DECIZIE Guvernul a prelungit cu două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. LISTA nouă

DECIZIE Guvernul a prelungit cu două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. LISTA nouă
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2024

Guvernul a prelungit cu încă 60 de zile, prin ordonanță de urgență, măsura plafonării adaosului comercial la alimente de bază, modificând lista alimentelor care sunt vizate de această plafonare. Cozonacul, margarina, bulionul, carnea tocată, drojdia și orezul au ieșit de pe listă și au fost introduse magiunul și untul.   

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

De ce este important: Ordonanța de urgență prin care Guvernul a plafonat adaosul comercial la 21 de categorii de alimente este în vigoare doar până pe 31 ianuarie.

Anterior, la finele anului trecut, într-un interviu acordat Profit.ro, ministrul Agriculturii a anunțat că se va întâlni cu retailerii și procesatorii pentru a discuta prelungirea schemei, în opinia sa măsurile de plafonare fiind necesar a fi prelungite după 31 ianuarie.

Guvernul analizează majorarea pragului de neimpozitare a pensiilor CITEȘTE ȘI Guvernul analizează majorarea pragului de neimpozitare a pensiilor

Lista nouă a produselor cu adaosul comercial plafonat:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg

6. Mălai pănâ la 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui

întregi cu os și aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac****

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Smântână- 12% grăsime

16. Unt până la 250 grame

17. Magiun până la 350 grame.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că la magiun s-a constatat un adaos comercial foarte mare, iar magiunul importat are cantități de zahăr mai mari decât produsele realizate local.

Florin Barbu a susținut că prețul de la furnizor la raft are în medie un adaos comercial de 50%, care, prin măsura plafonării, scade la 20%. 

DOCUMENT Abia după doi ani și jumătate de la intrarea în vigoare a legii, angajații și-ar putea accesa online datele din REVISAL, care va fi reformat. Termenul promis oficial CITEȘTE ȘI DOCUMENT Abia după doi ani și jumătate de la intrarea în vigoare a legii, angajații și-ar putea accesa online datele din REVISAL, care va fi reformat. Termenul promis oficial

Premierul Ciolacu susține și el că în lipsa măsurii prețurile ar fi crescut cu până la 20%.

DECIZIE Guvernul a prelungit cu două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. LISTA nouă

Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu #5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%.

DECIZIE Guvernul a prelungit cu două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. LISTA nouă

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
pret
reducere
adaos
comercial
ciolacu
lanțuri
comercianți