Încrederea consumatorilor din Germania încetinește în drumul spre redresare

Încrederea consumatorilor din Germania încetinește în drumul spre redresare
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Încrederea consumatorilor din Germania va fi impulsionată în aprilie de reducerea prețurilor energiei de la nivelul record anterior, deși o redresare deplină nu ar urma să aibă loc în curând, arată rezultatele studiului publicat de Institutul GfK, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Institutul se așteaptă ca în aprilie indicele privind încrederea consumatorilor să se îmbunătățească la minus 29,5 puncte, de la minus 30,6 puncte luna precedentă, și ușor sub estimările analiștilor intervievați de Reuters, de minus 29 puncte.

Amenzi de 125.000 de lei, oprirea de la comercializare a unor produse si oprirea activității în unele spații necorespunzătoare, în urma unui control al Protecției Consumatorilor la Metro și Auchan, în Berceni CITEȘTE ȘI Amenzi de 125.000 de lei, oprirea de la comercializare a unor produse si oprirea activității în unele spații necorespunzătoare, în urma unui control al Protecției Consumatorilor la Metro și Auchan, în Berceni

Ar fi a șasea creștere consecutivă în aprilie, ceea ce indică, conform GfK, că încrederea se îndreaptă spre redresare, dar ritmul creșterii a încetinit semnificativ față de lunile precedente, scrie Agerpres.

"Anticipata pierdere a puterii de cumpărare previne o redresare susținută a cererii interne, iar datele indică un nivel al încrederii consumatorilor încă scăzut", a explicat expertul GfK, Rolf Buerkl, ceea ce înseamnă că probabil consumul intern nu va contribui într-un mod pozitiv la evoluția economiei Germaniei în 2023.

Subindicele care măsoară așteptările privind veniturile a fost principalul contributor la sporirea încrederii, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni - minus 24,3 puncte în martie, de la minus 27,3 puncte în februarie.

"Perspectivele privind veniturile beneficiază în prezent de pe urma prețurilor mult mai scăzute ale energiei, în special la benzină și motorină pentru încălzire. Cu toate acestea rata inflației rămâne la un nivel ridicat", a adăugat Buerkl.

Studiul a fost efectuat în perioada 2-13 martie 2023. Indicele privind încrederea consumatorilor din Germania estimează evoluția consumului privat în următoarea luni.

Un indice peste zero indică o creștere anuală a consumului privat, în timp ce o valoare sub zero arată un declin comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Conform GfK, o modificare de un punct a indicelui corespunde unei modificări anuale de 0,1% a consumului privat.

Guvernul de la Berlin și-a îmbunătățit recent previziunile privind creșterea economiei germane, care ar urma să se situeze la 0,2% în 2023 (față de un declin de 0,4% estimat în toamnă), în timp ce inflația ar urma să scadă la 6% în 2023, față de prognoza precedentă de 7%. În 2022, rata anuală a inflației în Germania s-a situat la 7,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
comert
germania