Marea Britanie - clienții unor magazine, urmăriți cu ajutorul camerelor biometrice pentru a fi puși pe o "listă neagră"

Marea Britanie - clienții unor magazine, urmăriți cu ajutorul camerelor biometrice pentru a fi puși pe o "listă neagră"
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2022

Un lanț de supermarketuri din sudul Marii Britanii este acuzat că a folosește ilegal camere de recunoaștere facială în magazinele sale pentru a-și urmări clienții, relatează Reuters. O organizație de protecție a vieții private a depus o plângere împotriva companiei care folosește camerele biometrice pentru a-i identifica pe cumpărătorii-problemă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Organizația Big Brother Watch a catalogat utilizarea de către Southern Co-operative a scanărilor biometrice în 35 de magazine din mai multe orașe britanice, inclusiv Londra, ca fiind demne de societatea totalitară din Oceania descrisă în 1984, romanul lui George Orwell, și a îndemnat Biroul Comisarului pentru Informații din Marea Britanie să investigheze dacă firma încalcă legislația privind protecția datelor, arată Hotnews.

Telemeaua de Ibănești va ajunge în SUA. Miniștrii - serviți anterior cu brânză în ședința de guvern CITEȘTE ȘI Telemeaua de Ibănești va ajunge în SUA. Miniștrii - serviți anterior cu brânză în ședința de guvern

În plângere, organizația, care militează pentru proctecția vieții private, susține că utilizarea camerelor biometrice "încalcă drepturile privind datele unui număr semnificativ de persoane din Marea Britanie".

Big Brother Watch subliniază modul în care sistemul de recunoaștere facială, vândut de compania Facewatch, creează un profil biometric al fiecărui vizitator al magazinelor în care sunt instalate camerele, permițând Southern Co-operative să creeze o "listă neagră" de clienți. În cazul în care un client de pe listă intră în magazin, personalul este alertat.

"Plângerea noastră legală către Comisarul pentru Informații este un pas vital pentru protejarea drepturilor la intimitate a mii de oameni care sunt afectați de acest spionaj periculos și intruziv", a declarat Silkie Carlo, director al Big Brother Watch.

Ce spune lanțul de supermarketuri

Southern Co-operative, care operează circa 200 de magazine, a declarat că ar fi binevenit orice feedback constructiv din partea Comisarul pentru Informații.

Uber vrea să livreze alimente de la hipermarketuri și băuturi CITEȘTE ȘI Uber vrea să livreze alimente de la hipermarketuri și băuturi

"Ne luăm foarte în serios responsabilitățile în ceea ce privește utilizarea recunoașterii faciale și lucrăm din greu pentru a echilibra drepturile clienților noștri cu necesitatea de a ne proteja colegii și clienții de violență și abuzuri inacceptabile", a susținut Southern Co-operative.

Compania a precizat că utilizează camerele de recunoaștere facială doar în magazinele în care există un nivel ridicat de infracționalitate pentru a proteja personalul de delicvenți cunoscuți și nu stochează imagini ale unei persoane decât dacă aceasta a fost identificată ca fiind un infractor.

"Scopul utilizării noastre limitate a recunoașterii faciale este de a identifica momentul în care un infractor cunoscut intră într-unul dintre magazinele noastre", a precizat Southern Co-operative.

FOTO Hala Obor, amenințată cu închiderea de până la 1 an. ”Trebuie să iasă la pensie.\ CITEȘTE ȘI FOTO Hala Obor, amenințată cu închiderea de până la 1 an. ”Trebuie să iasă la pensie."

"Acest lucru le oferă colegilor noștri timpul necesar pentru a decide cu privire la orice acțiune pe care trebuie să o întreprindă, de exemplu, să le ceară politicos să părăsească incinta sau să ia alte măsuri dacă este vorba de o încălcare a unui ordin de interdicție", a mai adăugat compania. 

viewscnt
Afla mai multe despre
magazin
clienti