General Managerul Coca-Cola România: Taxa pe zahăr va crește prețurile cu până la 25% și îi va face pe consumatori să migreze către alte produse sau să consume apă de la robinet. În România, nimic nu este ușor

General Managerul Coca-Cola România: Taxa pe zahăr va crește prețurile cu până la 25% și îi va face pe consumatori să migreze către alte produse sau să consume apă de la robinet. În România, nimic nu este ușor
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 5 oct 2023

Accizarea băuturilor nealcoolice cu zahăr adăugat va avea ca efecte creșterea prețurilor cu 15-25% și scăderea consumului, aflat oricum pe o traiectorie descendentă, spune Jovan Radosavljevic, general managerul Coca-Cola HBC România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru anumite categorii de produse, consumul la nivel de piață și vânzările companiei pe acele segmente au scăzut comparativ cu 10%, urmare a majorării TVA și a inflației, a afirmat Radosavljevic.

O scădere de aceeași amploare este estimată și pentru 2024 la nivelul pieței, în condițiile aplicării accizei, care va scumpi produsele și îi va face pe consumatori să migreze către alte categorii de produse sau să consume apă de la robinet.

EXCLUSIV Startup elvețian având printre fondatori și români intră pe piața locală ca primă țară străină: Acum închidem prima investiție, de 1 milion euro. Vrem să luăm toată Europa, exact cum s-a lansat Fashion Days CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Startup elvețian având printre fondatori și români intră pe piața locală ca primă țară străină: Acum închidem prima investiție, de 1 milion euro. Vrem să luăm toată Europa, exact cum s-a lansat Fashion Days

În plus, lansarea Sistemului Garanție Returnare (SGR) la 30 noiembrie va genera noi costuri, având în vedere că cel mai probabil nu va fi complet funcțional de la data lansării.

“În România, nimic nu este ușor. Când crezi că ești pe ultima sută de metri, se întâmplă brusc ceva nou”, spune Radosavljevic.

El spune că va fi dificil de gestionat tranziția către acest sistem la nivelul pieței, pentru că dacă se va introduce taxa pe zahăr la 1 ianuarie 2024 toți comercianții se vor aproviziona înainte, pentru a cumpăra produsele fără taxe, și SGR, aflat în perioada de debut, nu va avea capacitatea să absoarbă aceste cantități uriașe.

“Ceea ce este foarte dificil de gestionat este combinația între taxa pe zahăr și SGR. Aplicarea acestui sistem poate costa enorm în lipsa planificării corecte”, mai spune Radosavljevic.

Coca-Cola România a finalizat o investiție de 55 de milioane de lei, finanțată parțial printr-un ajutor de stat, într-o linie de decontaminare a fulgilor PET la fabrica de la Ploiești, a doua cea mai mare a grupului Coca-Cola HBC.

EXCLUSIV Mișcare surpriză: Avon, după 134 de ani de funcționare în sistem de vânzări directe, pregătește deschiderea primului showroom fizic în România, într-o vilă istorică de lângă Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișcare surpriză: Avon, după 134 de ani de funcționare în sistem de vânzări directe, pregătește deschiderea primului showroom fizic în România, într-o vilă istorică de lângă Guvern

În urma acestei investiții, compania dispune de capacități de producție a PET-ului reciclat, o premieră pentru un producător de băuturi din România.

Premierul Marcel Ciolacu, prezent la evenimentul de lansare a liniei de producției, a anunțat că are "un gentlemen's agreement" cu conducerea Coca Cola România, în sensul că supraimpozitarea privind produsele cu zahăr, decisă recent de Guvern, se va întoarce către companie, sub formă de ajutor de stat în noile proiecte de dezvoltare.

În România, ca de altfel în toate țările în care își desfășoară activitatea, Coca-Cola deține și funcționează pe baza unui sistem propriu, incluzând toate verigile necesare producerii și distribuției produselor către consumatori.

EXCLUSIV Noul plan al JYSK pentru România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul plan al JYSK pentru România

Pe plan local, Sistemul este format din Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate) și partenerul său, Coca-Cola HBC România, care îmbuteliază și distribuie produsele Coca-Cola sub licența The Coca-Cola Company în România. 

viewscnt
Afla mai multe despre
coca cola
taxa zahăr