Mars și Munplast se retrag din firma de colectarea a deșeurilor Eco-Rom Ambalaje

Mars și Munplast se retrag din firma de colectarea a deșeurilor Eco-Rom Ambalaje
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 26 feb 2016

Producătorul de dulciuri Mars și cel de mase plastice Munplast se vor retrage din acționariatul Eco-Rom Ambalaje, una dintre cele mai mari firme de colectare a deșeurilor din ambalaje, iar ceilalți acționari, companii mari din FMCG, vor discuta declanșarea acțiunii în răspundere pentru conducerea firmei ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor contractuale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile Mars și Munplast vor fi redistribuite către ceilalți acționari ai firmei, printre care Coca-Cola, Argus, Heineken, Tetra Pak, Unilever, Ursus, Bergenbier, Tymbark Maspex, Chipita.

Achiziția acțiunilor Mars (8.396) și Munplast (8.396) se va face la valoarea nominală (4 lei) plus 10%, suma totală ridicându-se la circa 74.000 lei, potrivit unei propuneri care va fi discutată în AGA pe 15 martie.

În același timp, acționarii Eco-Rom Ambalaje vor discuta ”declanșarea acțiunii în răspundere, împotriva următoarelor persoane: Bratu Constantin (Președinte Consiliu de Administrație), Popescu Sorin Cristian (administrator executiv și director general), Nichita Liliana (administrator executiv și director dezvoltare), Briceag Daniela (director economic), Brânzea Marius (director marketing și director dezvoltare), Șerban Geanin (administrator executiv, director operații, director general), în conformitate cu prevederile art. 155 din Legea 31/1990, modificată și completată, pentru prejudiciul cauzat societății ca urmare a desfășurării activității societății cu nerespectarea dispozițiilor legale în materie (prejudiciu evidențiat în Raportul de Inspecție fiscală nr. 85/08.09.2015 emis de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor contractuale asumate față de clienții societății, în perioada 2014 -2015”.

Retalerii cer anularea taxelor de penalitate pentru ambalaje și sistem de colectare administrat de stat CITEȘTE ȘI Retalerii cer anularea taxelor de penalitate pentru ambalaje și sistem de colectare administrat de stat

Eco-Rom Ambalaje este investigată, alături de alte 40 de firme de profil, de către  Parchet într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații, comise în legătură cu activitatea de reciclare a deșeurilor de ambalaje reglementată de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European și a Consiliului European. Prejudiciul estimat în acest dosar este estimat la 54 milioane de euro.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada 2012 – 2014, reprezentanții operatorilor licențiați în vederea preluării obligațiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de operatorii economici care au introdus pe piața națională bunuri ambalate și ambalaje de desfacere (generatorii de deșeuri de ambalaje) și reprezentanții unor societăți cu care acești operatori licențiați au încheiat contracte de prestări servicii au evidențiat în actele contabile și în alte documente legale operațiuni fictive, care au denaturat realitatea îndeplinirii acestor obligații.

Înregistrarea și declararea acestor operațiuni a facilitat operatorilor licențiați obținerea vizei anuale necesare funcționării acestora și a condus la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale la Fondul pentru mediu, respectiv a contribuției în cuantum de 2 lei/kg, datorată pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale minime de îndeplinit și cantitățile de deșeuri de ambalaje efectiv valorificate.

În octombrie anul trecut, Administrația Fondului de Mediu a sancționat șase firme de colectare a deșeurilor din ambalaje cu amenzi de 84 milioane lei (19 milioane euro), printre care și Eco-Rom Ambalaje.

Eco-Rom Ambalaje a angajat ulterior firma de avocatură NNDKP să conteste în instanță rapoartele Administrației Fondului de Mediu pentru 2013 și 2014.

Eco-Rom Ambalaje a derulat în 2014 afaceri de 42,37 milioane lei (9,5 milioane euro), în scădere cu 4% comparativ cu anul anterior, iar profitul s-a înjumătățit.

viewscnt
Afla mai multe despre
mars
munplast
eco-rom ambalaje
retragere