cuptorul va câștiga întotdeauna. Până când centrul unei bucăți de carne crudă este gătit în cuptorul cu microunde, marginile vor fi uscate și arse. În plus, cuptorul cu microunde nu va ucide toate bacteriile periculoase care se găsesc în carnea crudă. Pentru acele tipuri de rețete, rămâi la un cuptor convențional. Pe de altă parte, dacă gătești ceva care poate fi amestecat, atunci un cuptor microunde poate fi bun.

viewscnt
Afla mai multe despre
cuptoare cu microunde
cuptoare convenționale