După criza petrolului s-au prăbușit și speranțele industriei zahărului

După criza petrolului s-au prăbușit și speranțele industriei zahărului
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2020

După o criză istorică în 2019, jucătorii din industria zahărului sperau la finele anului trecut că au trecut de ce era mai greu. Aurmat însă criza petrolului, provocată de pandemia de Covid-19 și a modificat toate echilibrele mondiale din sectorul zahărului, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De la debutul crizei sanitare, "zahărul și-a pierdut o treime din valoare pe piața mondială", constată Timothé Masson, economist la Asociația cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franța (CGB). Acest fenomen are consecințe dureroase pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr și producătorii de zahăr, în special cei europeni, care sperau să își revină după un an 2019 marcat de prețuri în scădere și închideri de fabrici, arată Agerpres.

După ce la mijlocul luni februarie a urcat până la 15 cenți, cotația livrei de zahăr a coborât până sub 8 cenți, după care ulterior a revenit la 10 cenți.

Trump anunță un program de 19 miliarde dolari pentru fermieri. Include achiziții directe de alimente pentru săraci CITEȘTE ȘI Trump anunță un program de 19 miliarde dolari pentru fermieri. Include achiziții directe de alimente pentru săraci

"În centrul crizei stă în principal prăbușirea prețului petrolului care a făcut ca în Brazilia să fie mai interesant să producă zahăr din trestie de zahăr, pe care să îl arunce apoi pe piața mondială, decât etanol destinat pieței domestice, al cărui preț s-a prăbușit din cauza scăderii prețului petrolului", explică Timothé Masson.

Un alt factor care stimulează exporturile braziliene de zahăr pentru recolta 2020-2021 este "devalorizarea realului în raport cu dolarul", explică într-un raport recent compania națională de aprovizionare cu alimente din Brazilia (Conab). Moneda braziliană a pierdut 30% din valoare în raport cu dolarul, moneda de referință pe piața mondială a zahărului, de la debutul crizei sanitare.

O explicație similară a venit și din Germania, din partea grupului SüdZucker, cel mai mare producător mondial de zahăr, care explică că, spre deosebire de piața mondială, prețurile nu au scăzut pe piața europeană. Dacă în 2019 pe piața din UE prețul tonei de zahăr a scăzut până la 300 de euro, la finele lunii februarie anul curent era de 370 de euro, "iar tendința de creștere a prețurilor continuă", a precizat un purtător de cuvânt de la grupul german.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
pret